4596 başvurudan sadece 3ü Çankırıdan!

4596 başvurudan sadece 3'ü Çankırı'dan!

Türk Patent Enstitüsü tarafından Türkiye genelindeki son marka bülteni yayınlandı.

Bülten verilerine göre kapsamlı bir araştırma hazırlayan Adres Patent Türkiye'nin marka çizelgesini gözler önüne serdi: Bültende yer alan verilere göre Çankırı'dan 3 marka başvurusu gerçekleşmiş. Kastamonu 5, Sinop 1, Çorum 6 ve Karabük ise 2 marka başvurusu ile komşu illerdeki durumu resmediyor.

MARKADA İPİ BÜYÜKŞEHİRLER GÖĞÜSLÜYOR!
TPE tarafından yayınlanan son marka başvuru bültenine göre; geçtiğimiz dönemde yapılan 4596 marka başvurusunun yüzde 65’i sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’den yapıldı.

Adres Patent, Türk Patent Enstitüsü tarafından her ay yayınlanan marka bülteninin Şubat sayısını baz alarak yaptığı araştırmada önemli değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz 6 ay öncesindeki 1 aylık marka başvuruları değerlendirildiğinde Türkiye birincisi açık ara farkla Marmara Bölgesi olduğu ortaya çıktı. İkinci sırayı İç Anadolu Bölgesi alırken, İzmir’in başvurularının bir önceki aya göre yüzde 50 düşmesi Ege Bölgesi’nin üçüncü olmasına sebep oldu.

TPE Şubat Bültenindeki verilere göre son başvuru rakamları şöyle:

BÖLGELER VE MARKALAR
Marmara Bölgesi 2727, İç Anadolu Bölgesi 632, Ege Bölgesi 453, Akdeniz Bölgesi 337, Güneydoğu Anadolu Bölgesi 216, Karadeniz Bölgesi 145, Doğu Anadolu Bölgesi 86 olmak üzere toplamda 4596.

ÇITAYI İSTANBUL YÜKSELTTİ!
Adres Patent Firması’nın şubat ayında yayınlanan TPE marka bültenini baz alarak hazırladığı raporu; marka başvurularının çıtasını İstanbul tek başına yükselttiği ortaya koydu. Rapora göre; Türkiye genelinde yayınlanan marka başvurularının yüzde 51’ini 2378 marka ile İstanbul karşılarken İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep takip ediyor.

TPE Şubat Bültenindeki Verilere göre en çok marka başvurusunda bulunan 10 İl

İLLER VE MARKALAR
İstanbul 2378, Ankara 373, İzmir 251, Bursa 145, Gaziantep 143, Antalya 133, Konya 112, Kocaeli 76, Adana 72, Denizli 57, Kayseri 56.

GAZİANTEP MARKADA 4 BÖLGENİN BİRİNCİSİ!
Gaziantep patentteki başarısını markada da göstererek TPE Şubat bülteninde en fazla marka başvurusunda bulunmuş 5. il oldu. Antep bu başarısı ile 4 bölgenin birincisi oldu.

Son dönemde patent ve marka başvurularında adından söz ettirecek bir artış gösteren ve bu artışta istikrarı yakalayan Gaziantep TPE’nin Şubat ayı bültenindeki rakamlara göre en çok marka başvurusunda bulunan 5. il oldu. 143 başvuru ile bölgesi olan Güneydoğu Anadolu’nun çıtasını yükselten Gaziantep önemli bir başarıya imza attı.

Yükselişine istikrar kadar Gaziantep son bültendeki marka sayısı ile Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerindeki en yüksek marka sayısına sahip il oldu.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ’NDEKİ 4 İL ‘MARKASIZ’!
TPE’nin Şubat ayı bültenine göre yayınlanan marka başvurularında çıtanın çok gerisinde kalan Doğu Anadolu Bölgesi dört ili ‘0’ marka ile kapattı.

Erzincan ve Ağrı gibi marka atakları yapan iller bölgede sevinç yaratırken bu sefer kan kaybı Tunceli, Bingöl, Iğdır ve Muş’tan geldi. Hakkâri, Bitlis ve Ardahan ise dönemi sadece birer marka ile kapattı.

Marka konusunda diğer bölgelerin büyük oranda gerisinde kalan Doğu Anadolu Bölgesi TPE’nin Şubat bültenindeki marka başvurularında da 86 marka ile sıranın en sonunda yer aldı.
Bölgede marka birincisi olan il 29 marka ile Elazığ olurken bölge ikinciliğini 20 ille Malatya aldı.

İZMİR MARKADA DÜŞÜŞTE!
Son dönemde marka başvurularında iniş çıkışlar yaşayan ve tutarlı bir yükseliş sergileyemeyen İzmir, TPE Şubat bülteninde yayınlanan marka başvuruları sıralamasında yine düşüşe geçerek kan kaybetti.

Son dönemde marka başvurularında istikrarlı bir yükseliş tutturamayan İzmir yine düşüşe geçerek son bülteni 251 marka ile kapattı. Marka sayısında yüzde 50’lik bir düşüş sergileyen ve 400’lü markalardan gerileyen İzmir Ege Bölgesi’nin de çıtasını düşürerek İç Anadolu’nun gerisinde kalarak üçüncü bölge olmasına sebep oldu.

Genellikle marka sayısı Ankara ile yakın giden İzmir bu sefer 373 marka ile farkı açan Ankara’nın gerisinde kaldı. İzmir, yaşadığı düşüşe rağmen bölgesindeki birincilik geleneğini diğer illere kaptırmadı ve Ege Bölgesi’nin birincisi oldu. 

ERZİNCAN YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ!
2010 yılının Mart ayından bu yana marka konusunda düşüş yaşayan ve son dönemde hiç marka başvuru olmayan Erzincan Şubat ayı ile yeniden yükselişe geçerek 5 markaya yükseldi. Bartın, Ardahan ve Sinop da önceki döneme göre yükselişe geçerek 1’er marka başvurusunda bulunan iller arasına girdiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler