Ahi Yaran ekibinden sezon açılışı

Ahi Yaran ekibinden sezon açılışı

Ahi Yaran Ekibi’nin 2015 sezonu açılışı Yunus AVM’de yapılan gösteriyle başladı.

Başağalığını Recep Dereci ve küçük başağalığını Ali Dereci’nin yaptığı yaran ocağının 2015 sezonu açılışına, yaran gösterisiyle başlandı.”Yaran”a özgü kıyafetleriyle Yunus AVM’de bir araya gelen yaran üyeleri, alışveriş merkezinin ortasında halk oyunları oynayarak gösteri yaptı. Gösteriye yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, yaran oyunlarını ilgiyle izledi.

Yunus AVM’deki gösteri sonrasında Belediye İş Merkezi’ndeki yaran evine geçildi. Misafirlerin de katıldığı yaran gecesinde çeşitli oyular sergilendi ve takım yemeği yendi.

Gerçekleştirilen programda kısa bir konuşma yapan Bilal Çendek, örf ve adetlerin yaşatılmasının önemine değinerek özellikle televizyon ve internet tehlikesi üzerinde durdu.

“0-3 yaş arasındaki çocukları televizyondan uzak tutun” diyen Çendek, “Çocuklarınızı bu iki beladan uzak tutun. Çocuklarınızı televizyon ve internete mahkum ettirmeyin. Birçok anne baba çocuklarına televizyonu açıyor ve eline kumandayı veriyor. Çocuk akşama kadar onun karşısında kalıyor. Lütfen bunları yapmayalım. Çünkü bunu yaparak onlara büyük zarar veriyoruz. Onlarla mutlaka ilgilenelim, oyunlar oynayalım. Onlarla en azından bir çay bardağı çay içtiğimiz süre kadar vakit ayırıp sohbet edelim. İşte burada güzel bir manevi ortam var. Çocuğumuzu buralara getirebiliriz. sportif aktivitelere, kültürel aktivitelere götürebiliriz. Eğer çocuklarımızla ilgilenirsek geleceğimizle ilgilenmiş oluruz” dedi.

Yaranın sorumlusu Büyük başağa Dereci, 24 yaren ve bir çavuştan oluşan yaranda 2015 sezonunun açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Gelenekleri yaşatmak, İslam ahlak ve faziletiyle bir araya gelen tüm örf ve adetleri yaşatmayı amaçladıklarını ifade eden Dereci  “Yaran da Oğuzlar’dan günümüze gelen kültür mirasıdır. Bu mirasa sahip çıkıp, gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Yaran düsturuyla yarenler, yaran gecelerinde eğitildi. ‘Eline, beline, diline hakim ol’ düsturuyla yaran sezonumuzu açtık.” dedi.

“Yaranımız yarınımızdır” diyen Dereci, özellikle yaran kültürünün korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusuna dikkat çekerek, “Kültürümüzü asla bozmamalıyız ve buna yönelenleri de uyarmalıyız. Çünkü yaran kültürü bizim öz kültürümüzdür” dedi. (Karatekin)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler