Apple Türk mucidin projesinin peşinde

Apple Türk mucidin projesinin peşinde

i-Phone’u fotoğraf makinesine taktı yarışmada finale kaldı

Türk tasarımcı Zeki Özek’in iPhone ve profesyonel fotoğraf makinesini birleştiren “iCam” projesi, tasarım Oscar’ı kabul edilen Red Dot Dizayn Yarışması’nda finale kaldı.

Türk tasarımcı Zeki Özek’in (33) iPhone Profesyonel fotoğraf makinalarıyla birleştiren tasarımı “iCam”, Tasarım Oscar’ı kabul edilen Red Dot Dizayn Yarışması’nda finale kaldı. Özek’in tasarımında profesyonel bir fotoğraf makinesinin arkasına takılan iPhone sayesinde üstün özellikli pratik bir makineye dönüşüyor. Ancak tasarımın en önemli özelliği bundan sonra çekilen fotoğraflar bir bilgisayara aktarılmadan iPhone uygulamaları sayesinde düzenlenebiliyor ve istenilen yere gönderiliyor. Yani dünyanın en sıkıntılı bölgelerinden birinde çalışan bir fotomuhabiri çalışan bir GSM şebekesi bulduğunda iPhone taktığı kamerasıyla fotoğrafını istediği yere ulaştırabilecek.

Apple projeyi inceliyor

Optik fotoğrafı mobil imkanlara kavuşturacak olan proje, gerçek optik zoom, daha kaliteli ccd, değiştirilebilir üst kalite lensler, daha kaliteli hd videolar, hd video konferans gibi pek çok çözüme kalite getirecek. Özek’in tasarımı iPhone’un üreticisi Apple’dan da dikkatini çekti. New York’ta Apple’ın İş Geliştirme Takımı’yla görüşen Özek’in tasarımı şimdi Apple tarafından da inceleniyor. Apple yöneticileri Özek’ten aynı tasarımın amatör (pocket) kameralar için kullanılabilecek bir versiyonunu da hazırlamasını istedi.

‘Kendi fabrikamda test ettim’

İstatistik mezunu Zeki Özek’in ailesi ağır sanayiye makine üretimi yapan bir fabrikaya sahip. Özek, “Her zaman değişik teknolojiler ve teknolojileri birleştirme konuları ilgimi çekerdi. Yaptığım tasarımların bir kısmını kendi fabrikamızda da test ettim” diyor.

Yeni icadı kaynak makinesi

Zeki Özek 20 Ağustos’ta Singapur’da yapılacak Red Dot finalinde bir başka tasarımı olan ve kaynak mantığını kökten değiştiren “Kaynakçı” adlı bir başka tasarımıyla da yarışacak. Özek’in tasarladığı kaynakçı adlı alette macun kıvamına getirilen elektrod kaynatmak istenen bölge üzerine yerleştiriliyor. Elektrodun içeriğinde bulunan karbon, kaynak dumanını emiyor. Elektrotun diğer ucu rulodan, artı kutuba bağlı olduğu için sistem pense gibi davranarak birleştirmek istenilen parçalara dikiş yapıyor. Özek sistemin avantajını “Bu yöntemle duman, göze zararlı ışın gibi tehlikelerin bertaraf edilmesinin yanı sıra çok büyük bir maliyet azalması yaşanacak” sözleriyle anlatıyor.

VATAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler