AKP'li anketçiden tarihi itiraf!

AKP'li anketçiden tarihi itiraf!

Metropoll Araştırma Başkanı Özer Sencar, Tayyip Erdoğan’ın, oyların yüzde 58′ini alacakmış gibi göstererek manüplasyon yapıldığını itiraf etti.

CNN Türk’te Tarafsız Bölge programına katılan Özer Sencer, Başbakan Erdoğan’ın yüzde 50 civarı oy alacağını kendisinin de bildiğini söyledi. Sencer “Başbakan’ın kendisine sunulan anketler bu yöndeydi. Ancak açıklanan o yüzde 58 gibi rakamlar anket sonuçları değil PR (halkla ilişkiler) çalışmasıydı” diye konuştu.

SEÇMEN TATİLDEN GELMESİN DİYE!
Özer Sencar, bu manüplasyonun amacını da açıklamaktan geri durmadı. Sencar, anket rakamlarının bu şekilde çarpıtılmasının nedenini “Tatildeki seçmenlerin ‘bu iş zaten bitti, sandığa gitmeye gerek yok’ şeklinde düşünmesini sağlamak için” diye açıkladı. 

ANKETLERDEKİ ALGI KUMPASI
Öte yandan, TARAF gazetesinde çıkan habarde ise; Cumhurbaşkanlığı seçimini geride bırakırken anket şirketlerinin açıkladığı yanıltıcı sonuçlar tartışılmaya devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim yasaklarına rağmen, Konda’nın seçime 3 gün kala yayımladığı gerçeklerden uzak anket sonuçları, “algı operasyonu mu yapılıyor” sorusunu akıllara getirdi. Gerçeğe en yakın anket sonucunu açıklayan Metropoll araştırma şirketinin sahibi Özer Sencar ,“2500 kişi ile yapılan bir ankette %2 hata payı kabul edilebilir bir paydır. Bu oranın üzerine ya da altına iniliyorsa bu kasıtlı yapılmıştır. Bu bir algı operasyonudur.” dedi.

Önceki gün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan, yüzde 51.7 oy alırken İhsanoğlu 38.5, Demirtaş ise yüzde 9.8 oy’da kaldı. Ancak Tarhan Erdem’in sahibi olduğu Konda’nın son anketinde, Erdoğan’ın %57, Demirtaş’ın %9, İhsanoğlu’nun ise %34 oranında oy alacağı öngörülüyordu. Genar’ın araştırmasında ise Erdoğan %54.7, Demirtaş %8.4, İhsanoğlu ise %38 olarak gösterildi.

A&G araştırma şirketi ise Erdoğan’ın oyunun % 55.1 olacağını, Demirtaş’ın %11.6 oy alacağını İhsanoğlu’nun ise %33.3’te kalacağını açıklamıştı. Özer Sencar’ın sahibi olduğu Metropoll araştırma şirketinin açıkladığı 3 anket sonucunun ortalamasında ise Erdoğan %51, İhsanoğlu %39.7, Demirtaş %9.4 idi.

“NASIL OLSA SEÇİLECEK ALGISI”
Anket sonuçlarında Erdoğan’ın oyunun yüksek gösterilmesinin bir algı operasyonu olduğunu söyleyen Özer Sencar, sözlerine şöyle devam etti: “Anket sonuçlarının yüksek çıkmasının iki nedeni var. Birinci neden masum olarak adlandırdığım ancak pek inandırıcı gelmeyen bir sebep. Örneğin Erdoğan’ın oy oranını %57 olarak adlandıran Konda araştırma şirketi, 2010 referandumunu referans olarak almış olabilir. Yani açıkladıkları oran bir araştırma sonucu değil bir tahmin sonucudur. Bu bir algı operasyonudur. Yani, tatilde olan CHP ve MHP seçmenine ‘tatilinizi bölüp oy vermenize gerek yok. Nasıl olsa Recep Tayyip Erdoğan seçilecek’ demektir.”

PİYASADAN SİLİNİRLERDİ 
Yaptıkları üç seçim anketinde de Erdoğan’ın oyunun, kararsız seçmenler dağıtılmadığında bile, %47’yi geçemediğini belirten Özer Sencar, “%10 kararsız olmadığı için zaten Erdoğan’ın %57'ye çıkması imkansızdı” dedi. Sencer, şöyle devam etti: “Avrupa’da ya da Amerika’da bir anket şirketi böyle bir şey yapsa. Bir sonraki seçimde piyasada yok olur. Kamuoyu onun sonuçlarını dikkate almaz. Ancak, Türkiye’de kamuoyu ve basın bunun üzerine düşmediği için unutulur gider. Anket sonuçları ile oynandığı ispat edilemediği için hiçbir yaptırımı yok. Bu yüzden araştırma şirketlerine parayı bastırıp algı operasyonu yaptırılıyor.” 

“HALKI YANILTTILAR”
Anket şirketlerinin kirli savaşın oyuncağı olduğunu vurgulayan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise, “Anket sonuçlarının seçimden 3 gün önce açıklanarak Erdoğan’ın yüzde 57 gibi bir sonuç gösterilmesi kesinlikle algı operasyonudur. Anket şirketleri, kirli savaşın oyuncağı oldular. Bu oyuna uyan anket şirketlerinin en ufak bir meslek onuru varsa önümüzdeki seçimlerde sonuç açıklamazlar ve halktan özür dilemeliler. ‘Algı operasyonu yapmadık, biz yanıldık’ diyorlar ise bu işi beceremedikleri için bırakmalılardır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler