Avrupa’dan Erdoğan’ı kızdıracak talep!

Avrupa’dan Erdoğan’ı kızdıracak talep!

Venedik Komisyonu, yaklaşık 2 bin kişi hakkında dava açılmasına neden olan 'Cumhurbaşkanı'na Hakaret' maddesinin kaldırılmasını istedi.

Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki uzman organı Venedik Komisyonu, Türkiye’de ‘Cumhurbaşkanına Hakaret’ suçunu düzenleyen 299′uncu maddenin kaldırılmasını istedi.

Deutsche Welle Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre; Avrupa Konseyi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “Cumhurbaşkanına Hakaret” konusunu içeren 299’uncu maddesinin tamamen kaldırılması çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi’nin anayasal konulardaki uzman organı olan Venedik Komisyonu, TCK’nın 216′ncı (Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama), 301′inci (Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama) ve 314’üncü (Silahlı Örgüt) maddelerinin de Avrupa hukuk normlarına uygun biçimde yeniden yazılmasını istedi.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin (AKPM) talebi üzerine Venedik Komisyonu uzmanları tarafından hazırlanan ve dün yayımlanan raporda, TCK’nın 216, 299, 301 ve 314′üncü maddelerinin mevcut hali ve pratikte uygulanışının Avrupa normları ile bağdaşmadığı görüşü yer alıyor.

Venedik Komisyonu, cumhurbaşkanına hakaretin cezalandırılmasını öngören 299’uncu maddenin “Avrupa ve uluslararası standartlarla uyuşmadığını” belirtip, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğüyle ilgili içtihadını ihlal edici kovuşturmaların önüne geçilmesi için “en iyi çözümün” maddenin TCK’dan tamamen kaldırılması olacağı görüşünü savundu. Raporda, Avrupa’daki genel uygulama ve uluslararası standartların, devlet başkanlarına hakaretin “suç olmaktan çıkarılması ya da bu suçun hapis cezası içermeyecek biçimde sadece en ciddi sözlü saldırılarla sınırlı tutulması” yönünde olduğu not edildi. TCK 299 kaldırılsa dahi cumhurbaşkanının hakarete karşı her vatandaş gibi Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nun koruması altında olacağı hatırlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler