Artvin'de sel faciası: 7 ölü

Artvin'de sel faciası: 7 ölü

Artvin Valisi Kemal Cirit, gazetecilere yaptığı açıklamada, sel ve heyelan nedeniyle il genelinde 7 ölü ve 2 kayıp olduğunu, hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

Artvin Valisi Kemal Cirit, gazetecilere yaptığı açıklamada, sel ve heyelan nedeniyle il genelinde 7 ölü ve 2 kayıp olduğunu, hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. Metrekare başına 225 kilogram yağmur yağan bölgedeki afeti uluslararası haber ajansları son dakika olarak dünyaya duyurdu. Meteoroloji uzmanlarına göre önümüzdeki saatlerde yağışlar daha da güçlenerek devam edecek. Karadeniz'in üzerinde tekrar oluşan yoğun bulut, Sinop'tan Artvin'e kadar olan tüm bölgeyi etkileyecek.

Vali Cirit, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, yağışa bağlı meydana gelen sel ve heyelanlara ilişkin bilgi verdi.

"Kesinleşmiş olmamakla birlikte Hopa merkez Orta Mahallesi'nde çöken bir evde 3 vatandaşımız, Yoldere köyünde 3 vatandaşımız, Yeşilköy'de enkaz altında bulunan bir vatandaşımız olmak üzere toplam 7 vatandaşımızı kaybettik" diyen Vali Cirit, "Hopa merkezde bir çocuğumuz kayıp. 17 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. Bunlardan 5'inin, ihtiyaca göre Rize'ye sevki gerçekleştirilmiştir" şeklinde konuştu.

"KÖYLERDE MAHSUR KALANLAR VAR" 
Cirit, Yukarı Kuledibi Mahallesi'nde bir kişiyi kurtarmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Sugören, Çamlık ve Hendek köylerimizde vatandaşlarımızın bir kısmı mahsur bulunmaktadır. Bunları helikopterle almayı planlıyorduk ama maalesef şu an AFAD'ın kurtarma ekipleriyle almamız gerekecek. Onlarla ilgili çalışmaları da başlatmış bulunmaktayız" dedi.

Ulaşılamayan bazı köylere de ulaşmayı başardıklarını dile getiren Vali Cirit, "Komşu illerden ve diğer yerlerden de iş makinesi talebimiz söz konusu oldu. Onlar da ulaşmak üzereler ve yarın da ulaşacak ekiplerimiz olacak. AFAD'ın arama kurtarma ekipleri olarak da şu an için Artvin Trabzon, Erzurum ve Rize ekipleri burada çalışmaktadır" ifadesini kullandı.

Borçka ilçesinde uzun süre karayolu kapalı olduğu için Hopa ve Arhavi'ye ulaşımı sağlayamadıklarını anlatan Vali Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Erzurum ve Artvin ekipleri ancak ulaşabildi. Bizim oradaki ekiplerimiz tabii ki çalışmalarını devam ettiriyor ama böyle bir durum söz konusu oldu. Borçka'da metrekareye 161,7 kilogram yağış düştü. Arhavi'de metrekareye 128 kilogram yağış düşerken Hopa ilçemizde 255 kilogram yağış düştü. Gece 00.00'dan sonra yağışın etkisinin zaman zaman düşerek devam edeceği ama etkisinin daha da azalacağını, yarın için biraz daha iyi olacağını şimdiden söyleyebiliriz."

Cirit, sahil güvenlik Komutanlığından gelen dalgıç ekibinin, kaybolan çocuk için arama çalışmalarını sürdürdüğünü de bildirdi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN İSİMLERİ
Sel felaketinde hayatını kaybeden 7 kişiden 3'ünün isimleri belli oldu. O isimler; Sabri Acıbadem, Emniyet Gedik ve Ünsal Gedik.

TEHLİKE BİTMEDİ
Bu arada meteoroloji uzmanlarına göre önümüzdeki saatlerde yağışlar daha da güçlenerek devam edecek. Karadeniz'in üzerinde tekrar oluşan yoğun bulut, Sinop'tan Artvin'e kadar olan tüm bölgeyi etkileyecek. Sinop, Ordu, Samsun, Giresun bölgesinde çok kuvvetli yağış olasılığı var.

Uzmanlar özellikle Rize'lileri çok kuvvetli yağış olabileceği konusunda uyardı. Çok etkili bir türbülans olduğunu bildiren uzmanlar, bu türbülansın ve yağışların, helikopterlerin kalkışını ve haraketlerini bile engelleyebileceğini belirtiyor.

hopa-sel-artvin-resim-08.jpg

KARADENİZ SAHİL YOLU ULAŞIMA KAPANDI
Artvin’de ve sabaha kadar süren sağanak yağış nedeniyle Arvahi, Hopa ve Borçka ilçelerinde su baskınları oldu. Arhavi-Hopa-Fındıklı arasında Karadeniz Sahil Yolu ulaşıma kapandı. Hopa-Borçka-Artvin karayolunda da su taşkınları nedeni ile ulaşım sağlanamıyor.

a24170049.jpg

HOPA VE ARHAVİ SU ALTINDA
Özellikle Hopa ve Arhavi ilçelerinde tüm sokakları su basarken, alt katlardaki evler ve işyerleri zarar gördü. Arhavi’de Hacılar Mahallesi’nde iki dere taştı, bir çok araç sel suları nedeniyle mahsur kaldı. Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, ilçede bir çok sokağın sular altında olduğunu söyledi.

Hopa ilçesinin tamamı da selden büyük oranda etkilendi. Özellikle sahil bölgesindeki TIR garajları çamurla kaplanırken, bir çok araç sular altında kaldı. Sundura Mahallesi’nde boş durumdaki 4 katlı bina yıkıldı. Bir çok kişinin sel sularının yolları yıkması nedeniyle evlerinde mahsur kaldığı belirtilirken, AFAD, İl Özel İdaresi ve belediye ekiplerinin yolları açma ve bu kişileri kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

a24170006.jpg

Ekipler ayrıca ulaşılamayan yerlerde can kaybı olup olmadığıyla ilgili net bir bilginin henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler