4 eski bakan aklandı

4 eski bakan aklandı

Meclis, haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan 4 eski bakanı akladı...

Meclis, hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları olan eski bakanlar Zafer Çağlayan’ın Yüce Divan’a gönderilmesini 242’ye karşı 264, Muammer Güler’in gönderilmesini 241’e karşı 258, Egemen Bağış’ın gönderilmesini 245’e karşı 255, Erdoğan Bayraktar'ın gönderilmesini 219'a karşı 288 oyla reddetti. Bağış oylamasında AK Parti 48 fire verdi. Çağlayan için 26, Güler için 25 AK Partili’nin “Yüce Divan’a sevk” yönünde oy verdiği tahmin ediliyor.

Haklarında yolsuzluk iddiası bulunan AK Partili 4 eski bakanla ilgili TBMM’de 8 aydan beri süren Soruşturma Komisyonu çalışmalarının finali, dün TBMM Genel Kurulu’ndaki Yüce Divan görüşmesiyle yapıldı. Geç saatlere kadar süren oturumda ilk olarak Zafer Çağlayan aklandı. Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmede, iktidar milletvekillerinin ilgisizliği dikkat çekti. Bakanlar, saatler süren görüşmelerin sonuna doğru Genel Kurul’a gelmeyi tercih ederken, Soruşturma Komisyonu’nun AK Partili Başkanı Hakkı Köylü, Meclis’te olmasına rağmen sunum konuşması yapmadı ve komisyon sıralarına da 2 saat gecikmeyle oturdu. 

KÜRSÜYE GEL KÜRSÜYE
Salona ilk olarak Bayraktar girdi. Ardından Muammer Güler, son olarak Egemen Bağış geldi. Muş’ta üvey annesinin cenazesine katılan Zafer Çağlayan ise görüşmeye katılamadı. 3 bakanın arka sıralarda ve birbirinden uzakta olmayı tercih ettikleri görüldü. Oturumu yöneten Ayşenur Bahçekapılı, Çağlayan’ın annesinin vefatı nedeniyle Genel Kurul’a katılamayacağına ilişkin mazeret notunu okudu. Diğer üç bakan ise ‘sınırsız söz hakkı’ yerine, içtüzüğe göre yerlerinden kısa söz istediler. Güler, “Soruşturma Komisyonu’na verdiğim sözlü ve yazılı savunmama ilave edecek başkaca bir husus bulunmamaktadır. Karar ve takdir yüce heyetinizindir. Arz ediyor, saygılar sunuyorum” dedi. Bağış, “Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak gerek Cumhuriyet başsavcılığı, gerek TBMM Soruşturma Komisyonu gerekli kararları vermiştir. Kararlarına saygı duyuyorum. Takdir yüce Meclis’in” derken, Bayraktar da “Teşekkür ederim” demekle yetindi. Muhalefet “Kürsüye gel, kürsüye gel” diye laf attı.

O ŞAHIS REZA ZARRAB
İlk tartışma Reza Zarrab’ın adı yerine “Bir şahıs. Bu şahısla ilgili” ifadelerinin kullanılmasıyla başladı. CHP’li Hamzaçebi, “Bu şahsın kim olduğu önergelerde mevcut, Reza Zarrab. Acaba bu ismi Genel Kurul’un bilgisine neden sunmadınız, sunumunuz eksiktir, içtüzüğe aykırıdır” dedi. Bahçekapılı ise basılı önerge metnindeki başlığı okuduğunu vurguladı. 

AK PARTİ’DE 48 FİRE
Genel Kurul’da ilk oylama eski Ekonomi Bakanı ve AK Parti Milletvekili Zafer Çağlayan hakkında yapıldı. Oylama sonucunda çıkan tabloya göre, 37 AK Partili, iktidarın görüşünden farklı tavır sergiledi. Bunlardan 26 AK Partili “Yüce Divan’a sevk”, 11’i ise çekimser ve boş oy kullanarak ikna olmadıklarını gösterdi. 

İlk oylama 1.5 saat sürdü. 517 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada, 242 oy Yüce Divan’a gönderme yönünde çıkarken, 264 ret, 7 çekimser, 1 boş, 3 geçersiz oy kullanıldı. Eski bakanların Yüce Divan’a gönderilmeleri için en az 276 kabul oyu gerekiyordu. Sonuç açıklanınca CHP’liler AK Partilileri  alkışlarla protesto etti. Muammer Güler hakkındaki oylamaya da 513 milletvekili katıldı. Yüce Divan için 241 kabul oyu kullanılırken, 258 ret, 6 çekimser, 4 boş, 4 geçersiz oy kullanıldı. İkinci oylamada katılım sayısı ve kabul-ret rakamları düştü, ancak bunlar genel sonucu değiştirmedi. AK Parti’nin firesi Güler’in oylamasında artarak 44’e ulaştı. Egemen Bağış hakkındaki oylamada ise 517 milletvekilinden 255’i ret oyu kullandı. 245 milletvekili Yüce Divan yönünde oy verirken, 7 çekimser, 6 boş, 4 geçersiz oy kullanıldı. Böylece Bağış’ta AK Parti’nin firesi 48’e çıktı. Sonuç açıklanınca Bağış, “Hayırlı olsun. Biz her şeye hazırız” dedi.

VEKALET KAZASI
İlk oylamada Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e vekalet eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli yerine, vekaleti olmayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun oy kullanması tartışmaya neden oldu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural sonuç açıklanmadan önce bu sorunun çözülmesini istedi. Bahçekapılı bir süre konuyu görüştükten sonra oylamayı açıklayarak görüşmeye ara verdi. Vural da “Hükümet hemen istifa etmeli. Hükümete güven yok” diye bağırdı.

BAHÇELİ: HÜKÜMET DÜŞTÜ
MHP Lideri Devlet Bahçeli, sonuç açıklanınca kuliste “Bakanlar kurtuldu, hükümet düştü” dedi. Bahçeli, iktidardaki fireler konusunda “Mağlubiyetlerden zafer çıkarmayız” dedi.

‘ACİLEN GELİN' 
YÜCE Divan görüşmeleri sırasında AK Parti grubu tarafından milletvekillerine ‘önemli’ başlıklı bir mesaj geçildi. Gelen mesajda “5 dakika sonra soruşturma komisyonu raporunun görüşmelerine başlanacaktır. Muhalefetin sayısı bizden fazla olup, olmayan milletvekillerin acilen gelmeleri rica olunur” denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler