ABD yine Obama dedi

ABD yine "Obama" dedi

ABD, başkanını seçti. Resmi olmayan sonuçlara göre Obama ikinci kez kazandı.

ABD, yeni başkanını seçti. Uzun seçim gecesinin sonunda, TSİ 06.15'de açıklanan resmi olmayan sonuçlara göre Barack Obama 4 yıl daha ABD'yi yönetecek. 

Chicago'daki seçim merkezinde kutlamalar başlarken şu dakikalarda Obama'nın zafer konuşması bekleniyor.  
 
DAKİKA DAKİKA SEÇİMLER
TSİ 01.00'de doğudaki eyaletlerde sandıkların kapanması ile seçim gecesine start verildi. İşte seçim gecesinde dakika dakika yaşananlar...   
 
ZAFER MESAJLARI
06.20 Barack Obama zaferini twitter üzerinde duyurdu. ABD Başkanı mesajında, "bu sizin sayenizde" dedi.
 
Obama, gönderdiği bir başka mesajda da eşi ile kucaklaşırken çekilmiş bir fotoğrafı ekledi ve "4 yıl daha" yazdı.   
 
DÜĞÜMÜ OHIO ÇÖZDÜ
Beklendiği gibi zafer Ohio sonuçlarının açıklanmasından sonra kesinleşti.  ABD siyasi tarihinde Ohio'yu almadan başkanlık koltuğuna oturabilmiş bir Cumhuriyetçi aday henüz yok. 1964'ten bu yana Ohio eyaletini alan aday başkanlığı da kazandı.
 
ZAFER!!!
06.15 Kritik Ohio'nun da aralarında olduğu, sonuçları açıklanmayan bazı doğu eyaletlerinde Barack Obama'nın kazandığı ve 270 delege barajını aştığı duyuruldu. Resmi olmayan sonuçlara göre Ohio, Oregon ve Iowa'yı da kazanan Obama'nın delege sayısı 274'ü buldu.
 
06.02 Ülkenn batısından da sonuçlar gelmeye başladı En çok delege veren California ile Hawai ve Washington eyaletleri beklendiği gibi Obama dedi. Kuzey Carolina ve Idoha'da ise Romney kazandı.
 
Son duruma göre delege sayısı: 
 
Romney: 203 Obama: 243
 
Adayların Başkan seçilmesi için 270 delegeye ulaşması gerekiyor.
 
05.00-06.00 SÜRPRİZ YOK!
 
05.58 itibariyle henüz sürpriz yaşanmadı. Sandık çıkış sonuçlarına göre iki aday da öngörülen eyaletleri alıyor. Ancak kritik eyaletler olan Ohio, Virginia ve Florida'da sonuçlar henüz netleşmedi. 
 
Son duruma göre delege sayısı: 
 
Romney: 184, Obama: 172   
 
Obama'nın kazandığı eyaletler: Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland, Maine, New York, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Illinois, New Mexico, Minnesota
 
Romney'nin kazandığı eyaletler: Batı Virginia, Indiana, Kentucky, Tennessee, Güney Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi, Arkansas, Lousiana, Teksas, Oklahama, Kansas, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Wyoming , Arizona, Missouri, Montana, Utah 
 
05.50: Minnesota'da Obama kazandı.
 
05.40: Arizona eyaletini Romney kazandı.  
 
05.02 Montana ve Utah'da kazanan Romney oldu. Delege sayısında Romney 163'e 162 öne geçti.  
 
Kritik eyaletlerde Ohio ve Florida'da Obama, Virginia'da ise Romney önde gidiyor. 
 
04.00-05.00 OBAMA ÖNE GEÇTİ
 
TSİ 04'00'da 14 eyalette daha sandıklar kapandı.
 
04.54: Kritik eyaletlerden New Hampshire'da da Obama kazandı. Delege sayısında Obama 162'ye, 153 öne geçti. Bu tabloya göre Romney'nın seçimi kazanabilmesi için Ohio, Florida ve Virginia'da kazanması gerekiyor.
 
04.39 itibariyle açıklanan 32 eyaletten 15'ini Obama, 17'sini Romney kazandı. Sandık çıkış anketlerine göre adaylar şu eyaletleri kazandı:
 
Obama'nın kazandığı eyaletler:   Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland, Illinois, Michigan, Maine, New York, Pennsylvania, Michigan, New Mexico, Wisconsin 
 
Romney'nin kazandığı eyaletler: Batı Virginia, Indiana, Kentucky, Tennessee, Güney Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi, Arkansas, Lousiana, Teksas, Oklahama, Kansas, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Wyoming  
 
Romney: 153 Obama: 158
 
04.21'de kritik eyaletlerden Pensylvania'da kazanan Obama oldu.
 
03.00-04.00 KIRAN KIRANA 
TSİ 03.00'da 17 eyalette daha sandıklar kapandı.
 
En kritik eyalet olan Ohio'da Obama önde gidiyor. Florida'da da seçimin başa baş gittiği belirtiliyor.
 
Saat 03.26 itibariyle açıklanan 19 eyaletten 9'unu Romney, 10'unu Obama kazandı.
 
Obama'nın kazandığı eyaletler: Maine, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware, Maryland, Illinois ve Washington DC 
 
Romney'nin kazandığı eyaletler: Batı Virginia, Indiana, Kentucky, Tennessee, Güney Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi, Oklahama
 
Delege sayısında da son durum şöyle: 
 
Romney: 82, Obama: 78
 
02.00-03.00 NEFESLER TUTULDU
TSİ 02.30'da Ohio, Kuzey Carolina ve Batı Virginia'da sandıklar kapandı. Batı Virginia'da kazanan Romney oldu. TSİ 01'00'de sandıkların kapandığı Güney Carolina'da da kazanan Romney oldu.
 
Böylece 02.30 itibariyle açıklanan 5 eyaletten 4'ünü Romney kazanmış oldu. Indiana, Kentucky, Güney Carolina ve Batı Virginia'yı kazanan Romney 33 delegeyi garantilemiş oldu. Obama ise Vermont'tan 3 delege kazandı.
 
01.00-02.00 İLK SONUÇLAR
 
TSİ 01.00 dolaylarında Georgia, Güney Carolina, Virginia New Hampshire, Vermont ve Florida'nın bazı bölgelerinde sandıklar kapatıldı. İlk sonuçlar geleneksel olarak Cumhuriyetçi adaylara oy veren Kentucky ve Indiana'dan geldi. TSİ 02.00 sularında açıklanan sonuçlara göre beklendiği gibi iki eyaleti de Romney kazandı. 
 
Obama'nın da Vermont'da kazandığı duyuruldu.
 
İLK OYLAR
Yerel saatle geceyarısından sonra, geleneksel bir uygulama çerçevesinde, New Hampshire eyaletinin iki küçük kasabasında, seçim gününün ilk oyları kullanıldı ve sayıldı.
 
Buna göre, Dixville Notch kasabasındaki sandıktan Obama ve Romney'ye 5'er oy çıkarken, Hart's Location'da da Obama 23, Romney 9, Özgürlükçü Parti adayı Gary Johnson da 1 oy aldı.
İlk oyu kullanan Dixville Notch kasabasında adayların ilk kez eşit oy aldığı görüldü.
 
OBAMA BASKETBOL OYNADI
ABD Başkanı Barack Obama, seçim sonuçlarını Chicago'dan izliyor.  
 
Kentteki seçim kampanyası noktalarına sürpriz ziyaretlerde bulunan Obama, sandıklar kapanmadan son şanslarını deneyerek seçmenlere telefon ve sosyal medya yoluyla ulaşmaya çalışan gönüllere destek veriyor ve kampanyasının son durumunu değerlendiriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler