1250 kişilik işe 300 binlik katılım

1250 kişilik işe 300 binlik katılım

Halkbank'ın 1250 eleman almak için açtığı sınav, global

krizin Türkiye'ye yansıttığı işsizlik faturasını ortaya koydu.

Global krizin Türkiye’de yüzde 14 düzeyine tırmandırdığı işsizliğin ortaya çıkardığı çarpıcı bir tablo, bu kez Halkbank’ta yaşandı. Halkbank’ın 1250 kişi almayı planladığı sınavda tam 300 bin genç yarıştı. Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Sınava yüksek katılımda lise mezunlarını da istihdam eden ender bankalardan biri olmamız rol oynadı. Sınava halen üniversitede okuyan öğrenciler de girdi. Bir de iki kategoride sınava giren üniversite mezunlarını da dahil edince, katılım 300 bini buldu” dedi.

Geçen yıl 150 bin kişi
Geçen yıl servis elemanı alımı için açtıkları sınava 150 bin katılım olduğunu belirten Hüseyin Aydın, şunları anlattı: “Aslında geçen cumartesi gerçekleşen sınavımızda 300 bin katılımın bir bölümü mükerrer. Bazı gençler, iki farklı pozisyon için sınava girmişler. İkili rakamları düştüğümüzde de sınava giren genç sayısı 125 bin dolayına denk geliyor. Demek ki, Halkbank’ın aradığı nitelikte 125 bin genç, ‘acil iş’ arayışındaymış.”

6 milyon liralık sınav
Hüseyin Aydın, başlangıçta eleman alımı için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) uygulamasından yararlandıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: “Ana hissedarımız kamu olsa da, bankadaki ‘hantal kamu görüntüsü’nün ortadan kalkması için çok çaba harcadık, harcıyoruz. Bu nedenle eleman alırken KPSS sisteminin dışına çıkmayı yeğledik. Önce ÖSYM ile görüştük. Sınav takvimlerinin dolu olduğunu söylediler. Bunun üzerine bu konuda en yetkin kurumlardan biri olan Anadolu Üniversitesi ile anlaştık. Geçen yıl kişi başı KDV dahil 60 liraya anlaştık. Sınav bedelinin yarısını biz ödedik. Bu bize 6 milyon liraya mal oldu.”

50 lirayı ödetiyoruz
Hüseyin Aydın, daha önceki sınavlarda, giriş bedelini artık tümüyle adaylara ödettiklerini kaydederek, şöyle konuştu: “Sınav bedelini bu yıl 50 liraya çektik. Artık 50 liralık sınav bedelini doğrudan başvuru sahibine ödetiyoruz. Bu kararı almamızda krizin de etkisi oldu, ayrıca adayların sorumluluk almalarını da istedik. Çünkü, parayı kendisi ödemeyince, son anda sınava girmekten vazgeçiyor. Boşu boşuna biz o kişi için sınav harcaması yapmış oluyoruz. Sınav bedeli, doğrudan Anadolu Üniversitesi’ne gidiyor. Yani, alınan 50’şer liraların Halkbank’la hiçbir ilgisi yok.”
İstanbul’da zor buluyor.

Sınavı 20 merkezde gerçekleştirdiklerini, kazananlar arasından 3 bin 750 kişinin mülakata çağrılacağını vurgulayan Aydın, şunları söyledi: “İstediğimiz elemanı bulma konusunda en çok İstanbul ve Bursa’da zorlanıyoruz. Bu iki kentte puanları biraz daha düşük tutuyoruz. İstanbul’daki pahalılık ve hayat şartlarının zorluğu, Bursa’da sanayi yoğunluğu, alternatif istihdam alanı arayışlarına yol açıyor. Bu yüzden iki kentte ücretleri de ‘hafif farklı’ uyguluyoruz.”

Kredileri ne kıstık ne de geri çağırdık
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, global kriz ortamında kredileri kısma
ya da geri çağırma yoluna gitmediklerini vurgulayarak, şunları anlattı: “2008 Eylül ile 2009 Eylül arasında toplam kredilerdeki büyümemiz yüzde 25. Sektörün toplamındaki artış ise yüzde 4. Pazar payımız yüzde 6.6’dan, yüzde 7.8’e çıktı. Aynı dönemde sektörün toplam nakit kredi artışının yüzde 57’sini biz gerçekleştirrmişiz. Krize çok likit girdik. 2001 krizi sonrası görev zararı karşılığı bize verilen özel tertip Hazine bonolarının bir bölümünü vadesi geldiğinde paraya çevirip kredi olarak kullandırdık. Üstelik bunu Merkez Bankası’nın faizler düşecek demesine ve bu durumda Hazine kağıdına yatırımın daha fazla kazandıracağını bildiğimiz halde yaptık. Krizde tek bir kuruş krediyi geri çağırmadık. Bankalar, likiditeleri müsaitse geçici zorlukla karşılaşan müşterilerini kollamak durumunda.”

İstanbul’da gerideyiz büyümeye yükleneceğiz
Hüseyin Aydın, bankaların şubelerinin ortalama yüzde 30’unun İstanbul’da bulunduğuna dikkat çekerek, şu bilgiyi verdi: “Bizde bu oran yüzde 19 düzeyinde. Yani, İstanbul’da açığımız var. İstanbul’da 20 yeni şube açtık ve 134’e çıktık. Bizim ölçeğimizdeki bankaların İstanbul’daki şubelerinin sayısı bunun iki katı. Dolayısıyla biz de İstanbul’da büyümeye yükleneceğiz. 5 yılda gereken şube sayısını yakalayacağız.”

Yeni eleman 3 kat verimli
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, kamu bankalarının her anlamda özel banka gibi çalışmasını sağlayan hukuki altyapının 2001 krizi sırasında çıkarılan 4603 sayılı yasayla gerçekleştiğini vurguladı. Aydın, o dönemde Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Vural Akışık’ın bu konuda önemli katkıları olduğunu anımsattı. Aydın, “Söz konusu yasa, personel konusunda da özel banka gibi davranabilmemizi sağladı. Şimdi bakıyoruz. İşe yeni aldığımız bir elemanın verimliliği, emekliliği yaklaşmış ya da gelmiş bir elemana göre üç kat fazla oluyor” dedi.

Maaş 1050-1700 lira olacak
Halkbank’ın 2010 başında işe alacağı 1250 kişiden 290’ı uzman yardımcısı, 660’ı servis görevlisi, 300’ü banko görevlisi olacak. Banko görevlilerinin aylık maaşı 1050 TL. Stajyerlik süreleri bittikten sonra uzman yardımcıları 1700 TL, servis görevlileri 1400 TL aylık maaş alacak.

2009’da 1038 kişi aldı 12 bin 593 çalışan var
Halkbank, 2009’da 1038 kişiyi işe aldı. 2010 başında 1250 kişi daha işe başlayacak.
Bankada 2 bin 221 personel emeklilik aşamasına geldi. Yeni alımlarla birlikte üniversite mezunu oranı yüzde 75’e çıktı. Bankanın personel yaşı da 3 yıl önceki 39’dan 35’e indi. Halkbank’ta halen 12 bin 593 kişi çalışıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler