Allaha inanmayan cennete gider mi tartışması

Allah'a inanmayan cennete gider mi tartışması

Papa'nın "Ateistler de cennete gider" sözleri tartışmaya sebep oldu.

La Repubblica Gazetesi'nin yazarlarından Eugenio Scalfari'nin sorularını mektupla yanıtlayan Papa Fransuva'nın "Ateistler de cennete gider" şeklindeki sözleri polemik yarattı.
 
Papa söz konusu mektubunda, Tanrı'ya inanmayanların da affedileceğini belirterek, "Cennete gitmek için Tanrı'ya inanmak zorunda değilsiniz" cümlesini kullandı. Tanrı'nın bağışlayıcılığının sınırının olmadığını söyleyen Papa'nın ateistlerin de cennete gideceğine ilişkin sözlerine ilahiyatçılar tepki gösterdi. Habertürk'ten Fevzi Özmen'in haberine göre, ilahiyatçılar şunları söyledi:
 
"ALLAH'A KARŞI OLAN ALLAH'IN
CENNETİNE NASIL GİDEBİLİR Kİ?"
Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş: Papa hiçbir dinin kabul etmeyeceği bir şey söylemiş. Ateist demek Allah'a karşı demek. Allah'a karşı olan Allah'ın cennetine nasıl gider. Bunu hiçbir din kabul etmez. Ne Hristiyanlık kabul eder, ne Musevilik kabul eder ne de Müslümanlık kabul eder. O Papa Hıristiyanlığı da temsil edemez bu düşünceyle. Maksadı insanları Allah'a götürmektir. Allah'a inanmayanı hangi din cennete koyar? O zaman dinler niye geldi? Dinlerin anlamı nedir? Eğer ateistler de cennete gidecekse dinlere ne gerek var. Dinlerin amacı insanları Tanrı'ya karşılıktan yani şirkten kurtarmak, Allah'a inandırmak, Allah'a kul yapmaktır. Bütün dinlerin amacı da budur. Kuran'ı Kerim'in ifadesine göre, ayeti söylüyorum: "Müşrikler (yani Allah'a ortak koşanlar) pisliktir" diyor. Müşrik Allah'ı kabul etmeyen değil. Bu nedenle müşrikler ateistlerden daha hafif kalır. Ateist Allah'ı tamamen dışlayan, tanımayan. Halbuki müşrik Allah'ı tanıyan ama Allah'ın yardımcılarını da Tanrı kabul eden kimse demektir. Ayet, onların bile pislik olduğunu söylüyor. Ve aynı ayet müşriklerin Kâbe'ye girmelerini yasaklıyor. Kuran'ın hükmü budur.
 
"PAPA'NIN GÖRÜŞÜ ASLA KABUL EDİLEMEZ"
İlahiyatçı Prof. Dr. Zekeriya BEYAZ: Papa kendi görüşünü ifade etmiştir. Kendi açısından değerlendirme yapmıştır. Bizim açımızdan bu durum kabul edilemez, yanlıştır. Papa'nın kendi temennisidir. Papa burada doğruluk ve iyiliğe vurgu yapmak istemiş. Ne Müslüman, ne Hıristiyan ne de Yahudiler ateistlerin cennete gideceğini söylemez ve kabul etmez. İman ve inanç esastır. O olmadan kimse cennete gidemez. Her üç dinin temelinde de iman esastır. İman olmadığı takdirde her üç dinde de ateistler cennete gidemez.
 
"PAPA'NIN İFADESİ AYETLERİN YORUMUDUR"
İlahiyatçı Prof. Dr. Saim YEPREM: Bütün dinler kendi mensuplarının cennete gideceğini, diğerlerinin ise cehenneme gideceğini söylerler. Ama Kuran'ı Kerim'de Allah'a inanan ve iyi işler yapanların kurtuluşa ereceklerine dair ayetler vardır. Bu ayetleri bazı âlimler; Allah'a inandıktan ve insanların hayrına işler yaptıktan sonra onların da cennetten yararlanabilecekleri şeklinde yorumlamıştır. Bu açıklama Kuran'ı Kerim'in net ifadesine dayanmıyor, diğer ayetlerin yorumu olarak ortaya çıkıyor.
 
"İMANIN ESASLARINA İNANMADIKÇA OLMAZ"
İlahiyatçı Prof. Dr. Ali Rıza DEMİRCAN: Son ve evrensel Peygamber Hz. Muhammed'e ve son ilahi kitabı Kuran-ı Kerim olan İslam dininin iman esaslarına inanmadıkça kişi cennete giremez. Ancak İslam dininin esaslarını öğrenme imkânı bulamayan kişinin cennete girebilmesi için ise mutlaka Allah'a iman etmiş olması gerekir. Çünkü insan aklı Allah'a iman yeteneğiyle donatılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler