Ankara - Konya arası 1.5 saat

Ankara - Konya arası 1.5 saat

Hızlı tren, Eskişehir-Ankara hattından sonra Konya-Ankara hattında da 24 Ağustos’ta seferlere başlamaya hazırlanıyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hızlı tren konusunda en fazla atak yapan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, Ankara-Konya hızlı tren hattında hedefin yılda 3 milyon yolcu olduğunu söyledi. Hürriyet'in haberine göre Yıldırım, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın salı günü yolcu seferlerini başlatması öncesinde Ankara-Konya hızlı tren hattında basın mensuplarıyla Konya’ya bir seyahat gerçekleştirdi. Yıldırım, hızlı tren hattının saatte 300 km. hıza göre planlandığını ve inşa edildiğini belirterek, projenin maliyetinin 1 milyar lira olduğunu bildirdi.

1.5 SAATE İNECEK
Ankara-Konya seyahat süresinin 1.5 saate düşeceğine dikkat çeken Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Ankara-Konya arasındaki mesafe, Eskişehir-Afyon-Konya mevcut demiryolu hattı üzerinden 612 kilometre olup, yaklaşık 10 saat 30 dakika sürüyordu. Ankara-Konya YHT (yüksek hızlı tren) ile bu mesafe 309 kilometreye, seyahat süresi de ilk etapta 1.5 saate, süratin saatte 300 km.’ye çıkmasıyla da 1 saat 15 dakikaya inecek. Projenin en güzel tarafı Türkiye’de ilk defa tamamen yerli yüklenici taahhüdünde gerçekleşmiş olmasıdır. Altyapı ve üstyapısını anahtar teslim Türk firması yaptı.”

4 YIL 8 AYDA TAMAMLANDI
Yıldırım, Ankara-Konya YHT’nin dünyaya örnek olacak şekilde 4 yıl 8 ayda tamamlandığını belirterek, Avrupa’da inşa edilen hızlı tren hatlarının yapım sürelerinin 5-13 yıl arasında tamamlandığı göz önüne alındığında Ankara-Konya YHT projesinin Avrupa’daki emsallerine göre oldukça kısa sayılabilecek bir sürede tamamlandığını bildirdi. Yıldırım, “ 204 kilometrelik Roma-Napoli hattı 11 yılda, 216 kilometrelik Hannover-Berlin hattı 7 yılda tamamlandı” diye konuştu. YHT’de yaşanabilecek her türlü kaza riskine karşı tüm önlemleri aldıklarını bildiren Yıldırım, “Test sürüşleri her çeşit kazaya olasılığı dikkate alınarak yapıldı. Sinyal sistemimizin herhangi bir zaafiyeti olmadığı anlaşıldı” dedi.

TRENİ 'RAHAT' KULLANDI 250 KM HIZ YAPTI
ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım, açıklamalarının ardından trene binerek makinist dairesine geçti. Makinist koltuğuna oturan ve yetkililerden trenle ilgili bilgi alan Yıldırım, “Hayırlı olsun” diyerek treni kullanmaya başladı. Yıldırım, “Tren kullanması nasıl bir duygu?” sorusuna, “Kullanması çok rahat” cevabını verdi. Makinistlere, “İlk gün için fena değil, değil mi? Muavin olabilir miyim?” diye espri yapan Yıldırım, treni Konya’ya kadar kullandı. Yıldırım treni kullanırken 250 kilometre hıza ulaştı. Yıldırım, yolculuk sırasında bir kuşun trenin ön camına çarpması üzerine de, “Bu yabancı kuş, bizim kuşlardan değil. İnşallah ilk ve son olur” dedi.

İLK 15 GÜN 10 TL

23 Ağustos’ta açılacak hattın ilk yolcu seferleri 24 Ağustos’ta başlayacak. Günde 4 gidiş, 4 geliş toplam 8 sefer yapılacak. YHT sefer saatleri Ankara’dan sabah 07.00’de başlayacak, 11.30, 15.30, 18.30 saatlerinde karşılıklı olarak devam edecek. 411 koltuk kapasiteli Ankara-Konya YHT’nin ekonomi sınıfı 25 lira, business sınıfı 35 lira ile ücretlendirilecek. YHT’nin açılışına özel olarak ilk 15 gün bütün seferler 10 lira üzerinden satışa sunulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler