Ahmet Çalık, gözünü Melan Çayına dikti

Ahmet Çalık, gözünü Melan Çayına dikti

Ülkedeki akarsular üzerine kurulan ve kurulacak

olan hidreolektrik santrallerinin son halkasına Bayramören'den geçen Melan Çayı da eklendi.

Bayramören'in tarihi köprüsü altından yüzyıllardır akan Melan Çayı üzerine kurulacak olan hidroelektrik santrali için hazırlanan projenin sahibi de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "gözde prens"lerinden işadamı Ahmet Çalık çıktı.

Elbruz Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin hazırlamış olduğu Melan Çayı projesi, Bayramören'e bağlı Üçgazi köyünden başlıyor. Burada yapılacak 2x2.5 m'lik yeraltı tünelleri ile su 12 km ötedeki Yaylatepesi köyüne kadar götürülecek. Suyun gittiği bölgede doğal yapının da verdiği imkanla yaratılacak olan yaklaşık 500 m'lik şelale ile tribün çalıştırılarak elektrik enerjisi elde edilecek.

İLK TOPLANTI AĞUSTOS AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Konuyla ilgili olarak kendisiyle görüştüğümüz Bayramören Belediye Başkanı Ahmet Özen "Melan çayı üzerine yapılacak proje ile ilgili ilk yazı bana 28 Temmuz'da geldi" derken, Çevre Orman Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrası haber editörümüz Vedat Beki'nin sorularını cevaplandırdı. Başkan Özen'in ağzından konuyla ilgili gelişmeler şöyle:

"Temmuz ayının sonlarında tarafıma gelen yazı sonrası Ağustos ayının ilk haftasında bölgemizdeki Hayta Balık tesislerinde Çevre Orman İl Müdürü başta olmak üzere, projeyi hazırlayan Elbruz firmasının jeoloji mühendisleri ve benim katıldığım bir toplantı yaptık. Bu toplantıda firma mühendisleri projeyi detaylı olarak bizlere aktardılar. Üçgazi köyünden başlayan proje ile oluşturulacak Andraz Barajı sayesinde elektrik enerjisi üretilecek. Mevcut Melan çayının yüzde 10'u kendi yatağına salınacak. Bunun dışında toplam 1.199.600.521 m2'lik alanın sulanması için de yüzde 15'lik bir su salınımın yapılacağı söylenildi."

BEN VE 15 KÖY MUHTARI PROJEYE KARŞI!
Bayramören Belediye Başkanı Ahmet Özen "Yaz aylarında Melan çayının debisinin aşırı düşmesinden dolayı kurulacak iletim tünellerinin kalan suyun tamamını çekeceği ve doğal hayatı bitireceği aşikardır. Bölgedeki arazinin sulanmasında önemli sıkıntılar yaşanacaktır. Konuyla ilgili olarak tüm ilçe halkımız ve ilgili akarsudan faydalanan köy ve mahallelerimiz başta olmak üzere yörede bulunan tüm köy halkları da, ilçemize ayrı bir güzellik katan ve doğal yaşamın korunması için gerekli olan akarsuya müdahale edilmemesi yönünde hemfikirdirler. İlgili projenin iptal edilmesi konusundaki kararlılıklarını dile getirmemizi isteyen ve bu konuda hemfikir olan köy ve mahalle sakinleri ile muhtarların imzalarını da Çevre Orman Bakanlığına tarafımdan iletilmiştir" dedi.

ELBRUZ A.Ş.'Yİ TANIYALIM
Sözcü18.com
haber merkezinin yaptığı araştırmaya göre; Melan çayı üzerine hidroelektrik santrali yapımı için proje hazırlayan ve bugünlerde ÇED raporu alma konusunda çalışmalar yürüten Elbruz Enerji Elektrik Üretim A.Ş., Akasya Yapı San. ve Ticaret A.Ş. ile içiçe olan bir şirket. Her iki şirket de BankAsya kuruluşu. BankAsya'nın en büyük ortağı da herkesin yakından tanıdığı bir isim, halen Sabah gazetesi ve ATV'nin sahibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gözde prensi Ahmet Çalık.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler