100 Bağ-Kurlunun borcu silindi!

100 Bağ-Kurlu'nun borcu silindi!

Borcu silinenlerin özellikle esnaf ve çiftçi olarak çalışan Bağ-Kurlular olduğu öğrenildi.

Prim borcu bulunduğu için, yakınları sağlık hizmeti alamayan Bağ-Kur'luların ödemesi gereken borçlar silindi. Bu kapsamda 100 binin üzerinde kişinin borcu bulunduğu öğrenildi.

Geçen hafta Meclis'ten geçen düzenleme ile devlet milyonlarca liralık alacağından vazgeçti. Borcu silinenlerin özellikle esnaf ve çiftçi olarak çalışan Bağ-Kurlular olduğu öğrenildi.
 
Bağ-Kur'a 60 gün ve daha fazla prim borcu bulunanlar sağlık hizmeti alamıyordu. Bu nedenle bu kişiler çıkarılan yasa öncesinde, sigortası olan eş veya anne-baba gibi yakınları üzerinden sağlık hizmeti alıyorlardı.
 
Ancak yasalar Bağ-Kurlu olan bir vatandaşın sigortalı olması nedeniyle kanunen başkaları üzerinden kendisi için sağlık hizmeti almaması gerekiyor. Uygulamada ise yüz binlere varan sayılarda sigortalı bu şekilde sağlık hizmeti aldı.
 
SGK da bu durumda olanları tespit ederek borç çıkardı. Ancak çıkarılan afla prim borcu olduğu için eş, anne veya babasının üzerinden sağlık hizmeti alanlar, kendilerine çıkarılan borçları ödemeyecekler.
 
Öte yandan devlet, yıllardır alamadığı sosyal güvenlik destek primlerinin (SGDP) peşine düştü. Meclis'ten geçen ve yaklaşık 600 bin kişinin borcunu yapılandıran düzenleme ile 1,5 milyar lira prim tahsilatı hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler