Ariel Şaron vefat etti

Ariel Şaron vefat etti

İsrail'in uzun yıllardır bitkisel hayatta yaşayan eski başbakanı Ariel Şaron hayatını kaybetti.

4 Ocak 2006'da geçirdiği felç nedeniyle sekiz yıldır komada olan 85 yaşındaki Şaron'un ölüm haberini, İsrail Ordu Radyosu duyurdu.

Tel Aviv'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Şaron'un, Necef'te, 2000'de ölen karısı Lili'nin yanına gömüleceği açıklandı. Şaron'un sağlık durumunun son iki haftadır giderek kötüleştiği belirtiliyordu.

KİMİNE GÖRE MELEK, KİMİNE GÖRE ŞEYTAN
İsrail ordusunun kurulduğu ve bağımsızlık savaşı verdiği 1948’te komutan olan hava paraşütçü birliği kökenli Ariel Şaron, 1956 Süveyş Krizi’nden 1973 Yom Kippur Savaşı’na sayısız muharebede yer almış, ordudan emekli olup siyasete atıldıktan sonra da 1982 Lübnan Savaşı’nı İsrail Savunma Bakanı olarak yürütmüştü. 2000’de merkez sağdaki Likud’un başına geçen ve 2001-2006’da İsrail’in 11’inci başbakanı olan Şaron, kimileri için bir melek, kimileri için şeytandı.
Önemli bir askeri stratejist olarak nitelenen Şaron, yaptığı kurnazca siyasi manevralarla da ün kazandı.

1982 yılında Lübnan’ın Sabra ve Şatilla kasabalarında Falanjistler’in Müslümanlar’a karşı gerçekleştirdiği katliamdan sorumlu tutuldu ve özellikle Araplar tarafından “Beyrut Kasabı” diye anılır oldu. Filistin lideri Yaser Arafat’ı defalarca kuşatarak izole etmeye çalıştı. İşgal altındaki Filistin toprakları olan Gazze ve Batı Şeria’ya Yahudi yerleşimleri kurma planının fikir babasıydı.

'BARIŞ GÜVERCİNİ' ROLÜNE SOYUNDU AMA...
Ama Şaron, gerektiğinde değişmeyi bilen ve halkın nabzını iyi tutan biriydi. İsrail kamuoyunun barış isteğini görerek, 2005 eylülünde Gazze Şeridi’nde 38 yıldır süren işgali sonlandırıp geri çekilince bu kez bir anda “beyaz güvercin” rolüne soyundu. Karar, partisini böldü. Şaron fazla sağa kayan Likud’u terketti ve bir merkez parti olarak Kadima’yı kurdu. 2006 seçimlerinde ikinci sıraya yerleşerek Likud’u üçüncülüğe iten Kadima, İsrail siyasetinin iki partili düzenini altüst etti. Ancak Şaron’un sağlığı, bunu görmeye yetmedi. Şaron, 5 Ocak 2006 günü geçirdiği felcin ardından komaya girdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler