Bal vurguncularına dikkat!

Bal vurguncularına dikkat!

"Karakovan balı" anonsu ile süzme bal satışlarının artması karşısında tüketicinin uyanık olması gerekiyor.

Yılın son ayına girilirken TV ekranlarında sıkça karşılaştığımız "Karakovan balının 4 kilosunu 100 liraya kapınıza getiriyoruz" türünden reklamlar karşısında tüketicinin uyanık olması çağrısı yapıldı.

Sözcü18 Haber Merkezi'nin konuyla ilgili yaptığı çalışmada; Karakovan balının petek balı olduğunu belirten sektörün önde gelenleri "Son zamanlarda TV ekranlarında vatandaşı kandırmaya yönelik reklam sayısı hayli arttı. '4 kilo karakovan balını 100 tl'ye kapınıza teslim ediyoruz' şeklinde reklamlara karşılık kavonoz içerisinde süzme bal görüntülerini anlamak mümkün değil. Piyasada azami 10-12 tl'den satılan süzme balı yanına bir-iki eşantiyon koyarak kilosu 25 tl'den pazarlamak gerçekten tam anlamıyla bir uyanıklık. Konuyla ilgili sektörün içerisinde bazı firmalar Sanayi Bakanlığı başta olmak üzere şikayetlerini bildirdiler. Bu firmalar hakkında mahkemeye gidenler dahi var" diyerek vatandaşın bu tür reklamlara ilgi göstermemesi gereğine işaret ettiler.

CEZALAR ARTIRILMALI

Öte yandan konunun bir de cezai yönünü araştırdığımızda karşımıza daha vahim bir tablo çıktı. Elde ettiğimiz bilgilere göre marketten alıp eve getirdiğiniz bal'da katkı maddesi tesbit edilirse bunun firmaya cezası "parti başına" 10 bin 700 tl. Bununla birlikte üretici, ürettiği bal kovanını güneşte fazla tutar ve doğallığı bozulursa bunun da cezası 10.700 tl.

Sektör temsilcisi "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu düzenlemeyi değiştirmeli. Raftaki balın özelliğiyle oynayan üretici değil. Bunu paketleyen firma bal üzerinde üreticiden çok daha fazla oyun oynayabiliyor. Ancak cezası parti malı üzerinden 10 bin 700 tl olunca, yaptırımı göze alıyor. Bu ceza oranının artması gerekir ki, paketleme ve marka üzerinden satış yapan firmalar kendilerine daha fazla çeki düzen versinler" dedi.

PAZARLANAN BAL İLE ÜRETİM ARASINDAKİ FARK!

Sözcü18 haber merkezine konuşan sektör temsilcisi "Aslında piyasadaki sahte balın miktarını bulmak çok kolay! Türkiye'nin bal üretimi rakamlarla bellidir. Bunun karşılığında ülkedeki bal satış oranı bulunduğunda, üretim ile satış arasındaki farkın hangi yoldan ve yöntemlerle piyasaya arzını ortaya çıkarmak hiç de mesele olmaz" diyerek önemli bir uyarıda da bulundu.

ARI YETİŞTİRİCİLERİ MERKEZ BİRLİĞİ BAŞKANI:
KARAKOVAN BALI ÜRETİCİ'DE KİLOSU 20 TL

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, karakovan balının süzme bal olamayacağını belirtiyor. Yılmaz, "Karakovan balı petekli baldır. Petekli karakovan ballarının arıcılardan çıkış fiyatı 20 TL, giderleri de hesaplarsak tüketiciye kilosu yaklaşık 100 TL değerinde ulaşması gerekir." diyor. Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdür Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu da karakovan balının asla süzme olamayacağını ifade ediyor. Kekeçoğlu, arıcıların çoğunun suni petek taktığını ve arıya da şerbeti fazla miktarda verdiğini aktarıyor. Bu şekilde imal edilen bir balın karakovan balı olamayacağını dile getiren Kekeçoğlu, peteği arının kendisi üretmesi gerektiğini belirtiyor.

Tat ve görünümden balın gerçekliğinin anlaşılamayacağını söyleyen Kekeçoğlu, vatandaşları bal alırken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Kekeçoğlu'na göre bir bal ancak laboratuvar analizi sonucu karakovan balı olduğu anlaşılabilir. Ancak satın alırken petekli olmasına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayı ve birlikler aracılığıyla üretiliyorsa üreticinin ad ve siciline yine de önem verilmeli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler