2 yıl sonra 10 gözaltı

2 yıl sonra 10 gözaltı

Yazıcıoğlu soruşturmasında şok operasyon

Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcılığının talebiyle 5 kentte operasyon yapıldı. Ankara’da polis ekipleri sabah saatlerinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü binasına geldi. Polis ekipleri, kazaya ilişkin ’Kaza kırım raporları, enkaz görüntüleri ve buna benzer bulgular için’ bilgi edindiği belirtildi. Polisin yetklilere sorular yönelttiği de kaydedildi.

Askeri birlikte arama

Arama kararı doğrultusunda İzmir Merkez Komutanlığı’nda yapılan aramada görevli bir astsubayın ofisinde ve lojmanında bazı belgelere el konuldu. Yine İzmir’de Hava Eğitim Komutanlığı’nda görev yaptığı ileri sürülen Astsubay A.Ö.’nün evinde ve görev yaptığı birimde arama yapıldı. Malatya’daki aramaların ise 2’nci Ordu Komutanlığı’na ait lojmanlardaki bazı adreslerde yapıldığı öğrenildi.

İstifa eden pilot

Operasyon kapsamında, Antalya’da, bir süre önce Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) istifa eden pilot binbaşı M.Ç’nin evinde arama yapıldı. Eşi tarafından başka bir ilde olduğu belirtilen M.Ç’nin aranmasına söz konusu ilde devam edileceği bildirildi. Malatya Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy’un başlattığı operasyonlarda aramaların tamamlanmasının ardından aralarında 3 Muvazzaf askerin de bulunduğu 10’un üzerinde kişi gözaltına alındı.

Tuğgeneral adliyede

Aramalar sürerken 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mustafa Avcı, Malatya Adliyesine gelerek Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığında yetkililerle bir süre görüştü. Avcı, adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

‘Beyin değil harita’

Helikopter kazasından sonra ortaya çıkan görüntüleri izleyen emekli helikopter pilotu Hakan Kangur şu değerlendirmelerde bulundu: “Kayıp olduğu söylenen Argus 5000 CE ve Skymap IIIC cihazları, uçuş bilgilerini muhafaza eden ve irtifa değişikliklerini saklayan bir beyin değildir. Bunlar arabalarda kullanılan bildiğimiz GPS araçlarıdır. Ama havacılık için daha da geliştirilmiş parçalardır. Her iki parça da aynı işlevi görüyor. Ekranda karşınıza harita çıkıyor. Uçmadan önce haritaya koordinatlarımızı giriyoruz. Bu araçlar da bize rotamıza göre istikamet açımızı ve mesafemizi bildiriyor. Uçmaya başladığımız andan itibaren ise gideceğimiz noktayı, mesafenin zamanını ve kaç fitte uçtuğumuzu yani irtifa bilgilerini gösteriyor. Bu tip kazalarda Kaza Kırım Ekipleri inceleme yapmak için bu parçaları söker, bilgisayara takar ve görüntüleri izler”

‘F-16’lar o kadar alçalmaz’

“Helikopterin üzerinden F-16 geçtiyse helikopter türbülansa girer ama düşüecek kadar değil. Ama F-16’lar helikopterin yakınında geçecek kadar alçalmaz zaten. Görüntüleri izlediğinizde havanın çok kötü ve helikopterin bulutların altında uçtuğunu görüyorsunuz. O kötü hava şartlarında F-16 alçalıp manevra yapmaz, çünkü kendisi için de bir risktir bu.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler