AK Parti'den HSYK teklifi

AK Parti'den HSYK teklifi

AK Parti HSYK'nın yapısını değiştiren teklifi Meclis Başkanlığı'na sundu.

AK Parti Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştiren yasa teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Emniyet, yargı, Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarındaki atama operasyonlarının ardından gerilim, bir başka boyutu ile Meclis gündemine de girdi. Adli kollukla ilgili yönetmelik konusunda HSYK'nın yaptığı açıklama hükümetin tepkisini çekmişti. Bu tepkide somutlanan ama özünde iktidar ile cemaat arasındaki gerilimin izlerini taşıyan bir gelişme de bu akşam yaşandı.

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç'un hazırladığı ve içinde HSYK ile ilgili düzenlemenin de yer aldığı yasa teklifi, bugün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Teklifin özü; HSYK'nın yetkilerinin önemli ölçüde Adalet Bakanlığı'na geçmesini içermesi yönünde önem taşıyor.

AK Parti'nin TBMM Başkanlığına verdiği HSYK Kanunu teklifi yasalaşırsa, Kurul Başkanı olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kurul üyeleri hakkında ceza soruşturması ve disiplin soruşturması işlemlerini yürütmek ve bu konuda gerekli kararları vermek yetkisine sahip olacak.

52 maddelik HSYK Kanun teklifi, 2010 referandumu ile yapısı tümden değiştirilen HSYK'yı aynı şekilde tümden değiştiriyor. Teklife göre, HSYK'nın, yargı yetkisinin kullanımına ilişkin hususlar hariç olmak üzere hakimlerin idari görevleri ile delilleri değerlendirme ve suçu niteleme yetkisi hariç olmak üzere savcıların adli görevlerine ilişkin konularda genelge düzenleme yetkisine son verilecek. Teklif ile HSYK Kanunu'ndaki başkanın yani Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yetkileri de genişletiliyor.

Başkanın yetkilerini düzenleyen maddeye ekleme yapılarak, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter Yardımcılarına atama yetkisi Bozdağ'a veriliyor. HSYK'nın görev alanına giren konulara münhasır olmak üzere ilgili dairelerin görüşü alınmak suretiyle yönetmelik çıkarmak ve genelge düzenlemek yetkisi de Bozdağ'a veriliyor. Teklife göre dairelerden birine gelen ve olağan çalışmalar ile karşılanamayacak oranda artan işlerden bir kısmını diğer daireye vermek de Bozdağ'a bırakılıyor. Bozdağ, İstanbul'daki yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sürecinde Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili basın açıklaması yapan Kurul'u, Danıştay'da bu konuda açılan dava devam ederken açıklama yaparak yargıyı etkilemekle suçlamıştı. Teklifle HSYK Kanunu'nda Kurul Başkanı'nın yetkilerini düzenleyen maddeye, kurul üyeleri hakkında suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerini yürütmek ve bu konuda gerekli kararları vermek ifadesi eklendi. Madde uyarınca suç işlediği öne sürülen Kurul üyeleri hakkındaki tüm soruşturma ve kovuşturma işlemleri Kurul Başkanı tarafından bizzat yapılacak. Teklifle, 2010 referandumu sonucu görev ve yetkileri baştan sona belirlenen HSYK'nın 3 dairesinin tüm görev ve yetkileri de yeniden düzenleniyor. 7 daireden oluşan 3 dairenin üye sayısı, görev ve yetkileri tümden yenileniyor. Teklife göre birinci ve ikinci dairenin beş, üçüncü dairenin onbir üyeden oluşması getiriliyor. Teklifte üç dairede hangi kurul üyelerinin asıl hangi üyelerin tamamlayıcı üye olarak görev yapacağının da yine Kurul Başkanı tarafından belirlenmesi öngörülüyor.

KANUN ÇIKTIĞI GÜN HSYK ÜYELERİNİN GÖREVLERİ SONA ERİYOR
Geçici maddeyle getirilen düzenlemeye göre HSYK Başkanvekili ve üç daire başkanıyla, Kurul üyelerinin dairelerdeki görevleri sona erecek. Adalet Akademisi’nin Başkan ve başkan yardımcıları, genel kurul, yönetim, denetim kurulu, hakimleri ve tüm personelinin de HSYK gibi görevleri sona erecek.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA
HSYK'nın yapısını değiştirecek olan yasa teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulması ile ilgili olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Teftişin, HSYK'da bulunması, HSYK'yı hem savcı hem hakim haline getirmiş. HSYK üyelerinin büyük bir kısmı yerelde hakim ve savcıların oyları ile seçiliyor. Dolayısıyla hakim ve savcılar, HSYK üyelerinin büyük bir kısmı için aynı zamanda seçmen mahiyetinde. Teftişle ilgili bazı düzenlemeler olabilir meclise sunulan metinde" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler