2022'de İngiltere COS Belgesi Başvuru İşlemleri

2022'de İngiltere COS Belgesi Başvuru İşlemleri

İngiltere Sponsorluk Sertifikası yani COS belgesi hakkında merak edilenleri, Türkiye'den İngiltere’ye yapılan vize başvurularında yetkili vize merkezi Vizem.net çalışanlarına sorduk.

İngiltere’de işyeri bulunan işverenlerin, işe aldıkları her bir yabancı işçi veya çalışan için bir Sponsorluk Sertifikası (Certificate Of Sponsorship) oluşturması gerekmektedir. COS belgesi olarak da bilinen sponsorluk belgesi, elektronik bir belgedir ve belge sahibinin Birleşik Krallık’ta çalışma amaçlı bulunacak olduğunu kanıtlayıcı niteliktedir.

Sponsorluk Sertifikası İngiltere’de çalışacak olan işçiye lisanslı sponsor kurum olarak işveren tarafından sağlanır ve çalışanın vize için gerekli koşulları sağladığını ifade eder. İngiltere’de çalışma izni başvurusu yapacak bireyin vize başvurusunda seyahat belgeleriyle birlikte COS belgesini de sunması gereklidir.

İngiltere Sponsorluk Sertifikası yani COS belgesi hakkında merak edilenleri, Türkiye'den İngiltere’ye yapılan vize başvurularında yetkili vize merkezi Vizem.net çalışanlarına sorduk.

COS Belgesi Hangi İngiltere Vizesi Başvurularında Alınmalıdır?

COS belgesi alınmasını gerektiren İngiltere vize tipleri paylaşılmıştır.

  • İngiltere nitelikli işçi vizesi
  • İngiltere işçi vizesi
  • İngiltere scale up vizesi
  • İngiltere geçici çalışma vizesi
  • İngiltere şirket içi transfer vizesi

İngiltere Sponsorluk Sertifikası Türleri Nelerdir?

İngiltere sponsorluk sertifikasının, tanımlı ve tanımsız olmak üzere iki farklı türü bulunur.

İngiltere sponsorluk sertifikası örnek görseli aşağıda paylaşılmıştır.

vize-islemleri-01.jpg

İngiltere Tanımlı Sponsorluk Belgesi Nedir?

İngiltere tanımlı sponsorluk belgesi, Birleşik Krallık dışından nitelikli işçi vizesine başvuran kişilere sponsor işverenleri tarafından verilen elektronik belgedir. Sponsorluk lisansına sahip işverenler Sponsorluk Yönetim Sistemi (SMS) üzerinden nitelikli işçi statüsündeki çalışanlar için tanımlı sponsorluk belgesi oluşturur.

Tanımlı sponsorluk belgeleri onaylandıktan sonra Sponsorluk Yönetim Sistemi hesabı üzerinden görüntülenir ve işveren tarafından çalışanlara atanabilir.

Tanımsız İngiltere COS Belgesi Nedir?

Tanımsız COS belgesi; İngiltere içinden nitelikli işçi vizesine başvuran kişiler ve diğer tüm geçici çalışma, scale up, işçi ve şirket içi transfer vizeleri için başvuru yapan kişiler için gerekli bir belgedir. Sponsorluk lisansı için başvuru yapıldığında, ilk yıl için işçi ve geçici işçiler için kaç adet tanımsız sponsorluk belgesi gerektiği bilgisi sorulur. Geçici lisansa sahip kişiler sadece bir adet sponsorluk sertifikası atayabilmektedir. Ülkeye girişin ardından sponsorluk lisansı yükseltilerek Sponsorluk Yönetim Sistemi üzerinden 4 adede kadar sponsorluk belgesi verilebilir.

İngiltere Sponsorluk Sertifikası Ücreti Ne Kadardır?

İngiltere Sponsorluk Sertifikası ücretleri aşağıdaki tabloda mevcuttur.

vize-islemleri-resim-02.jpg

Nitelikli işçi, kıdemli işçi veya uzman işçi vizesine sahip bir işçiye sponsorluk sertifikası atanırken, İngiltere vize ücreti ve göçmenlik becerileri ücretinin de ödenmesi gerekebilmektedir.

İngiltere COS Belgesi Nereden Alınır?

İngiltere COS belgesi, İngiltere’de faaliyet gösteren ve sponsorluk lisansına sahip bir şirket tarafından, yabancı çalışanlar için online olarak alınabilmektedir.

Sponsorluk lisansına sahip işverenler, Sponsorluk Yönetim Sistemini kullanarak, yabancı çalışanları için Sponsorluk Sertifikası işlemlerini yapabilmektedir. Lisanslı her işverenin sistem içerisinde farklı görevler yapan ve belirli uygunluk gerekliliklerini sağlayan 4 çalışana ihtiyacı vardır.

Yetkili personeller Sponsorluk Yönetim Sistemi üzerinden COS belgesi oluşturma, atama ve geri çekme işlemlerini yapabilmektedir.

İşverenlerin yabancı işçileri için COS belgesi talebinde bulunduğu İngiltere vize Sponsorluk Yönetim Sistemi giriş sayfası görseli aşağıda paylaşılmıştır.

vize-islemleri-resim-03.jpg

COS Belgesi Aldıktan Sonra
İngiltere Vize Başvurusu Ne Zaman Yapılabilir?

İngiltere vize başvurusu yapacak kişilere sponsorları tarafından bir COS belgesinin atanmasından sonra, kişilerin vize başvurularını yapmak için üç ay süreleri bulunur. Sponsorluk Sertifikası (COS) üç aylık geçerliliğe sahiptir; gerekli durumlarda işveren tarafından Sponsor Yönetim Sistemi üzerinden sertifika başlangıç ve bitiş tarihleri değiştirilebilir.

COS belgesinin başlangıç tarihinden 3 ay öncesine kadar, İngiltere vizesi başvurusu yapmak mümkün değildir.

COS Belgesi Olmadan İngiltere Vizesi Alınabilir Mi?

COS belgesi olmadan ingiltere vizesi almak, belirli vize türleri için mümkün değildir. İngiltere nitelikli işçi vizesi, işçi vizesi, scale up vizesi, şirket içi transfer vizesi ve geçici çalışma vizesi başvurularında COS belgesinin alınması zorunludur ve sponsorluk belgesi olmadan bu vizeler alınamamaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler