Avrupa, tuz için Çankırının kapısında

Avrupa, tuz için Çankırı'nın kapısında

Özellikle Almanya, Hollanda ve Fransa'da yaşanan kara kış nedeniyle, Çankırı'daki tuz işletmelerine olan talebi artırdı. Ancak navlun ücretlerinin yüksek oluşu nedeniyle fiyatlarımız yüksek bulunuyor.

Kar yağışı Avrupa'nın yolları açık tutmak için tuz stoğunu eritince, ülkemizden, özellikle Çankırı'dan tuz talebinde son günlerde büyük artış yaşanmakta..

Avrupa şehirlerinin kara kışa hazırlıksız yakalanması, dünya piyasalarına beklenmedik bir yıldız çıkardı. Yollardaki buzlanmayı çözmek için kullanılan kırılmış kaya tuzu bugünlerde en fazla rağbet edilen ürün haline dönüştü. Ülkemizde kaya tuzunun başkenti olan Çankırı'daki tuz işletmeleri son bir haftadır ülke dışınndan gelen talepleri yerine getirme konusunda yoğun gayret gösteriyorlar.

Sözcü18 haber merkezinin konuyla ilgili olarak yaptığı araştırmada, ilk etapta üç gün önce Çankırı'dan Almanya'ya 150 ton kaya tuzu sevkiyatının gerçekleştirildiği öğrenildi.

ALMANYA'YA BİN TON
Çan-Kaya Tuzu A.Ş. yetkilisi Arif Görgülü "Son günlerde gelen talepler bizim açımızdan çok iyi. Almanya'ya kırılmış yol tuzu gönderdik. Hollanda ile bağlantı halindeyiz. Önümüzdeki günlerde Almanya'ya bin ton'luk bir satışı gerçekleştireceğiz. Fransa'dan konuyla ilgili aracı firma hafta sonu Çankırı'ya gelerek işletmemizi yerinde inceleyecek." dedi.

Görgülü, yurt dışına ihracı yapılan tuzun paketlenmiş halde sevkedildiğini ve talebin artması halinde işletme olarak paketleme işinin otomasyona dönüştürüleceğini de söyledi.

NAVLUN ÜCRETLERİ NEDENİYLE SIKINTIDAYIZ
Avrupa ülkelerinin tuz ihtiyaçlarını günümüze kadar fiyatların ekonomik olması nedeniyle Kuzey Afrika ülkelerinden temin ettiğine işaret eden Arif Görgülü "Deniz tuzu ile kaya tuzu arasındaki farkın ortaya çıkması nedeniyle bu talep yıl içerisinde bize doğru dönüş yaptı. Ancak Orta Anadolu'nun göbeğinde bulunmamızdan dolayı, limanlara ulaşma mesafemizdeki navlun ücretlerinin yüksek olması, maliyetlerimizi artırıyor. Bu nedenle bugüne kadar ihracata dönük üretim yapamadık. Bugünlerde gerçekleştirdiğimiz ihracatı ise ülkemize Avrupa'dan mal getiren araçların dönüşlerini Çankırı üzerinden gerçekleştirerek yerine getirmekteyiz. Bu yöntemi uygulayarak yaşadığımız sorunu aşıyoruz." dedi.

Görgülü, Almanya'ya yapılan 150 ton'luk ilk siparişin satış fiyatını ton üzerinden 40 tl olarak açıkladı.

POTUK VE NİMET TUZ'A DA YOĞUN TALEP VAR
Çankırı'nın tuz işletmelerinden Potuk Tuz ve Nimet Tuz A.Ş. yetkilileri de tıpkı Çan-Kaya Tuz A.Ş. gibi yurt dışına yapılacak ihracatın önünde en büyük engelin navlun ücreti olduğuna dikkat çekiyorlar. Potuk Tuz'dan Arif Potuk "Son günlerde yurt dışından gelen talepleri yerine getirme konusunda büyük gayret gösteriyoruz. Firmamızı son bir hafta içerisinde yaklaşık on firma aradı. Toplamda 25 bin ton dolayında sipariş var ancak yüksek navlun ücretlerinden dolayı maliyet fiyatlarımız kabul görmüyor. Bugünlerde bizlerden yapılan taleplerin yüksek maliyet açısından Rusya'ya kaymasından endişe ediyoruz" dedi.

Öte yandan Nimet Tuz A.Ş'ye de 3 bin tonluk bir ihracat talebi geldiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler