ABD'nin yeni başkanı Donald Trump

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump

ABD'de tarihi gün... Cumhuriyetçi Donald Trump'ın ABD Seçimleri'nden zaferle çıkması, tüm kamuoyu anketlerini, medya beklentilerini boşa çıkardı. Trump henüz netleşmeyen sonuçlara göre; Başkan olmak için gerekli delege sayısını aştı.

Siyaset alanında uzmanlaşmış ABD merkezli gazetecilik organizasyonu Politico'nun Morning Consult'a seçim günü yaptırdığı sandık başı anketi, dünyayı şoke eden gelişmenin habercisi gibiydi aslında.

Politico’nun TSİ 20:30 sularında yayınladığı yoklamaya katılanların yüzde 36'sı, “yeni Başkan için en önemli özellik nedir” sorusuna “güçlü liderlik” yanıtını verdi. Bu yanıt, Trump'ın kampanyasının merkezine oturttuğu vurgunun ta kendisiydi.

OHIO’YU KAZANAN SEÇİMİ YİNE KAZANDI
TSİ ile 00:00 gibi yayınlanan Reuters/Ipsos anketi de Politico’yu kısmen de olsa doğrular nitelikteydi. Araştırmaya katılan seçmenlerin yüzde 75'i, ülkeyi zenginlerden ve güçlülerden kurtaracak ‘güçlü lider' istediğini beyan etti.

Trump’a zaferi getiren eyaletler bir anlamda Florida, Kuzey Carolina, Ohio, Georgia ve Pensilvanya oldu. 1964’ten bu yana yapılan seçimlerde Ohio’yu kazanan aday, Başkanlığı alıyordu. Bu seçimde de gelenek bozulmadı.

ARADAKİ OY FARKI ÇOK AZ AMA…
Oy oranlarına gelirsek… Oyların yüzde 90’ı sayıldığında Trump 57 milyonu aşkın oyla yüzde 47.9, Clinton ise 56 milyondan fazla oyla yüzde 47.3 olarak görünüyordu.

Fakat ABD Seçimleri’nde Başkan doğrudan halkın oylarıyla belirlenmiyor. Amerikalılar oyları Başkan’a değil, parti delegelerine veriyor. Başkan, “Delegeler Kurulu” seçimiyle belirleniyor. Bir adayın seçilebilmesi için 270 delege sayısına ulaşması gerekiyor. Dolayısıyla halktan daha fazla oy alsa bile bir adayın Başkan seçilememe ihtimali var.

NYT: O ÜÇ SÖZCÜK ABD’NİN GELECEĞİ OLDU
ABD medyası da sonuç karşısında şaşkın. New York Times (NYT) gazetesi, editoryal yazısında şu ifadeleri kullandı: “Başkan Donald Trump. 10 milyonlarca Amerikalının ve dünyanın geri kalanının düşünmek bile istemediği üç sözcük, şimdi Birleşik Devletler’in geleceği oldu.” Bu ifadeler bile ABD’nin yaşadığı şoku anlatmaya yeter.

KONUŞMASINDA ÖNEMLİ MESAJLAR VERDİ
Trump, zafer konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı verdi. Seçim kampanyası sırasında sıklıkla diline doladığı Meksika sınırına duvar örme vaadinden dem vurmayan Trump, “Bu toprakların tüm yurttaşlarına söz veriyorum ki her Amerikalının Başkanı olacağım. Bu benim için çok önemli. Geçmişte beni desteklemeyenlerin de, ki çok az olduklarını biliyorum, Başkanı olacağım. Sizin rehberliğinize ihtiyacım var. Birlikte çalışabiliriz ve büyük ülkemizi birleştirebiliriz” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN
YENİ BAŞKAN DONALD TRUMP DEĞERLENDİRMESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ın kazandığı başkanlık seçimlerine değinerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Malum Amerika bir seçim geçirdi ve bu seçimle birlikte Amerika'da Demokratlar iki dönemden sonra tekrar Cumhuriyetçilere iktidarı devretti. Amerikan halkı böyle bir tercihi gerçekleştirdi ve bu tercihle birlikte Amerika'da yeni bir dönem başlıyor. Temenni ederim ki Amerikan halkının bu tercihi dünyaya gerek temel hak ve özgürlükler noktasında gerek demokrasi noktasında gerekse bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımların atılmasına vesile olur. Ben, şahsım ve milletim adına Amerikan halkının bu tercihini hayra yormak ve başarılarla dolu bir gelecek temenni ediyorum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler