Bakırköy 46 sorgulanıyor

'Bakırköy 46' sorgulanıyor

Operasyonda 2. ayak...

Operasyonun TOKİ ayağında Bakan Bayraktar'ın oğlu ve danışmanı da gözaltında. Ali Ağaoğlu da 'Bakırköy 46' projesiyle emniyette.
 
İstanbul'da dün gerçekleşen üç ayaklı operasyonun bir ayağı da TOKİ oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı Sadık Soylu, Bakan Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, işadamı Ali Ağaoğlu, Taşyapı’nın sahibi Emrullah Turanlı, Yorum İnşaat’ın sahibi Osman Ağca gibi isimlerin de bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı. İddialar kan donduracak cinsten. Şüphelilerin ‘İmar Yasası’na muhalefet, devlet malına zarar verme, rüşvet, kurul kararları ve belediye meclis kararlarına uymama’ suçlarıyla sorgulandıkları iddia edildi. 
 
Sıradan vatandaşa ret 
Soruşturmadaki iddialar arasında, sıradan vatandaşın belediyelere başvurarak imar değişikliği istediği ve oybirliğiyle reddedildiği birçok arazinin, bakanlık uhdesine alınarak yandaş şirketlere peşkeş çekildiği ve milyar dolarlık vurgunlara imza atıldığı gibi suçlamalar var. 
 
İnşaat ihalesi verilen şirketlerin altyapı işlerinin Bakan Bayraktar’ın oğlunun gizli sahibi olduğu şirketlere gittiği, projeler önündeki engellerin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın müdahaleleriyle kaldırıldığı öne sürülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin itirazına rağmen işadamı Ağaoğlu’nun ‘Bakırköy 46’ projesindeki yapmak istediği usûlsüz değişikliklerle ilgili de Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından imar değişikliği gerçekleştirildiği ileri sürülüyor. Bu değişiklikle ilgili Abdullah Oğuz Bayraktar, Ali Ağaoğlu ve çok sayıda bürokratın ifadeleri alınacak. 
 
Soruşturma dosyasında, imar ruhsatı verme yetkisinin normalde belediyelerde olduğu vurgulanarak, belediyeler üç ay içinde ruhsatları onaylamazsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girdiği, belediyelerdeki bu dosyaların özellikle bekletildiği iddia ediliyor. 
 
Değişiklik için bakanlığa 
Yine belediyeler tarafından onaylanmayan plan tadilatları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Özel ‘Proje Alanı’ veya ‘Kentsel Tasarım Projesi’ ilan edilerek usulsüzlükler yapıldığı, imar planlarında değişiklik yaptıramadıkları arazileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görev alanına almak için usulsüz şekilde Kentsel Dönüşüm Alanı veya Rezerv Yapı Alanı ilan ettirdikleri, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulları’na rüşvet vererek tarihi yapıların bulunduğu arazileri, doğal sit alanlarını ve yeşil alanları imara açtıkları, imar planlarında huzurevlerini otel, eğitim alanlarını konut ve ticaret alanı olarak değiştirdikleri, soruşturma dosyasındaki iddialar arasında yer aldı. 
 
Emlak Konut yöneticileri de gözaltında
Bu dosya kapsamında ismi geçenler şöyle: 
Abdullah Oğuz Bayraktar - Bakan Erdoğan Bayraktar’ın oğlu 
Sadık Soylu - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı 
Hüseyin Avni Sipahi- Eski Çekmeköy Belediye Başkanı 
Murat Kurum - Emlak Konut GYO Genel Müdürü 
Ali Seydi Karaoğlu - TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı 
Mehmet Ali Kahraman - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü 
Turgay Albayrak - İmar Planlama ve Kentsel Tasarım Daire Başkanı 
Yavuz Çelik - TOKİ Şehir Planlama Şube Müdürü 
Hakan Gedikli - Emlak Konut GYO Emlak ve Planlama Müdürü 
Fuat Kuşçu - TOKİ İstanbul’da müdür yardımcısı 
Ahmet Ayyıldız - İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü 
Ergül Çınar - Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı 
Ahmet Emil - Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı 
Mehmet Erdal - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda Bakanlık Müşaviri ve İstanbul (2) Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı 
Aytaç Ölkebaş - Şehir Planlamacısı 
Abdullah Uçar - Şehir Planlamacısı
Ağaoğlu – Ali Ağaoğlu –3 Proje 
Zorlu Yapı – Ahmet Zorlu –1 Proje 
Yorum İnşaat – Osman Ağca – 2 Proje 
Taşyapı – Emrullah Turanlı –2 Proje

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler