Alakanat fasulye Ilgaz pazarının gözdesi

"Alakanat" fasulye Ilgaz pazarının gözdesi

Çankırı - Ilgaz'da cumartesi günleri kurulan son pazarın

misafirleri olduk...

Tam anlamıyla üretici ile nihai tüketicinin buluşma noktası olarak adlandırabileceğimiz Ilgaz pazarında rağbet gören ürünler sıralaması turşuluk malzemeler ile birlikte ormandan toplanan mantar ve bölgede yetiştirilen fasulye şeklinde sıralanıyordu.

Tabii ki sonbahar ve kışın sofralardan eksik olmayan ve Ilgaz'a has bir tadı ile şehirlerarası yolculuğun baş aktörlerinden olan lahana...

Bölgede, sahip olduğu tadı ile her geçen günü ünü giderek büyüyen fasulye çeşitlerinden "alakanat" ise, kış sofralarının vazgeçilmez yemeği ile tadını bilenlerin pazarda köşe bucak aradığı ürünler arasında başta geliyordu. Şekil itibariyle adeta beyaz rengi ile birlikte sahip olduğu siyah benekleri ile adeta "nazar boncuğunu" andıran görüntüsü diğer fasulye çeşitlerinden bir çırpıda kendisini ayırmaya yönelik birincil özelliği. Bu özelliklerinin yanısıra pişirildikten sonra elde edilen doyumsuz tadı ise "Alakanat" fasulyenin tadını bilenlerin oluşturduğu "müdavimler ordusu" bu ürüne olan talebin artmasının başka bir nedeni. Yetiştiricinin adeta gözbebeği olan "alakanat fasulye" önümüzdeki süreçte adından ve de "doyumsuz tadından" sıkça sözettireceğe benziyor.

Fiyatlara gelince, devasa lahanalar tanesi ortalama 7 tl'den, saçaklı ve kanlıca mantarı 4 ila 6 tl arasında değişen fiyatla satılırken, "alakanat" fasulye de yeni ve ilk ürün olması nedeniyle kilosu 4 tl'den başlayan ve yer yer 6 tl'ye kadar çıkan fiyatla alıcı buluyordu.

Genelde çevre köylerde yaşayan kadınların tezgahları başında ürettikleri ürünleri satma gayretleri ise, gerek Ilgaz'da yaşayanlar gerekse pazar nedeniyle Ilgaz'a kadar gelme zahmetinde bulunan Çankırı ve Kastamonulu "daim" müşterilerine ürünleri hakkında verdikleri bilgiler de görülmeye değerdi.

Derler ya, "Ilgaz pazarı, aracının olmadığı ender pazarlardan biridir". Gerçekten de pazardaki ürünlerin tazeliği, fiyatların mukayese edilmeyecek ölçüde düşük seyretmesi, cumartesi günleri kurulan pazara olan ilginin çok daha uzun yıllar süreceğinin en belirgin kanıtı.

Emek vererek yetiştirdikleri ürünleri satarak aile bütçelerine büyük ölçüde yardımcı olan, çocuklarını eğiten anne ve ebelere buradan saygılar ve selamlar olsun derken, pazarda yüzlerine ifade ettiğimiz "pazarola" temennimizi bir kez daha yineliyoruz.

Pazarola Ilgaz'ın cefakar ve vefakar kadınları...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler