Akiller final yaptı!

Akiller final yaptı!

Başbakan Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti üyeleri iki ay sonra ikinci kez bir araya geldi.

Akil İnsanlar Heyeti üyeleri, Başbakan Erdoğan’la bir araya gelerek raporlarını sundu. Heyet üyeleri, hükümetin reformlar için PKK’lıların çekilmesinin tamamlanacağı eylül ayını bekleme eğiliminde olduğunu söyledi.
 
Başbakan Erdoğan ile Akil İnsanlar Heyeti üyeleri iki ay sonra ikinci kez bir araya geldi. Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’ndeki toplantıya, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da katıldı.
 
İŞTE AKİL İNSANLARIN BAŞBAKAN'A SUNDUĞU RAPOR! 
 
Hükümet çekilmeyi bekleyecek
Toplantıda yedi bölgeden oluşan Akil İnsanlar Heyetleri raporlarını Başbakan Erdoğan’a sundu. Akil İnsanlar Heyeti’nin ilk toplantısı 6 saat sürmüştü. Dünkü toplantı ise 3.5 saat sürdü. Üç aşamalı çözüm planının ele alındığı toplantı sonrası heyet üyeleri, hükümetin reformlar için PKK’nın çekilmesinin tamamlanacağı eylül ayını bekleme eğiliminde olduğunu söyledi.
 
Gezi Parkı olayları tartışılmadı
Edinilen bilgiye göre Akil İnsanlar Heyeti’nden 78’liler Vakfı Sözcüsü Celalettin Can toplantıda Gezi Parkı olaylarını da gündeme getirdi. Ancak Başbakan Erdoğan “Bu olayların konuşulacağı yer bu toplantı değil” diyerek Can’a kibarca yanıt verdi.
 
Raporlar birleştirilecek
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Binlerce insanla, kanaat öderleriyle, sivil toplum örgütleriyle, parti mensuplarıyla bir araya geldiler. Sonuçta bir rapor hazırladılar. ‘Bu raporlarda ne var?’ diye sorarsanız, Anayasa sürecinden tutun, dil meselesine kadar, siyasal rejim tartışmalarından, siyasal sistem tartışmalarından tutun da Alevilik meselesine, cemevi meselesi varıncaya kadar bu raporlarda birçok mesele tespit edilmiş veya tedavi önerileri sunuluyor. 7 bölgenin hazırladığı raporlar birleştirilerek nihai bir rapor haline getirilecek.”
 
Kürtçe soruları da yanıtladı
Çelik şöyle devam etti: “Akil İnsanlar şu kanaate varmışlar; insanlar aslında çözüm sürecinin ne olduğunu öğrendikten sonra tavırlarını değiştirebiliyorlar. Başlangıçta yaptığımız kamuoyu anketlerinde bazı bölgelerde daha fazla endişe vardı. Gerek Akil İnsanlar’ın gerekse basın yayın araçlarıyla bizlerin toplumun gündemine daha yoğun olarak getirmesinden sonra bölgelerimizdeki endişelerin ciddi manada dağıldığını görüyoruz.”
 
Öte yandan Hüseyin Çelik, TRT Şeş’in de aralarında bulunduğu bazı medya kuruluşlarından gazetecilerin Kürtçe sorularını da yanıtladı.
 
Toplantıda dört eksik
Başbakan Erdoğan aralarında Yılmaz Erdoğan’ın da olduğu Akil İnsanlar Heyeti üyelerini tek tek ellerini sıkarak karşıladı. Toplantıya heyet üyeliğinden istifa eden Murat Belge ve Prof. Dr. Baskın Oran ile mazeret bildiren Kürşad Bumin ve Şemsi Bayraktar katılmadı. Gazeteci Fehmi Koru’nun, toplantı sırasında tansiyonunun yükselmesi nedeniyle rahatsızlandığı ve hastaneye götürüldüğü öğrenildi.
 
AKİLLER HEYETİYLE TOPLANTININ PERDE ARKASI: ÜÇ ÖNEMLİ MESAJ
Başbakan Erdoğan toplantıda üç önemli mesaj verdi: PKK’lıların sadece yüzde 15’inin çekilmesi sıkıntı yaratıyor, anadilde eğitimle ilgili bir çalışma yok, seçim barajı düşmeyecek.
 
Başbakan Erdoğan, dün Akil İnsanlar heyeti üyeleriyle yaptığı toplantıda önemli mesajlar verdi. Kulislere yansıyan bilgilere göre Başbakan’ın mesajları şöyle:
 
- PKK YAVAŞ ÇEKİLİYOR Başbakan PKK’lıların yurt dışına çekilme sürecinin çok ağır ilerlemesinden şikayet etti. “PKK’nın yüzde 10-15’i çekildi henüz. İşin çok başındayız. Kalanlarının hala Türkiye’de olması sıkıntı yaratıyor” dedi.
 
- ANADİLDE EĞİTİM YOK Kürtçe eğitimle ilgili olarak Başbakan “Anadilde eğitimle ilgili bir çalışmamız yok. Tek resmi dil Türkçe’dir ve Kürtçe’yi zaten seçmeli ders olarak verdik” dedi. Erdoğan üniversitelerde kurulan bölümlerdeki çalışmalar ve özel kursların oluşuna dikkat çekti.
 
- SEÇİM BARAJI DÜŞMEYECEK Başbakan Erdoğan toplantıda yüzde 10’luk seçim barajının da düşürülmeyeceğini belirtti, “Böyle bir şey söz konusu değil. Baraj düşmeyecek. Partiler çok çalışacak barajı geçecek” ifadelerini kullandı.
 
Karakol yapımı sürecek
Erdoğan’ın, bölgede karakol yapımının sürdüğüne yönelik eleştirilere de şöyle yanıt verdiği öğrenildi: “Karakol yapmak zorundayız. Bunu içeriye yönelik olarak değil dışarıya önlem olarak yapıyoruz. Suriye, İran, Irak’ta yaşanabilecek gelişmeler ve hem sınır güvenliğini sağlamak için karakol yapımlarına devam edeceğiz.”
 
TOPLANTI SONRASI AKİLLERİN DEĞERLENDİRMELERİ
 
Çekilmenin tam olmadığını söyledi
- İzzettin Doğan: Toplantı son derece olumlu geçti. Halkın sürece büyük desteği var. Bazı bölgelerde tereddütler var. Başbakan çekilmenin bitmediğini, birinci aşamanın henüz tamamlanmadığını, geri çekilmenin tam olmadığını sürecin devam ettiğini söyledi. Bunun dışında benim bir sorum oldu. Alevi-Sünni ayrımı üzerine siyaseti dizayn etmeye çalıştığını ama bunun şık bir yaklaşım olmadığını söyledim. Bundan vazgeçmesini rica ettim.
 
İkinci aşamaya hâlâ geçemedik
- Fuat Keyman: Süreç hala silahların bırakılma aşaması olan birinci aşamada. Bence bu günün en önemli sonucu ikinci aşamaya hala geçmediğimiz. Süreci, birinci aşamada silahların bırakılması ikinci aşamada demokratik reform süreci olarak görüyordum. Ama bugünden çıkan temel nokta daha birinci aşamadayız. PKK’nın çekilme süreci beklenenden düşük oranda devam ediyor. İkinci sürece belki Eylül veya Ekim ayında geçilebilir.
 
Başbakan kitap haline getirecek
- Ahmet Taşgetiren: Sayın Başbakan bütün heyet raporlarının inceleneceğini ve taleplerde hassasiyetlerde benzer olanların birleştirilip bir kitap haline getirileceğini ve bunların kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Toplantıda Celalettin Can, Gezi Parkı ile ilgili konuyu gündeme getirdi. Başbakan Erdoğan da bu zeminin GeziParkı olaylarının konuşulacağı bir zemin olmadığını, çözüm süreciyle ilgili değerlendirmeler yapıldığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler