3 litre suya 100 bin lira!

3 litre suya 100 bin lira!

Çankırı İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihale sonucu Çavundur'da 3 litre suyun yıllık kullanım ücreti 100 bin tl ile noktalandı.

Mülkiyeti ÇANTUR (Çankırı Turizm ve Ticaret A.Ş.) ne ait  Çankırı - Kurşunlu Çavundur beldesi sınırları içerisindeki termal su için açılan ihaleye Yıldızlar Holding'in verdiği fiyat damgasını vurdu.

Geride bıraktığımız perşembe (26.01.2012) günü Çankırı Vali Erbay Fiş İşhanı, İl Özel idaresinin hizmet binasının 3'üncü katındaki il encümen salonunda saat 11.00'de gerçekleştirilen ihaleye 3 firma katıldı.

Açık teklif usulü ile gerçekleştirilen ihalede Yıldızlar Holding ile Şekerler Petrol Tic. Turizm Nakliyat firması büyük bir yarış gösterdiler. Yıllık kirası 30.022 tl üzerinden başlayan açık teklif, 98 bin tl'de Şekerler Petrol Tic. Turizm Nakliyat temsilcisinin çekilmesi ile fiyatı 100 bin tl olarak teklif eden Yıldızlar Holding'de kaldı.

Yıldızlar Holding İl Özel İdaresi'ne ait suyun saniyede 3 litresini bir yıl süresince kullanmanın bedeli olarak Çankırı İl Özel İdaresine yılda 2 eşit taksitte ödenmek üzere 100 bin tl ödeyecek. Sözleşme 20 yıl süreli.

ŞARTNAME AĞIR ŞARTLAR GETİRİYOR

Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği bilgilere göre yapılan ihalenin şartnamesi suyun kullanım hakkını alan firmaya ağır yükümlülükler getirirken, yapılan son ihale beraberinde bazı tartışmaları da gündeme getirecek.

Şartnameye göre, Yıldızlar Holding "Jeotermal suyun işletilmesi için, Kaplıcalar Yönetmeliği'nin 17. maddesi gereğince ilgili bakanlıktan tesis kurma izni ile işletme izni almak zorundadır. Ayrıca aynı yönetmeliğin 18. maddesi gereğince termal su ile ilgili tahliller kiracı tarafından yaptırılacaktır. Bundan dolayı İdaremize bir sorumluluk da yüklenmeyecektir" denilirken hemen akabindeki maddede "Jeotermal su en az 100 yatak kapasiteli 3 yıldızlı tesiste kullanılmak şartıyla kiraya verilecek olup, sözleşme tarihinden itibaren bu kapasite ve evsaftaki tesis 36 ay içerisinde yapılıp işletmeye açılmak zorundadır. Aksi durumda kira sözleşmesi İdare tarafından tek taraflı fesih edilerek idare tarafından termal su kesilecektir. Tesis için yapılan tüm masraflar ile tesise giden termal boru hattında arıza, bakım, onarım ve yenileme ihtiyacı olması halinde, bu ihtiyaçlar ve doğacak masraflar kiracı tarafından karşılanacaktır. Otelin işletmeciliğinden doğan zararlardan İdare hiçbir sebeple mesul tutulamaz" denilmekte.

GÜNDEME GELEN YENİ SORULAR

Çankırı İl Özel İdaresi'nin yaptığı son ihale şartnamesine ve de önümüzdeki günlerde benzer 2 ihalenin de aynı şartlar çerçevesinde gerçekleştirileceğini düşündüğümüzde; Bugün bölgede Anıtur'a bağlı olarak hizmet veren ESPAŞ Turizm ve Seyahat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak görülen firmaya geçmişte sağlanan kayırmacılığı da rahatlıkla görebiliyoruz!

Hatırlanacağı gibi geçmişte Çankırı eski valisi Halil Ulusoy döneminde yapılan "adrese teslim ihale" bugün yapılan ihaleye bakıldığında hangi bonkörlükleri de sergilediği açık olarak gözler önüne seriyor...

3 Haziran 2004 tarihli sözleşmede toplam suyun (sn 47 lt) yüzde 50'sini yani 24 lt'yi kullanma yetkisi alan ESPAŞ, toplam 32 bin 163 m2 üzerinde bulunan 10 bin 816 m2'lik yapının da kullanım hakkı ile birlikte yılda bugünkü rakamlarla 30 bin dolar gibi bir bedel ödemesine imza atıyor...

3 lt SUYA 100 YATAK ŞARTI GETİRİLİYORSA!

Yapılan son ihale ile saniyede 3 lt termal suyun kullanımı için en az 3 yıldızlı 100 yatak kapasiteli tesis şartı getiriliyorsa, saniyede 24 lt su kullanım hakkını elinde bulunduranların 8 tane 100 yataklı yani toplamda 800 yataklı 3 yıldızlı bir tesis ortaya koymaları gerektiğini de bizlere hatırlatıyor olması hayli düşündürücü.

Denilebilir ki, "2004 yılında bölgenin durumu ile bugünü kıyaslamak ne kadar doğru olabilir?"

Şüphesiz bu yoruma katılmamak elde değil, ancak yöneticilerde olması gereken öncelikli yetilerin başında "elinizdeki kaynağın ülke ve dünya ölçeğindeki önemi ve bunun geleceğe dönük pazarlanması" geldiği unutulmamalıdır.

Perşembe günü gerçekleştirilen termal su ihalesi sonucu bizlere mecburen böylesi bir değerlendirme yapma ihtiyacı hissettirdi.

YAPILACAK İKİ İHALE İLE BÖLGENİN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek benzer 2 ihaleyi de gözönüne aldığımızda gelecek 3 yıl içerisinde bölgede 3 adet ve asgari toplamda 300 yataklı, üç yıldız  kalitesinde tesislere kavuşulacak. Bu da Çavundur'un ülke genelinde termal turizmde önemli bir merkez haline dönüşmesine vesile olacak.

cavundur-belediye-termal-sozcu-resim-03.jpg

YILDIZLAR HOLDİNG
ÇAVUNDUR BELEDİYESİ'NİN
TESİSLERİNE TALİP

Öte yandan perşembe günü yapılan ihale öncesi gelişmelere ulaşan Sözcü18 Haber Merkezi, holding yöneticilerinin Çavundur Belediye Başkanı Bayram Yukarıdere'ye belediyenin halen işletmekte olduğu tesislere talip olduklarını bildirdiğini öğrendi.

Konuyla ilgili olarak Başkan Yukarıdere haber merkezimize yaptığı açıklamada "Şirket yetkilileri böylesi bir teklifte bulundular. Ancak konuyu belediye meclisinde görüşmemiz gerektiğini kendilerine ifade ettim. Konu meclisin yetkisindedir. Benim kişisel kanaatime göre böylesi bir devir işlemi belediyemiz ile il özel idaresi arasındaki sözleşmeye göre mümkün değil. İl Özel İdaresi benim kullandığım suyu 3'üncü şahıslara devir yetkisini bugüne kadar bizlere vermedi" dedi.

Gelişmelerle ilgili olarak da düşüncelerini belirten Başkan Yukarıdere "Özel İdare'nin elindeki 9 lt suyu 3 ihale ile pazarlaması bölgemiz için oldukça olumlu bir gelişme. Ancak saniyede 3 lt su kullanım hakkıyla 100 yataklı bir tesisin rantabl olarak hizmet vermesi zannımca mümkün olmaz. Bölgede yaşanan kış şartlarını gözönüne aldığımızda bu orandaki su tesisin ısınma ihtiyacını dahi karşılamaz" diyerek endişelerini de dile getirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler