AKP'de yüzde 2 paniği!

AKP'de yüzde 2 paniği!

Yurtdışı oylarıyla bozulan seçim hesaplarının ardından yüzde 48’de kaldığını gören Erdoğan’ın, yüzde 2’lik oy ihtiyacıyla aşırı milliyetçilere yöneldiği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki gün kala, Ankara’da yüzde 2 krizi patladı. Cumhurbaşkanlığı’na ilk turda seçilmesi kesin gözüyle bakılan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, oy oranının yüzde 48-49 düzeyinde olduğu iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakınlığı ile tanınan ünlü köşe yazarı Fehmi Koru’nun, Başbakan Erdoğan’a yönelik sarf ettiği, “Herkesin kazanacağına mutlak gözüyle baktığı aday neden rakiplerinden fazla efor sarf ediyor” sorusu, Başkent’te gözlerin AKP’nin kamuoyuna açıkladığı oy oranlarına çevrilmesine yol açtı. Meclis kulislerinde dolaşan iddialara göre, AKP kurmaylarının zaman zaman dile getirdiği, Köşk seçimlerine yönelik yüzde 54 ile yüzde 60 arasında oy gerçeği yansıtmıyor. İddiaya göre, Erdoğan’ın oy oranı ilk turda seçilmesine yetmiyor. Hatta, oy oranının yüzde 48 ile yüzde 49 arasında değiştiği ve AKP’nin tüm çabalarına rağmen bu oranın yüzde 50’nin üzerine çıkarılamadığı öne sürülüyor. Başbakan Erdoğan son dönemde İzmir‘de yaptığı konuşmada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliğini gündeme getirmesinin ve “Afedersiniz benim için Ermeni diyorlar” şeklinde bir değerlendirme yapmasının perde arkasında da söz konusu yüzde 2’lik oy krizinin yattığı konuşuluyor.

YURT DIŞI HESABI BOZDU
AKP’nin Köşk seçimlerine yönelik oy hesaplarının bozulmasında yurtdışı oyları etkili oldu. AKP daha önce yaptığı hesaplamalarda yaklaşık 3 milyon vatandaşın yaşadığı Avrupa bölgesinden Erdoğan’a en az 1.5 milyon oyun geleceğini tahmin ediyordu. Bu da yüzde 3’lük bir oya tekabül ediyor. Yurtdışından Köşk seçimlerine yeterli ilgi olmaması nedeniyle bu hesap tutmadı. Bu da Erdoğan’ın ilk turda seçilme şansını riske soktu. AKP son iki gün içinde kapı kapı dolaşarak, yüzde 2’lik açığı kapatmayı planlıyor.

ANKETE TEPKİ
Öte yandan dün açıklanan bir ankette Erdoğan’ın oyunun yüzde 57 olarak gösterilmesi tepki çekti. CHP Milletvekili Sena Kaleli Twitter’da, “Milli iradeyi maniple etmeye çalışan, yasal olmayan anket duyuruları psikolojik harekattır. Sakın etkilenmeyin... Haklarında gereği yapılacaktır” dedi.

Kaynak: TARAF/HÜSEYİN ÖZAY/ANKARA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler