Altın inişte, dolar çıkışta!

Altın inişte, dolar çıkışta!

Piyasalarda FED bombası...

Türkiye ve dünya piyasaları dün FED toplantısı sonrası yapılan açıklamaların ardından çok kötü karıştı. Borsada düşüş yüzde 4'ü aşarken, dolar 1.9290 TL ile tarihi zirvesine çıktı. Bu hareketin ardından Merkez Bankası döviz satım ihaleleleri açarak piyasaya müdahale etti. Altın 1300 dolar sınırına gerileyerek eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Gösterge tahvilin bileşik faizi de 18 Ekim 2012'den beri gördüğü en yüksek seviyeye çıktı ve yüzde 7.36'ya ulaştı. Öte yandan Avrupa borsalarında da yüzde 3'e varan kayıplar izleniyor.
 
Tüm piyasaların izlediği FED toplantısı dün gece gerçekleşti. Toplantı sonrası açıklama yapan FED Başkanı Ben Bernanke ekonomik göstergelerin iyi seyretmesi halinde yıl sonuna doğru tahvil alımlarının azaltılmaya başlanacağını açıkladı. Bernanke aynı zamanda 2014'te tahvil alımlarının durabileceği sinyalini de verdi.
 
Ancak bu açıklamanın ardından piyasalarda sert düşüşler izleniyor.
 
ÖNCE ALTIN ÇÖKTÜ...
Piyasalarda bol paranın biteceği endişesi ile ilk tepkiyi altın verirken, ons fiyatı öğle saatlerinde yüzde 5 düşüşle 1302 dolara geriledi ve son iki ayın en düşük seviyesine indi. FED toplantısı öncesi altın 1374 dolar seviyesindeydi.
 
Uzmanlar, Fed toplantısında tahvil geri alımlarına devam kararı çıkmasına rağmen, toplantı sonrası konuşan Başkan Bernanke'nin  bu yıl sonuna kadar bu alımların yavaşlatılabileceğine yönelik açıklamasının dikkati çektiğini kaydederek, açıklamalardan Fed'in ekonomik verilere bağlı olarak parasal genişlemeyi azaltacağı anlamının öne çıktığını ve ekonomik aktiviteye yönelik tahminlerinde de iyileşme olması nedeniyle satış baskılarının arttığını ifade ediyor.
 
DOLAR REKOR KIRDI, BORSA SERT DÜŞTÜ
FED kararı borsa tarafında da sert düşüşlere neden oldu. BIST 100 Endeksi açılışla birlikte gelen satışlarla ilk anda yüzde 2.36 değer kaybetti ve 76 bin 900 seviyesinin altına sarktı. Ancak satışlar açılıştan sonra da devam ederken endeksteki kayıp yüzde 4 seviyesini aştı ve endeks 75 bin 500'lü seviyelere indi. Borsada ilk seans kapanış yüzde 4.36 kayıpla 75 bin 397 puandan gerçekleşti.
 
FED kararının etkileri dolar tarafında da görüldü. Dolar/TL önce 2011 yılı sonundan bu yana en yüksek seviyesine çıkarak 1.9190 TL'ye kadar tırmandı. Ardından da önce 1.9205 TL ile arkasından 1.9290 TL ile tarihi zirvesine ulaştı. Bu yükselişin ardından Merkez Bankası bir açıklama yaparak önce 50 milyon dolarlık, arkasından da 75 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtığını ve gerekirse gün içinde yeni ihaleler açabileceğini  duyurdu. Merkez açıklaması ile dolar 1.92 TL sınırına geriledi.
 
Öte yandan gösterge tahvilin bileşik faizi 18 Ekim 2012'den beri gördüğü en yüksek seviyeye çıktı ve yüzde 7.42'ye ulaştı.
 
Uzmanlar, Bernanke'nin varlık alımlarının azaltılacağına ilişkin biraz daha artan vurgusunun piyasalarda oynaklığa neden olduğuna dikkat çekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler