Aziz Yıldırıma hapis ve tahliye!

Aziz Yıldırım'a hapis ve tahliye!

Şike davasında tutuklu sanıklarla ilgili karar açıklandı.

Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci: "Bu yargılama sürecinde yoğun çalıştık. Hakimlerimiz benden çok daha fazla emek sarfettiler. Onların büyük emeği oldu. Biz de duruşmayı idare etmeye çalıştık. Heyet olarak tek tek bütün sanıkların eylemlerini inceledik. Umuyorum bir hata yapmamışızdır. Yapmışsak da bunun yasal yolları var."

- Mahkemenin karar metni 102 sayfa...
 
- Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Menajer Yusuf Turanlı ve Giresunspor Eski Başkanı Olgun Perker tahliye oldu....
 
- Olgun Peker'e örgüt kurmak ve yönetmekten dolayı 2 yıl 6 ay ceza... 
 
-Şekip Mosturoğlu şikeden 1 yıl 10 ay 10 gün ceza aldı. Örgütün suçundan beraat etti  
 
- Aziz Yıldırım'a örgüt kurmak suçundan 2 yıl 6 hapis cezası aldı. Şike suçundan 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon TL para cezası aldı... Aziz Yıldırım'ın 6222 Sayılı yasadan önceki eylemlerine ise beraat kararı verildi. Fenerbahçe-Karabük, Fenerbahçe-Ankaragücü, Fenerbahçe-Sivas, Eskişehir-Trabzon, Fenerbahçe-İBB maçlarından şike ve teşvikten suçlu bulundu.
 
- Aziz Yıldırım'ın kardeşi Ali Acar Yıldırım, örgüt üyeliğinden 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı. 
 
- Bülent Uygun, örgüt suçundan beraat etti. Eskişehir-Trabzon maçındaki teşvikten dolayı 11 ay 7 gün ceza aldı.
 
- Emenike'nin dosyası ayrıldı. Emenike'ye ilişkin karar verilmedi.
 
- Göksel Gümüşdağ beraat etti.
 
- Futbolcu Vederson'a, Trabzon-Bursaspor maçında teşvikten dolayı 5 ay hapis cezası verildi.
 
- Teknik direktör Hikmet Karaman beraat etti. 
 
- Fenerbahçe Yöneticisi Hasan Çetinkaya beraat etti.
 
- Dönemin Beşiktaş Antrenörü Tayfur Havutçu'ya 1 yıl 3 ay + 250.000 TL para cezası.
 
- Beşiktaş Protokol Müdürü Ahmet Ateş beraat etti.
 
- Futbolcu İbrahim Akın, Trabzon-İBB, FB-İBB, Beşiktaş-İBB maçlarından 1 yıl 6 ay ceza aldı.
 
- Futbolcu Ümit Karan, Trabzon - Eskişehir maçında teşvikten 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. 66 bin TL de para cezası verildi.
 
- Futbolcu Sercan Yıldırım beraat etti.
 
azizbaskan-tahliye-sozcu-resim-077.jpg
 
AZİZ YILDIRIM İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR.
 
Davanın 1 numaralı ismi olan F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın kaderi de belli oldu. En çok merak edilen konu, Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe Kulübü Başkanlığı'na devam edip edemeyeceği...
 
Hakimin verdiği karar göre Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım tahliye edildi. Öte yandan Aziz Yıldırım örgüt kurmak suçundan 2 yıl 6 ay ayrıca şike ve teşvik suçundan 3 yıl 9 ay hapis ve 1 milyon tl para cezası aldı. Yıldırım toplamda 6 yıl 3 ay ile cezalandırıldı.
 
Yöneticilik yapması yasaklandı
 
Mahkeme, Aziz Yıldırım'ın spor kulüplerinin ve federasyonların bünyesinde sportif faaliyet icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmasını yasakladı.
 
Seyir yasağı da geldi
 
Aziz Yıldırım'ın spor müsabakalarını statta seyirden yasaklanmasına karar verildi.
 
Mahkemenin tedbir kararı koymaması nedeniyle bu yasağın geçerli olabilmesi için Yargıtay'ın Aziz Yıldırım'a verilen cezaları onaması gerekiyor.
 
Yargıtay onadığı takdirde ise başkanlığı düşecek ve Aziz Yıldırım 3 yıl 2 ay daha cezaevinde yatacak.
 
ÖRGÜT KURMAK’TAN 2 YIL 6 AY HAPİS
Aziz Yıldırımla ilgili karar ise şöyle:Yıldırım’ın “Spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper liginde şike ve teşvik pirimi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği sabit olduğundan “Suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek" 3 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Ancak Mahkeme, cezanın sanığın geleceği üzerindeki etkileri gözetilerek cezayı 2 yıl 6 ay hapse indirdi.
 
ŞİKE VE TEŞVİKTEN 3 YIL 9 AY
Yıldırım’ın Süper Lig’de 1 Mayıs 2011 günü oynana Fenerbahçe – İstanbul Büyükşehir Belediye Spor, 8 Mayıs 2011’de oynana Karabük – Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011’de oyna Fenerbahçe - Ankaragücü, 22 Mayıs 2011’de oynana Sivasspor – Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek için şike yapmak, 17 Nisan 2011’de oynanan Trabzon Bursaspor, 22 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir – Tranzonspor ve 15 Mayıs 2011’de oynanan Trabzon – İBB müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik pirimi vermek suçlarını işlemek suçundan 2 yıl hapisle cezalandırıldı. Yıldırım’ın cezası yönetici olmasından dolayı yarı oranında arttırılarak 3 yıla çıkarıldı. Suçun birden fazla işlenmesi nedeniyle ceza yeniden arttırılarak 4 yıl 6 ay hapse çıkarıldı. Ancak ceza “sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri" gözetilerek 3 yıl 9 ay hapse indirildi.
 
REKOR PARA CEZASI VERİLDİ
Yıldırım’a para cezası da veren Mahkeme, Yıldırım’a 18 bin 750 gün adli para cezası da verdi. Yıldırım’ın sosyal ve ekonomik durumunu dikkate alan Mahkeme, günlüğü 70 TL’den toplamda 1 milyon 712 bin 500 TL adli para cezası ödemesine hükmetti. Yıldırım, bu parayı 20 eşit taksitle ödeyecek.
 
BAŞKANLIKTAN YASAKLANDI
Yıldırım’ın 6259 sayılı Kanun ile eklenen 6222 sayılı Kanun’un 11/11. maddesi gereğince ayrıca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Yıldırım, 6222 Sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Ancak mahkeme seyir yasağının, mahkeme kararının kesinleşmesi(Yargıtay’ın onaylaması) ile birlikte uygulanmasına hükmetti.
 
6 MAÇTAN BERAAT
Yıldırım, süper ligde 21 Şubat 2011’deki Manisaspor- Trabzonspor, 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe – Kasımpaşa, 6 Mart 2011’de oynanan Bursa – İBB, 7 Mart 2011’de oynanan Gençlerbirliği – FB, 20 Mart 2011’de oynanan Gençlerbirliği – Trabzonspor, 9 Nisan 2011’deki Eskişehir – FB müsabakalarında şike ve teşvik suçlarından beraatine karar verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler