81 ilin valisiyle Çankaya Köşkünde öğle yemeği

81 ilin valisiyle Çankaya Köşkü'nde öğle yemeği

Çankırı Valisi Vahdettin Özcan'ın da aralarında bulunduğu 81 vali, Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte öğle yemeği yedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen geleneksel “Valiler Buluşması” için Ankara’da bulunan 81 ilin valisi ile öğle yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Jandarma Genel Komutanı Org. Bekir Kalyoncu’nun da katıldığı yemekte yaptığı konuşmada, valileri bir kez daha Çankaya Köşkü’nde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“TÜRK YÖNETİM SİSTEMİNİN
EN SEÇKİN BÜROKRATLARI”

Cumhurbaşkanı Gül, valilerin bulundukları illerde devletin ve hükümetin temsilcileri olduğunu, ildeki gelişmeleri gece-gündüz takip ettiklerini ve en ufak bir boşluğa fırsat vermediklerini, valiliğin böyle bir meslek olduğunu aktardı. Valilerin “Türk yönetim sisteminin en seçkin bürokratları olduklarını” ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin en üst yöneticileri olarak valilerin görev ve sorumluluklarının da çok büyük olduğunu kaydetti.

“VALİLER, KAYMAKAMLARDAN SONRA,
DEVLETLE MİLLETİN KAYNAŞTIĞI İLK KAPIDIR”

Cumhurbaşkanı Gül, valilere, ”Sizler bulunduğunuz yerlerde sadece devletin varlığını, hukukunu, kanunları, nizamları gösteren ve bunun varlığını ispat eden kişiler değilsiniz. Sizler, aynı zamanda bulunduğunuz illerde devletin şefkatini, devletin sorumluluğunu ve devletin büyüklüğünü de gösteren kişilersiniz” diye seslendi. Bu bakımdan valilik mesleğinin, Türk halkının gönlünde çok ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, valilerin, kaymakamlardan sonra devletle milletin kaynaşmasının “ilk kapıları” olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, başarının öncelikli şartlarından birinin iyi yönetişim ve iyi idare olduğunu, bunun gerçekleşmesi durumunda o ilde de, o ülkede de güzel şeyler olabildiğini vurguladı. Valilerin bulundukları illeri yenilikçi bir ruhla sahiplenmeleri durumunda, açık, şeffaf, hesap verebilir, hak ve hukuku gözeten, herkese eşit davranan, ayrımcılığa fırsat vermeyen, gece gündüz demeden büyük bir irade ile problemlerin üzerine gittikleri takdirde iyi bir yönetimi gerçekleştireceklerini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, iyi yönetimin de hemen fark edileceğini söyledi.

“SİZLER BULUNDUĞUNUZ İLLERİN
ORKESTRA ŞEFLERİSİNİZ”

Cumhurbaşkanı Gül, valilerin, sadece ilin sorunlarını çözmek değil, bulundukları illeri geliştirmek için de çok iyi bir yönetişim tarzı oluşturmaları gerektiğini ifade etti. Valilerin yenilikçi olmaları, bugünün problemlerine çok dinamik çözümler getirmelerinin zorunluluğuna da işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, bunların iller için de, ülkeler için de aynı derecede geçerli olduğunu dile getirdi. İllerin liderleri, öncüleri olan valilerin, aynı zamanda görevli oldukları ilin orkestra şefleri olduklarını da kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bulunduğunuz illerde güzel bir iklim oluşturabilirseniz, güzel bir harmoni oluşturabilirseniz, orada çok büyük sinerjiler de ortaya çıkar” dedi.

“İLİN MESELELERİ ÇÖZÜLDÜKÇE,
MEMLEKETİN DE MESELELERİ ÇÖZÜLMÜŞ OLUR”

“Sizlerin liderliği bir ilin ileri gelenlerini eğer bir araya getirebiliyorsa, beraber çalışma, dayanışma ortamını oluşturabiliyorsa, orada çok başarılara imza atarsınız” diyen Cumhurbaşkanı Gül, bu ortamın oluşmadığı, bir ahenk olmayan illerde çok gelişme olmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, genel olarak bakıldığında Türkiye’nin, başka ülkelerle karşılaştırıldığında ekonomik olarak çok iyi bir performans gösterdiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, valilere ülkemizdeki bu olumlu ortamda, ”Su akarken, herkes, her il, testisini doldursun. Önemli meselelerinizi çözün. Önemli altyapı meselelerinizi halledin, memleketin önemli meseleleri ancak böyle çözülür. İlin meseleleri çözüldükçe, memleketin de bütün meseleleri çözülmüş olur. Bu açıdan özellikle iş dünyasına çok sahip çıkın. Devletin fonksiyonları değişti artık; yatırımlar onlar vasıtasıyla gerçekleşiyor. İstihdam onlar vasıtasıyla gerçekleşiyor, dolayısıyla onları teşvik edin” dedi.

Valilere illerindeki organize sanayi bölgeleri ve sanayi alanları ile de çok yakından ilgilenmeleri çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Gül, bugünün en büyük meselesinin üretim ve istihdam olduğuna işaret etti.

“İLLERİNİZDEKİ EĞİTİME ÖZEL ÖNEM VERİN”

Ziyaret ettiği bazı illerde eğitimde büyük başarılar olduğunu gördüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu illeri dikkatle incelediğinde o ildeki valinin ve milli eğitim müdürünün sistemli bir şekilde bu konunun üzerinde durduğunu ve bu konuda güzel bir geleneğin oluştuğunu gördüğünü aktardı. İllerindeki eğitime de çok özel önem vermeleri için valilere çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Gül, engelliler ve kız çocuklarının eğitimi konusuna da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Gül, illerdeki eğitim, kültür ve sporun teşvik edilmesi gereğine değindi.

Güvenliğin, kanunların, hukukun olmadığı yerde, tüm bunların hiçbirinin olamayacağını söyleyen ve bu konudaki hassasiyete dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, zaten bunun gerçekleştirildiğine de emin olduğunu söyledi.

“ÖZGÜVEN İÇİNDE HAREKET EDİLİNCE,
ÜLKEMİZİN FARKLILIKLARI ZENGİNLİĞİMİZDİR”

Konuşmasında, Türkiye’nin dünyanın önemli devletlerinden birisi ve bölgesinde itibarı çok yüksek bir ülke olduğunu da vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Dolayısıyla böyle bir özgüven içinde hareket edilince, ülkemizin farklılıkları bizim zenginliğimizdir” dedi. “Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün vatandaşları bu ülkenin asıl vatandaşlarıdır ve hiç kimsenin kendisini öz yurdunda garip hissetmemesi gerekir” diye konuşan Cumhurbaşkanı Gül, valilerin, devletin büyüklüğünü, otoritesini gösterirken, şefkat ve kucaklayıcı yüzünü göstererek de bunu yapacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, tüm vatandaşların aidiyet duygularını güçlendirmenin de valilerin büyük sorumluluklarından birisi olduğunu dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler