Bakanlığa tünel, ODTÜye dozer!

Bakanlığa tünel, ODTÜ'ye dozer!

Ankara'da haftalardır ODTÜ arazisinden geçen yol tartışması sürerken, benzer bir sorunun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yaşandığı ortaya çıktı.

Eskişehir Yolu üzerinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yeni yol projesinin güzergâhında bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, pazarlıklar sonunda projesini kurtardığı belirlendi.
 
ODTÜ’de yaklaşık 3 bin ağacın kesilmesine neden olan yolun, Beysukent’e bağlantısını sağlayacak bir bölümünün bakanlığın oldukça geniş olan arazisinden geçmesi kararlaştırıldı. Bakanlığın içinde gölet ve seraların da bulunduğu bahçesinin bir bölümü daha önce ağaçlandırılmıştı.
 
YOL BAKANLIK ARAZİSİNİN ALTINDAN GEÇECEK
Arazinin 2 bin 500 dönümünde, Türkiye’nin ilk Milli Botanik Parkı’nı kurmayı planlayan bakanlık, yol projesinin tam da bu alandan geçeceğini öğrenince belediyeyle görüşme yaptı. Görüşmelerin ardından yolun parkın yapılacağı bölümünün tünelle yer altına indirilmesi sağlandı.
 
BAKAN MEHDİ EKER DOĞRULADI
Yolun büyük bölümü yer altından, az bir bölümü ise bakanlığın arazisinden yer üstünden geçecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, olayı doğrularken, Milli Botanik Parkı’nın kişisel olarak en önem verdiği projelerin başında geldiğini söyledi.
 
Eker, TBMM’deki sohbetinde şunları söyledi: “Türkiye’nin ilk Milli Botanik Parkı kurulacak. Bakanlığın arazisinde iki göleti de kapsayan parkta, Türkiye’de yetişen 4 bin bitki olacak. Özel yürüyüş alanları, müze, parklar, oturma grupları, kanal ve derelerin olacağı park 2 bin 500 metrekarelik alanı kapsayacak. İlk etapta 85 milyon lira ayırdık. Bu park için İngiltere Kraliyet Botanik Parkı dahil bir çok milli parkı inceledik. Onların bir benzerini kuracağız. Toplam maliyeti 250 milyon lira olacak ve zaman içinde harcanacak. İhalesi yapıldı, 31 Ekim’de ilk kazma vurulacak. Türkiye’de yetişen su bitkileri, çöl bitkileri, dağ bitkileri olmak üzere her türlü bitki çeşidi için özel iklimsel alanlar yaratılacak, seralar kurulacak. Ayrıca ziraat fakültesi öğrencileri için eğitim alanları olacak. Türkiye’deki bitkileri tanıtan bir de müze bulunacak. Bu benim en kıymetli projem. Yapılan yolun güzergahını bile değiştirdik.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler