13 ilde yasadışı dinleme operasyonu

13 ilde yasadışı dinleme operasyonu

Yasa dışı dinleme yaptıkları iddiasıyla...

İzmir merkezli 13 ilde yasa dışı dinleme iddiasıyla operasyon başlatıldı. Aralarında birinci sınıf emniyet müdürünün de bulunduğu 26 kişi hakkında gözaltı kararı var. İzmir Valiliği, operasyonla ilgili açıklamasında ''13 ilde eşzamanlı başlatılan operasyonda 16 şüpheli yakalanmış, geri kalan şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devame diyor'' dedi. Bu sabah erken saatlerde yapılan operasyonu dün gece Fuat Avni, Twitter hesabından duyurmuştu.

İzmir'de İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, kamu görevlilerinden, işadamlarına, gazetecilerden, askerlere kadar birçok kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri ileri sürülen 26 kişi için gözaltı kararı çıktı. Aralarında birinci sınıf Emniyet müdürü Hasan Ali Okan ve müdür yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu bu kişilerden, 19'unun geçen operasyonda da gözaltına alındıkları, 7 ismin ise, yeni belirlendiği öğrenildi. Geçmişe dönük dinleme kararları üzerinde bir yıldır araştırma yapan HSYK müfettişlerinin, usulsüzlükleri tespit ettikten sonra savcılığa bildirince operasyonun başladığı ortaya çıktı.

Geçen Ağustos ayında, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yaptıkları dönemde, sahte isimlerle usulsüz dinlemeler yaptıkları tespit edilen 32 kişi gözaltına alındı. Aralarında birinci sınıf Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ve müdür yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu, 11 kişi tutuklandı. 32 kişi hakkında da, 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 30 yıldın 961 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Tutuklular daha sonra serbest kalırken davanın ilk duruşması da yapıldı.

HSYK MÜFETTİŞLERİ BİR YIL İNCELEDİ
Bu operasyon yapıldığı sırada HSYK'nın görevlendirdiği müfettişlerin de, geçmişe yönelik dinleme kararları üzerindeki araştırmalarının devam ettiği öğrenildi. Yaklaşık bir yıl süren incelemelerini Aralık ayında tamamlayan müfettişler, kamu görevlilerinden, işadamlarına, gazetecilerden, askerlere kadar 100 kişinin, sahte isimlerle dinlendiğini saptadı.

Yeni bilgiler ilk soruşturmayı yürüten örgütlü suçlara bakan cumhuriyet savcısı Okan Bato'ya ulaştırıldı. Bu bilgiler ışığında da soruşturmasını genişleten Bato, yasadışı dinlendikleri saptanan kişilerin ifadelerini aldıktan sonra da ikinci dalga operasyon için talimat verdi.

26 KİŞİYE GÖZALTI KARARI
Yasadışı dinleme yaptıkları gerekçesiyle, 26 emniyet görevlisi hakkında gözaltı kararı çıktı. 13 ilde sabaha karşı eş zamanlı yapılan operasyonda, 16 kişi gözaltına alındı. Ancak Birinci sınıf Emniyet müdürü Hasan Ali Okan, Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı ile emniyet müdürleri Taner Aydın, İbrahim Şimşek'in de aralarında bulunduğu 10 kişi ise adreslerinde bulunamadı.

Gözaltına alınan kişiler, Konak Çankaya'daki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Diğer kişilerin de halen arandıkları açıklandı. Zanlıların, yasadışı örgüt kurmak, örgüte üye olmak, örgüt adına görev yapmak, evrakta sahtecilik, özel hayatın gizliliği, kişisel verileri usulsüz olarak kaydetmek ve saklamak suçlamasıyla gözaltına alındıkları öğrenildi. 

13 İLDE OPERASYON
İzmir'in yanı sıra Ankara, Adıyaman, Malatya, Trabzon, Hakkari, Şırnak, Muş, Denizli ve Erzurum'un da bulunduğu 13 ilde düzenlenen operasyonlarda şu anda haklarında arama kararı bulunan 26 kişiden 16'sı gözaltına alındı. Zanlılar, İzmir Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü önünde önlem alındı.

FUAT AVNİ OPERASYONU YİNE BİLDİ
Twitter fenomeni Fuat Avni, İzmir'de yapılan operasyonu 8 saat öncesinden takipçileriyle paylaştı. İşte Fuat Avni'nin o mesajları:

1. Ala'nın, 'Pkk'ya operayon yapılmayacak' talimatı deşifre olunca Ankara karıştı.
2. Gündem değişikliği için illere operasyon talimatı verildi.
3. Hazır bekleyen operasyon dosyaları konusunda karar vermek için görüşme trafiği yaşandı.
4. Hazır dosyalar konusunda illerden bilgi alındı. Kesin bilgiye ulaşmak için bu saate kadar yazmadım.
5. Bir kaç küçük il hazır olduklarını bildirmesine rağmen ses getirsin diye büyük şehirlerden biri olması istendi.
6. İstanbul ve Ankara hazırlıksız yakalanınca, İzmir'e mecbur kalındı.
7. Sabah İzmir'de operasyon olacak. Hakim Dilek suçun ortağı olmayı kabul edince tutuklanacakların listesi eline verildi.
8. Yarın İzmir'de ilk operasyonda gözaltına alınanların tamamına operasyon yapılacak. Listeye yeni bir kaç isim eklendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler