Altınları ticaret için kullanacaktık

'Altınları ticaret için kullanacaktık'

AKŞAM'ın 'Altına Baskın' başlığı ile manşetten duyurduğu Sabiha Gökçen'deki operasyon haberi gündem yarattı.

Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tabanca, 'Faturasıyla aldığımız 190 kilo altını İran'da ticaret için kullanacaktık' dedi

AKŞAM'ın Sabiha Gökçen Havaalanı'nda altın baskın haberi tartışma yarattı. Lavabo beyanıyla Türkmenistan'ın Aşkabat kentine havalanacak uçağa yüklenmek üzereyken ele geçen külçe altınlara ilişkin soruşturma sürüyor. Uçak havalanmadan üç saat önce bir ihbar üzerine gümrük ve narkotik ekiplerince altına el konulmuştu. Gönderici firma, Polimeks İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, Türkmenistan'da yapılan yol için İran'dan malzeme aldıklarını söyledi. 
 
Tabanca, İran'a uygulanan ambargo nedeniyle bu tür çözümler bulunduğunu belirtti. Geçen hafta İstanbul Altın Rafinerisi'nden 10 milyon dolar değerinde 190 kilo altın aldıklarını söyleyen Tabanca, şöyle konuştu:
 
'Gümrükte işlem yaptırırken lavabo, mermer beyan ettik, hatta 80 bin fide var içlerinde. Türkmenistan'da yol yapıyoruz, 'bitüm'ü İran'dan alıyoruz. İran'a ambargo var. Ödeme yapmamız da gerekiyor. Bu ticarette kullanılan bir yol. Beyanname giremedik. Altını İran'daki ticaret için kullanacaktık. 
 
Bİzİm altın kaçakçılığı yapmaya ihtiyacımız yok. 20 yıldır Türkmenistan'da büyük işler yaptık. Geçen ay bir havaalanı ihalesi kazandık. Hazine Müsteşarlığı'nın izniyle, Türkmenistan'daki işlerimizde kullanmak üzere her ay 17 milyon dolar nakit parayı yanımızda götürebiliyoruz. Faturasıyla resmi olarak aldığımız bu altını kaçırmak için hiçbir nedenimiz, çıkarımız yok.
 
AltIna ve diğer malzemelere gümrük el koydu. Soruşturma bitene kadar yeddieminde muhafaza edilecek.'
 
'BİLDİRİM HATASI YAPTIK'
Şirketten yapılan yazılı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: 'Polimeks İnşaat'ın, 22 Şubat'ta yurtdışına gerçekleştireceği sevkıiyat kapsamında 21 Şubat Perşembe günü, Sabiha Gökçen Havalimanı'na transfer ettiği malzeme kalemleri içerisinde lavabo, batarya, bitki, mermer vs. gibi inşaatlarda kullanılan her türlü malzeme yer almıştır. İhraç edilmek istenen altının kullanım amacı, uluslararası ambargonun etkilediği ülkelerden bankalar vasıtası ile ödeme yapılamayan inşaat malzemelerinin temini maksadı ile ihraç edilmek istenmiştir. Gümrük yetkilileri tarafından ele geçirildiği söylenen altın İstanbul Altın Rafinerisi'nden satın alınmıştır. Altının miktarı 190 kilogramdır. Yaşanan olay, ihrac işlemleri sırasında sehven yapılan zamanlama ve prosedürel hatanın yetkililere anlatılamamasından kaynaklı bir durumdur. Mevzuatla ilgili bir hata yaşayan her şirketin başına gelebilecek bir hatadır. Bildirim eksikliği nedeniyle Türkiye'nin kaybı, Polimeks'in kazancı söz konusu değildir.'

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler