AKP'de Kasım sendromu!

AKP'de Kasım sendromu!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “1 Kasım” olarak açıkladığı erken seçim tarihi, AKP’de “Kasım sendromunun” yaşanmasına yol açtı.

TARAF'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre; İktidara, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimle gelen AKP, 1 Kasım’da oylarının yüzde 35’ler seviyesine düşmesinden endişe ediyorlar. AKP içinde, bu sendrom, “Kasım’da geldik, Kasım’da gitmeyelim” şeklinde yorumlanıyor.

AKP’LİLER ENDİŞELİ
Saray’ın ve üç dönemliklerin baskısı ile alınan erken seçim kararı, AKP’li yöneticiler ile milletvekillerini de tedirgin etti. Seçmenlerle temasa geçen AKP’li vekiller ve yöneticiler, seçmenin, terör olaylarından ve ekonomik krizden AKP’yi sorumlu tutma eğiliminde olduğu tespit ettiler. Özellikle, şehit cenazelerinde bakanlara yönelik tepkiler, AKP’de adeta soğuk bur duş etkisi oluşturdu. Bu nedenle, 1 Kasım’da yapılması planlanan erken seçimde, yüzde 40.8’in altında kalınmasından endişe ediliyor. Bu durum AKP içinde, Kasım sendromunun yaşanmasına yol açtı.

KASIM’DA GELDİK KASIM’DA GİTMEYELİM
AKP kulislerinde dolaşan bilgilere göre, iktidara 3 Kasım2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde yüzde 34.2 oy alarak gelen AKP’nin, 1 Kasım’da yapılacak seçimde oyunun yüzde 35’lere gerilemesinden endişe ediliyor. AKP’nin, yüzde 35’ler seviyesinde oy almasına dayanan senaryolarda, AKP’nin koalisyon ortağı olması da riske giriyor. Bu da, AKP içinde, “Kasım seçimleri ile geldik Kasım seçimleri ile gider miyiz” korkusunun yaşanmasına neden oldu. AKP’li vekiller ile parti teşkilatı, Kasım’da yapılacak seçimler konusunda çok fazla umutlu değiller. Seçimde, AKP için çok ağır bir tablonun da ortaya çıkmasında endişe ediliyor.

İKİNCİ YENİLİKÇİ HAREKET SEÇİMLERİ BEKLİYOR
AKP içinde yaşanan Kasım sendromu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’en etrafında toplanan ikinci yenilikçi hareketi de etkiledi. İkinci yenilikçi hareket, erken seçimin beklenilmesine karar verdi. Seçimler öncesinde atılacak adımların, kendilerine zarar vereceğini düşünüyorlar. Örneğin 1 Kasım’da yapılacak seçimde oyların düşmesi halinde, bu durumdan ikinci yenilikçi hareketin sorumlu tutulacağını düşünüyorlar. Bu nedenle, erken seçim sonrasında harekete geçilmesinin daha doğru olacağı görüşünde birleşildi. Eylül ayı başında yapılacak kongrede de, alternatif bir aday çıkarılmayacak. Yani, faturanın kendilerine çıkmasına sağlayacak her türlü adımdan kaçınılacak. Ayrıca, erken seçimle birlikte üç dönemliklerinde durumunun netleşmesi bekleniyor. Bunun için AKP içindeki tüm hesaplar seçimler sonrasına bırakıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler