150 bin memuru sevindirecek haber!

150 bin memuru sevindirecek haber!

Hükümetin üzerinde çalıştığı taslak, ‘yardımcı hizmetler sınıfında’ çalışan memurların yüzünü güldürecek

657 Sayılı kanun kapsamında olup memurlara tanınan bir çok haktan yararlanmayan 150 bine yakın çalışana ‘ek gösterge’ verilmesi öngörülüyor. Böylece bu memurların maaşlarında kısmi bir artış sağlanacak. Emekli maaşlarının da en az 100 TL artırılması hedefler arasında.

Geçtiğimiz yıl memurlarla yapılan ilk toplu sözleşme kapsamında belirlenmiş 13 konu başlığıyla ilgili kanun taslağı çalışmasından 150 bin memura müjdeli haber çıktı. Devlette, hizmetli, teknisyen yardımcısı, aşçı, şoför vb. olarak çalışan ve sayıları 150 bini bulan memurlara “ek gösterge” müjdesi geliyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı ve memur sendikalarının taleplerini dikkate alan taslak, “yardımcı hizmetler sınıfında” çalışan memurların yüzünü güldürecek. Buna göre, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında olmalarına rağmen, memurlara tanınan bir çok haktan yararlanmayan 150 bine yakın çalışana “ek gösterge” verilmesi öngörülüyor. Böylece sözkonusu memurların mevcut maaşlarında kısmi bir artış sağlanacak. Ancak daha da önemlisi bu çalışanların, emekli olduklarında maaşlarında görülen belirgin düşüş telafi edilecek. Bu kapsama giren çalışanların, emekli maaşlarının en az 100 TL artırılması hedefleniyor.
 
Devlette, Yardımcı Hizmetler sınıfında, yani hizmetli, kaloriferci, teknisyen yardımcısı, aşçı, vb. görevlerde çalışanların, görevde yükselme, ek gösterge, yeşil pasaport, yemek yardımı, lojman yardımı, atama ve yer değiştirme ve mesai saatleri dışında çalışmaları ile ilgili yaşadığı çok sayıda sorun, geçen yıl toplu sözleşme masasında gündeme getirilmişti.
 
ABANT ZİRVESİNİ TOPLUYOR
 
Toplu sözleşmenin ardından 161 konu belirlenerek, bununla ilgili çalışmaların oluşturulacak komisyon tarafından sürdürülmesi kararlaştırılmıştı. Kasım ayından bu yana çerçevesi çizilen çalışma kapsamında 161 konu arasından 13 başlık belirlendi ve gerekli değişikliklerin yapılabilmesi için kanun değişikliği gerektiren konular sıralandı. Üzerindeki çalışmalar süren kanun taslağında “yardımcı hizmetler” sınıfında çalışanların yıllardır talep ettikleri “ek gösterge” konusu da yeraldı. Taslağın bu haliyle yasalaşması durumunda “yardımcı hizmetler” sınıfında çalışan yaklaşık 150 bin çalışanın, özellikle emekli maaşlarındaki artışla yüzleri gülecek.
 
Memurlarla ilgili başta 13 temel talebin yeralacağı yasa taslağıyla ilgili çalışma sürerken, bazı kritik konularda karar almak için de Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafları biraraya topluyor. Emeklilik yaşından, memurlara getirilecek performans sistemine kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili tüm tartışmalı konular için Abant’ta zirve yapılacak. Memur sendikaları ve akademisyenlerle zirve için varılan mutabakatla 26-27 Ocak’ta Abant’ta taraflar biraraya gelecek. Bakan Faruk Çelik, geçtiğimiz hafta VATAN’a yaptığı açıklamayla “memurlarla ilgili düzenlemeler için konfederasyonlarla görüşeceğim. Abant’ta bir toplantı yapmayı, tüm konuları etraflıca görüşmeyi, akademisyenlere sormayı teklif edeceğim” demişti.
 
MART'TA MECLİSE SUNULACAK
 
Taslakta yeralmak üzere belirlenen 13 konu başlığından bazıları şöyle: “2005 yılından sonra göreve başlayan personele bir derece verilmesi, Sözleşmeli ve geçici personelin kadroya atanması, 399 Sayılı KHK’ya tabi sözleşmeli personelin, memurlara tanınan izin haklarından aynı şekilde yararlanması, Nöbetçi memur uygulamasının yürürlükten kaldırılması, Disiplin cezalarının affı, Kadın Memurlara hamileliğin başlangıcından itibaren ve analık izninin bitiminden itibaren bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi, Yardımcı hizmetler sınıfına dahil kadro unvanlarında görev yapan personele ek gösterge verilmesi, Aday memurlardan, adaylık süresi içinde Devlet memurluğundan çıkarmayı gerektiren bir fiil işlemiş olanlar hariç olmak üzere disiplin cezası almış olanların adaylıklarına son verilerek memurlukla ilişkilerinin kesilmesinin önlenmesi, Devlet memurlarının sosyal güvenlik kurumlarına prim ödemek koşuluyla özel sektörde geçen hizmet sürelerinin tamamının kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi.” Bakanlığın planına göre, söz konusu düzenlemelerle ilgili hazırlanacak olan kanun tasarısı, Mart’taki Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda taraflara sunulacak ve bu yasama yılında Meclis’e sevkedilecek.
 
VATAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler