Alman Bankasından Türk siyasetçiye ve yargıya 3.6 milyon euro rüşvet iddiası

Alman Bankasından Türk siyasetçiye ve yargıya 3.6 milyon euro rüşvet iddiası

Türkiye Wikileaks belgelerinde açıklanan

iddialarla çalkalanırken, sarsıcı bir iddia da Almanya'dan geldi. Alman HSH NordBank'ın başkanı Türkiye'de aleyhine gelişen davayı lehine çevirmek için siyasetçilere ve yargıçlara 3.6 milyon eura dağıtıığını açıkladı.

Bu davaya hangi siyasetçi aracılık etti, hangi yargıçlar para aldı? İşte gündeme bomba gibi düşen haberin ayrıntıları...

Almanya’nın denizcilik kredileri konusunda en büyük bankası olan HSH NordBank’ın Türkiye’de hakkında açılan bir tazminat davasını lehine çevirmek için Prevent adlı bir firmayla anlaşarak siyasilere ve yargıçlara 3.6 milyon euro rüşvet dağıttığı ortaya çıktı. Şirket kayıtlarında rüşvet operasyonu için "nargile projesi" kod adı kullanıldığı belirlendi.

Almanya’da “şirketin güvenini kaybettiği” gerekçesiyle hissedarlar tarafından koltuğundan indirilmesi gündemde olan Nordbank Yönetim Kurulu Başkanı Dirk Jens Nonnenmacher hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Türkiye’de deprem yaratacak bir iddia da açığa çıktı.

TÜRK ŞİRKETİNE 1 MİLYAR DOLAR KREDİ
Her şey, Türk denizcilik şirketlerine verdiği milyarlarca dolar krediyle Türk armatörler arasında oldukça popüler olan NordBank’ın 2003 yılında Karahanlılar Denizcilik’e 1 milyar dolara yakın kredi açmasıyla başladı. Karahanlılar Denizcilik, bu krediyle 5 gemiden oluşan bir filo kurdu. Ancak işler beklediği gibi gitmeyince krediyi ödemekte zorlandı.

TÜRK ŞİRKETİ DAVAYI KAZANDI
Tazminat Malta bandıralı olan gemiler Hunter, Bozona, Hopa, Espada1 ve Karavi’ye banka tarafından yabancı ülkelerde seyrederken el konuldu. Türk şirket ise, “Gemilere el koyarsanız borcumuzu nasıl öderiz” diyerek bankanın uygulamasının iş kaybına yol açtığı gerekçesiyle tazminat davası açtı ve ilk aşamayı da kazandı.

ARACI TÜRK SİYASETÇİ KİM?
Yargı sürecinin aleyhinde sonuçlanacağını anlayan Alman bankası 150 milyon euro tazminatla karşı karşıya kalmaktan korkarak 2008 Mayıs’ında Prevent adlı Alman güvenlik şirketiyle anlaştı. Bu şirkete 7 milyon euro’luk bir bütçe karşılığında, "Ne yapın edin Türkiye’deki bağlantılarınızı kullanarak bu davayı bizim lehimize sonuçlandırın" talimatını verdi.

KARAR ALMAN BANKASI LEHİNE ÇIKTI
Prevent yetkililerinin aracılığıyla önce İstanbul’da Nordbank yetkilileriyle bir Türk siyasetçi arasında görüşme ayarlandı. Ardından yargıdaki rüşvet süreci başladı. Prevent, 3.6 milyon euro rüşvet dağıtarak bir üst mahkemede kararın Alman bankası lehinde çıkmasını sağladı.

BANKA KENDİNİ İHBAR ETTİ
Ancak bankanın KPMG adlı denetim firması müfettişleri tarafından yapılan denetimi sırasında, “Nargile projesi” olarak kayıtlara geçen bu ödeme şüpheli bulununca gerçek ortaya çıktı. Banka yönetimi Alman yasaları uyarınca “rüşvet suçlamasıyla bizi soruşturun” diyerek polise kendini ihbar etti.

BAŞKAN İSTİFA EÇİN 4.8 MİLYON EURO İSTEDİ
Alman Hür Demokrat Parti (FDP) Schleswig Holstein Eyalet Meclis Grub Başkanı Wolfgang Kubicki, gelişmelerin "kabul edilemez" olduğunu belirterek, "Banka yönetimi bir suç örgütü gibi çalışmış" dedi. Bankanın yüzde 85’ine sahip olan Hamburg ve Schleswig Holstein eyaletlerinde bankayı araştırmak için Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Her iki eyalette de Banka Yönetim Kurulu Dirk Jens Nonnenmacher görevden alınması tartışılırken, Focus dergisinde yer alan haberde Nonnenmacher ayrılmak için 4,8 milyon euro tazminat istediğine yer verildi.

RÜŞVET BİLGİSİ DAHİLİNDE
Nordbank
Yönetim Kurulu Başkanı Nonnenmacher soruşturması, Türkiye’de verilen 3.6 milyon euro’luk rüşveti açığa çıkardı. (Kaynak: internethaber.com)

HSH NORDBANK,
KARAHASAN DENİZCİLİK'E TAZMİNAT ÖDEYECEK
Öte yandan denizhaber.com.tr adlı web sayfasında yer alan habere göre; Alman bankası HSH Nordbank, Karahasan Denizcilik'le davasında rüşvet verdi. Ama yine de davayı kaybedip, 75 milyon euro ödemesine karar verildi.

Almanya'da devlet bankası HSH Nordbank'ın Türkiye'deki bir dava ile ilgili Alman güvenlik firması aracılığıyla Türk mahkemelerine rüşvet verdiği iddia edildi. İddialara göre, HSH Nordbank, Türkiye'de Karahasan Denizcilik Şirketler Grubu'na gemi yapmak için kredi verdi. Ancak 2003\'te banka Karahasan Denizcilik'in 5 gemisine el koydu. Karahasan Denizcilik de, bankaya tazminat davası açtı. Ancak banka 2008\'de Türkiye\'de iyi ilişkileri olduğu belirtilen Alman güvenlik şirketi Prevent'i devreye sokarak, davanın kendileri lehlerine sonuçlanması için para teklif etti. Ancak Ekim 2010'da HSH Nordbank mahkemeyi kaybetti. HSH Nordbank, Karahasan Denizcilik'e 75 milyon euro tazminat ödeyecek.

Kod adı "Başarı primi"
Alman gazetelerinde yer alan rüşvet iddiası Uluslararası Denetleme Şirketi KPMG'nin bankanın defterlerini incelerken ortaya çıktı. KPMG uzmanları, Nordbank'ın Prevent'e "başarı primi" adı altında nisan 2009'da yapılan 3.5 milyon Euro civarındaki ödemeyi şüpheli buldu. (kaynak: denizhaber.com.tr)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler