Aşırı sıcaklık Tatlıçaydaki balıkları vurdu

Aşırı sıcaklık Tatlıçay'daki balıkları vurdu

Son günlerde Tatlıçay'da yaşanan şüpheli balık ölümleri İl Tarım Müdürlüğünce mercek altına alındı.

Geçtiğimiz hafta yerel basında “Tatlıçayda ne oluyor, çaya balık mı geldi?” başlığıyla gündeme gelen Tatlıçaydaki balık hareketliliği, balıkların ölümüyle sonuçlandı.

Şehrin merkezinden geçen Tatlıçayda son haftalarda balıklar, köprü altlarında toplanmalarıyla bütün dikkatleri üzerlerine çekmişlerdi. Meraklı vatandaşların bakışları altında şehir merkezindeki her köprünün altında biriken binlerce balık, hafta sonu telef oldular.

Ölüm sebeplerinin henüz bilinmediği balıkların bu duruma akıllarda ‘zehirlenme’ şüphesi bırakırken, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde olması nedeniyle su sıcaklığının artması ihtimalini de taşıyor.

Çankırılılar, Tatlıçaydaki balık ölümlerinin nedeninin araştırılması için yetkililerin harekete geçmesini bekliyor.

Çay boyunca kıyılara vuran ve yer yer toprağa gömülen balıkların karınlarında belirgin şişlik görülürken, ölü balıklar birkaç metre aralıklarla çay boyunda görülmekteler.

Tatlı Çayda meydana gelen balık ölümleri sonrasında vatandaşlar durumu yetkililere iletti. Alınan bilgiye göre Tarım İl Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Müdürlüğü Tatlıçaydan su ve balık örnekleri aldı.

TARIM İL MÜDÜRÜ: AŞIRI SICAKLAR ETKEN OLMUŞ OLABİLİR

Çankırı Tarım İl Müdürü Metin Karaoğlanoğlu, Tatlıçay’da meydana gelen balık ölümlerinin sıcaklığa bağlı olabileceğini söyledi.

Karaoğlanoğlu, olayın Çevre Orman Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü boyutunun olduğunu, kendilerinin kurum olarak inceleme yaptıklarını kaydetti.

Çankırı’nın ortasından geçen Tatlıçay’daki suda sıcaklık ve oksijen ölçümleri yaptıklarını ifade eden Karaoğlanoğlu, sıcaklığın 28 dereceye kadar yükseldiğini buna bağlı olarak sudaki oksijen oranının alt sınırda olduğunu belirtti.

Su sıcaklığının yükselmesine bağlı olarak oksijenin azalmasının balık ölümlerine sebep olabileceğini söyleyen Karaoğlanoğlu, yapılan incelemelerde bu sonuca ulaştıklarını kaydetti.

Suda herhangi bir kirlilik olup olmadığını öğrenmek için de sudan alınan numunelerin tahlil için Ankara’da bir laboratuvara gönderildiğini söyleyen Karaoğlanoğlu, Çevre Orman İl Müdürlüğü’nün olayın bu boyutunu incelediğini belirtti.

kaynak: karatekin gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler