Altında 45 yılın sert düşüşü: 3 ayda % 25 eridi

Altında 45 yılın sert düşüşü: 3 ayda % 25 eridi

Geçtiğimiz yıllarda yükseliş rekorları kıran altın fiyatları bu yıl adeta dibi gördü. Çeyrek altın 128 TL'ye kadar düştü.

Güvenli liman altın, yatırımcının korkulu rüyası oldu. Uluslararası piyasada altın fiyatları 1.180 dolara kadar geriledi. Nisan-haziran arasındaki düşüş % 25’i buldu. Altın, 1968 yılından bu yana üç aylık dönemde, hiç bu kadar sert düşüş göstermemişti Altındaki düşüş rekor kayıplara neden oldu.
 
SON 3 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
Nisan-haziran aralığında yüzde 25 değer kaybına uğrayan altın, Reuters’ın altın fiyatlarının kaydını tutmaya başladığı 1968 yılından bu yana en kötü çeyreklik düşüşü görmüş oldu. Dünkü işlemler sırasında 1180 dolara kadar gerileyen spot altın, böylelikle Ağustos 2010’dan bu yana en düşük seviyeyi görmüş oldu. Gördüğü bu düşük seviyeden yükselen altın 1207-1212 dolar bandında hareket ediyor. Altın özellikle geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Ben Bernanke’nin yıl sonunda para musluklarının kısılabileceği yönündeki açıklamasının ardından sert düştü. Açıklamanın yapıldığı 19 Haziran’dan bugüne altın yüzde 15, yani 200 dolardan fazla geriledi.
 
1.400’E ÇIKABİLİR
Dünyanın en büyük finans kuruluşları da altın tahminlerini gözden geçirmeye başladı. Yıl sonunda altının 1.487 dolar olacağını belirten Morgan Stanley bu rakamı 1.409 dolara revize ederken, Credit Suisse de 12 ay içinde 1.150 dolara ineceğini belirtiyor. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça ise altının düşmesinin vatandaşın satın alma gücünün arttığını gösterdiğini söyledi.
 
ÇEYREK 128 TL CUMHURİYET 522 TL'Yİ GÖRDÜ
Altının uluslararası piyasalarda yaşadığı sert düşüş Türkiye’de perakende altın fiyatlarını da etkiledi. Cumhuriyet altını 522 TL’ye kadar düşerken çeyrek altın da 128 TL’den alıcı buldu.
 
KUYUMCUYA YARADI
OBB Kuyumculuk Sektör Kurulu Üyesi Hüseyin Porsuk ise altındaki düşüşün kuyumculara yaradığını söyledi. Porsuk, “Altınla borçlu olanlar ve yakında düğün ya da nişanı olanların altına ilgisi yüksek. Fiyatın daha ne kadar düşeceğini soran telefonlar alıyoruz. Altın bu seviyede kalırsa işlerimiz açılır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler