Babek Zencani’den 1.5 tonluk altın itirafı

Babek Zencani’den 1.5 tonluk altın itirafı

Rıza Sarraf'ın büyük ortağı olduğu iddia edilen ve İran'da tutuklu yargılanan Babek Zencani çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İran’da devleti yaklaşık 2.8 milyar dolar dolandırdığı gerekçesiyle idam cezasıyla yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani, son duruşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu. Afika ülkesi Gana’dan yolcu uçağıyla İstanbul’a 1.5 ton altın getirdiklerini ve bu altını İstanbul’dan Dubai’ye götürdüklerini itiraf eden Zencani altının ise ‘sahte çıktığını’ iddia etti.

17 Aralık Büyük Yolsuzluk Operasyo’nun merkezindeki Rıza Sarraf’ın (Reza Zarrab) büyük ortağı olarak bilinen ve İran’ın petrol parasından 2.8 milyar doları kendi zimmetine geçirdiği iddiasıyla “fesat fil arz” (yeryüzünde fesat işlemek) suçlamasıyla başkent Tahran’daki Devrim Mahkemesi’nde yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani’nin duruşmasına devam edildi.

SON DURUŞMADA TÜRKİYE İTİRAFLARI…
Son duruşmada Zencani Türkiye ile ilgili de çarpıcı itiraflarda bulundu. Duruşmada 2013 yılında Türkiye Gümrük Bakanlığı Başmüfettişi’nin hakkında rapor hazırladığı, Gana’dan yolcu uçağıyla Türkiye’ye getirilen ve Türkiye’den Dubai’ye götürülen 1.5 ton altın gündeme geldi. Hakim Ebul Kasım Salavati, Zencani’ye “Afrika’dan getirdiğin 1500 kilo altın nerede?” diye sordu.

Zencani, Hakim Salavati’nin 1.5 ton altının Afrika’dan Türkiye’ye, oradan da Dubai’ye nasıl götürüldüğünü şöyle anlattı: “Afrika’dan A. isimli şahıs bizden 5 milyon dolar avans peşin ödeme aldı. Benim temsilcim, iki gözetleme memuruyla birlikte Türkiye’den bir yolcu uçağıyla 1.5 ton altın almak üzere Afrika’ya gittiler. Afrika’ya gittikten sonra bizi aradılar ve ‘Altınları gördük, Afrika Gümrüğü’nden bu malı çıkartmak için 1 milyon dolar istiyorlar. İzin veriyorsanız malı uçağa yükleyelim’ dediler. Onlara hiç bir belge olmadan 1 milyon dolar ödedik. Altınlar yüklendi. Uçak İstanbul’a geldi. Ancak maalesef A. isimli kişi bu uçağın içinde ‘kaçak yük’ var diye İstanbul polisine bilgi vermiş. İstanbul polisi gümrükte uçağa el koydu ve bizden belgeleri istedi. Biz de elimizde olan belgeleri gümrüğe gösterdik.

Ancak İstanbul Gümrüğü ‘Bu belgelerin aslını istiyoruz’ dedi. Ben de A.’ya ‘Bu belgelerin aslı nerede?’ dedim. ‘Belgelerin aslı için 5 milyon dolar istiyorlar’ dedi. Biz de mecburen 5 milyon dolar daha ödedik. Nihayetinde toplamda 11 veya 12 milyon dolar para ödedik. Gümrük’te fazla para alınmaması için gösterilen belgelere içinde ‘bu yükler gerçek değil, sunidir’ yazıldı. Ve nihayet yük İstanbul’dan Dubai’ye gitti. Dubai’de yükün sahibi gözüken M. isimli şahıs bizim adamlarımızla birlikte gümrükten yükü çıkarmak için gittiler. Ancak o zaman külçe altın denilen külçelerin üzerine akrilik dökülmüş olduğunu fark ettiler. Daha sonra bu işi yapanlar Afrika’da yakalandı ve (Afrika’da sahte altınları satanlardan) ikisini yakalayıp hapse attılar.”

RIZA SARRAF’A KOMİSYON SORUSU
Mahmeke Başkanı hakim Ebul Kasım Hakim Selavati ayrıca Babek Zencani’ye, İran’daki Parsian Bankası ve Sarmayeh Bankası aracılığıyla Rıza Sarraf’a ait Safir Altın isimli şirkete 445 milyon Euro transfer edilip edilmediğini ve Sarraf’a 12 milyon Euro komisyon ödenip ödenmediğini sordu. Zencani bu soruyu “İran Merkez Bankası’nın parası, Parsian ve Sarmayeh Bankaları’nın hesabındaydı. Bu iki banka parayı Türkiye’deki Halkbank’a transfer etmek istediler. Dolayısıyla hem bu iki banka, hem de Halkbank komisyon kesti. Aslında Zarrab komisyon almadı, 12 milyon Euro bankaların kestiği komisyondu.” diye yanıtladı.

MEMUR TEOMAN FENOMEN OLMUŞTU
17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından internete sızdırılan ses kayıtları sosyal medyada “Memur Teoman” fenomenini yaratmıştı. Tapelerde Teoman Dudak adındaki gümrük memuru, Babek Zencanı’nin ifade verdiği 1.5 tonluk altın transferine yönelik bütün ısrar ve vaatlere rağmen rüşveti reddetmişti. Kayıtlarda “Teoman’a neler yaptım, ne vaatler ne şeyler. Yok yok adam almıyor” demesi tartışılmıştı. Daha sonra ortadan kaybolan Memur Teoman Dudak’ın Bakanlık tarafından yapılan açıklamada sürgün edilmediği İstanbul’da görev süresi dolduğu için Gaziantep’e atandığını açıklanmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler