Adriyatikte korkunç kaza!

Adriyatik'te korkunç kaza!

3 Türk öldü, 5 kayıp var!

Denizcileri bile şaşırtan kazada üç kişi öldü, 5 personel kayıp

Ankara feribotu Adriyatik Denizi’nde, 3100 ton alüminyum yüklü, sahibi ve personelinin tamamı Türk olan Malta bayraklı Reina 1 adlı yük gemisi ile dün gece Arnavutluk’un Durres limanı açıklarında çarpıştı. 78 metrelik Reina 1 iki dakika içinde batarken üç kişinin öldüğü kazada 5 kişiye ulaşılmaya çalışılıyor

İstanbul Zeytinburnu merkezli Armador Denizcilik adlı bir Türk armatörlük firmasına ait olan Malta bandıralı MV Reina-1 adlı 1991 yılı yapımı 3 bin 300 tonluk kuru yük gemisi ile Denizciler Turizm’e ait Türkiye Bandıralı MF Ankara Feribotu dün gece Saat 01:00 sularında Arnavutluk’un Durres Limanının 18 deniz mili açıklarında uluslararası sularda çarpıştı. Çarpışmadan hemen sonra 10 kişilik Türk mürettebatı bulunan Reina 1 adlı şilep battı. 10 kişilik Reina-1 mürettabatından Gemi süvarisi Ahmet Bal (38) ve Gemi 2. Kaptanı Ahmet Soytürk (51) adlı iki kişi Ankara Feribotu yetkilileri tarafından kurtarıldı. Geri kalan 3 personelin cansız bedenlerine ulaşılırken, 5 personele ulaşılması için çalışmalar hızla sürdürülüyor.

Gerçek bir trajedi yaşandı

Durres Valisi Genc Alizoti, arama kurtarma çalışmalarının havadan ve denizden yoğun şekilde devam ettiğini ifade ederken “Gerçek bir trajedi yaşandı. Kayıp Türk denizcilerin hayatlarından endişeliyiz. Yabancı uzmanların da aralarında bulunduğu bilirkişi heyeti, kazanın nasıl meydana geldiği konusunda teknik rapor hazırlamak için kaza bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Reina ani manevra yaptı

Ankara Feribotu’nun sahibi olan Denizciler Turizm Şirketi Avukatı Fehmi Ülgener ise Reina-1 kuru yük gemisinin “beklenmedik manevra” yaparak burnunu Ankara feribotuna doğru çevirdiğini ve çarpışmadan kurtulamadığını ifade etti. Ülgener VATAN’a yaptığı açıklamada şunlara değindi:

“20.11.2011 tarihinde 189 yolcu ve 21 kamyon, 6 trailer, 2 minibüs, bir otobüs ve 30 otomobil ile birlikte Arnavutluk Durres Limanı’ndan İtalya Bari Limanına ulaşmak üzere seyre başladıktan yaklaşık 2 saat sonra Reina-1 adlı kuru yük gemisiyle çarpıştı. Çarpışma dolayısıyla feribotta herhangi bir ölü ya da yaralı yok. Reina-1’in mürettebatını da feribot yetkililerimiz kurtardı. Ankara feribotu daha önceden planlanan rotasında devam edecek. Mürettabıtımız için yapılacaklara bundan sonra karar vereceğiz. Şu anda şok olmuş durumdalar. Gemide hafif bir hasar var ancak seyre mani bir durum yok.”

Helikopterler arıyor

Türkiye’nin Arnavutluk Büyükelçisi Hasan Sevilir Aşan ise 3 kurtarma gemisi ve 3 helikopterle hali hazırda kuru yük gemisinin kayıp olan 5 personelini arama çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Büyükelçi Aşan kaza hakkında Denizcilik Müsteşarlığı tarafından soruşturma başlatıldığını da belirtti.

“10 dakikada battı”

Geminin ikinci kaptanı Ahmet Soytürk ise çarpışma esnasında mürettebatın uykuda olduğunu ve ani çarpışmanın etkisiyle can yeleklerini bile giyemeye fırsat bulamadıklarını söyledi. Geminin iki dakikada batmaya başladığını ifade eden Soytürk “Ne olduğunu anlayamadım. Geminin içinde sulara gömüldüm. Nefesim tükenmeye başladığı anda gemi batarken içinde biriken hava beni su yüzüne çıkardı. Bir süre bağırarak yardım bekledim. Su üstünde arkadaşlarıma seslendim ama yanıt veren çıkmadı” dedi. Reina-1 Kuru Yük Gemisi’ndeki personelin isimleri ise şöyle: Ahmet Bal, Ahmet Soytürk, İlyas Güney, Ahmet Güneş, Beytullah Yılmaz, Recep Bulut, Tuncay Bayraktar, Murat Saltan, Tahir Bütün ve İlyas Terzi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler