Ankaralılara Musluk suyu içmeyin uyarısı

Ankaralılara "Musluk suyu içmeyin" uyarısı

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, sudaki alüminyum sınır değerinin yaklaşık 1 aydır aşıldığını belirterek, "Ankaralılara musluk suyunu içmemelerini öneriyoruz" dedi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Ankara'daki musluk sularında alüminyum oranının, izin verilen litrede 200 mikrogram oranının kat kat üstünde olduğunu, durumun Sağlık Bakanlığı Laboratuvarları tarafından saptandığını, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun konuyla ilgili Bilim Kurulu topladığını buna rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sorunun çözümü için gerekeni yapmadığını belirtti. Sudaki alüminyum sınır değerinin yaklaşık 1 aydır aşıldığını belirten Oda, "Ankaralılara musluk suyunu içmemelerini öneriyoruz" dedi. 

Birkaç yıl önce tartışmalara neden olan "Ankara'nın suyunda sülfat olduğuna dair" tartışmaların ardından bu kez de "sınır değeri aşan alüminyum" iddiası gündeme geldi.
 
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklamada, Ankara'nın suyundaki alüminyumun sınır değer olan litrede 200 mikrogram sınırını kat kat aştığı, durumun Sağlık Bakanlığı Laboratuvarları tarafından saptandığı belirtildi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun konuyla ilgili Bilim Kurulu topladığının belirtildiği açıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi:
 
"İnkar edeceğine bir şeyler yapsın"
 
"Sınır değerin aşıldığı resmi raporlarla saptanmıştır. Bütün bunlar ortadayken Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kirliliğin sebebi olarak binaların eskiyen su tesisatlarını göstermesi bilimsel değildir. Paslı tesisat ancak sudaki demir miktarını artırabilir. Sudaki alüminyum miktarıyla tesisatların bir alakası yoktur. Ankara Büyükşehir Belediyesi durumu inkar edeceğine bir çözüm bulmalıdır. Sınır değerin 4 katını aşan miktarlardaki Alüminyumun insan sağlığı için tehlikelidir. Organ yetmezliğine ve kalıcı zararlara sebep olabilir. Sağlık Bakanlığı yetkilileri tatmin edici bir açıklama yapana ve sudaki Alüminyum değerinin tüm Ankara'da litrede 200 mikrogramın altına düştüğünü açıklayana kadar Ankaralıların musluk suyunu içmemesini öneriyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler