6 ilde sokağa çıkma yasağı

6 ilde sokağa çıkma yasağı

Kobani’de IŞİD saldırılarını protesto etmek için dün başlayan şiddet eylemleri emniyeti en üst seviyede alarm durumuna geçirdi.

Artan şiddet olayların ardından Diyarbakır’ın geneli, Batman ili, Mardin’in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçeleri ile Van’ın Erciş ve Siirt’in Kurtulan ilçesinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde kriz ve bilgi akış masaları kuruldu. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen illerde bunun nedeni olarak sokaklarda çok sayıda silahlı eylemci olması, silahlı karşıt gruplar arasında çıkan çatışmalar ve PKK’nın şehir yapılanması ile sözde asayiş ekiplerinin silahlanması gösterildi. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire’ye gelen son bilgilerde Diyarbakır, Muş-Varto, Van-Erciş, Siirt ve Bingöl’de PKK’nın sözde asayiş ekiplerinin silahlanarak eylemlerine devam ettikleri, bu noktada güvenlik birimlerinin silahlı bir çatışma riskine karşı gerekli önlemleri almaları istendi.

Sokağa Çıkma Yasağının olduğu yerler
Batman il geneli... (Merkez dahil 6 ilçesi var)
Diyarbakır: Bağlar, Kayapınar, Sur, Yenişehir, Çınar, Eğil, Ergani, Dicle, Hani, Hazro, Kocaköy ve Kulp  ilçeleri ile dış ilçeler Bismil, Silvan ve Lice ilçeleri (9 Ekim perşembe günü saat 06.00’ya kadar)
Muş: Varto (2 gün)
Siirt: Kurtalan
Van: Erciş
Mardin: Kızıltepe Nusaybin, Dargeçit, Mazıdağı, Derik ve Savur

BATMAN'DA EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ 
Batman Valiliği, iki gündür olayların sürdüğü kentte ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yarın, kentteki tüm okullarda da eğitime bir gün ara verildi.

VARTO'DA KOBANİ PROTESTOSU: 1 ÖLÜ, 2 YARALI
Muş'un Varto İlçesi'nde protesto gösterisi sırasında açılan ateşle 25 yaşındaki Hakan Bursur öldü, 24 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl ile 19 yaşındaki Diyar Barut yaralandı.

IŞİD'in Kobani'deki saldırısının protesto edildiği Varto İlçesi'nde esnaf kepenk açmadı. Tüm cadde ve sokaklarda barikat kuran grup, Kobani için sloganlar attı. Polis, barikat kurarak, ateş yakan gruba biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.

Müdahaleye taş ve molotof kokteyli ile karşılık veren grup arasında gerginlik çıktı. Çıkan olaylar sırasında açılan ateşle Hakan Buksur öldü. Buksur'un cenazesi Varto Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

İZMİR'DE OLAY
İzmir’de, IŞİD saldırılarını protesto etmek için bir araya gelen gruptakilerden bazıları ile polis arasında, dağılma sırasında gerginlik çıktı. Eylemcilerden biri gözaltına alınmamak için ensesine bıçak dayadı, bu kişiyi etkisiz hale getirmek isteyen polislerden birinin tabancasını ise bir başkası alıp kaçtı. Kovalamaca sonucu etkisiz hale getirilen bu kişinin de aralarında bulunduğu bir grup gözaltına alındı. 

14 KİŞ HAYATINI KAYBETTİ
Muş'un Varto İlçesinde çıkan olaylarda 1 kişi, Siirt'in Kurtalan ilçesinde çıkan olaylarda 2 kişi, Diyarbakır'da çıkan olaylarda 8, Batman'da 1 kişi ve Mardin'de 2 kişi olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetti.

Ölümlerin 10’unun farklı gruplar arasında çıkan silahlı çatışmadan yaşandığı belirtilirken 1 kişinin de eylemler sırasında hayatını kaybettiği bildirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler