Balıkesirde belediye 2 gazeteye yasak getirdi!

Balıkesir'de belediye 2 gazeteye yasak getirdi!

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti: ''Balıkesir Belediyesini ayrımcılıktan vazgeçmeye çağırıyoruz''

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), Balıkesir Belediyesi'nin kentteki iki yerel gazeteye, belediye çalışmalarıyla ilgili toplantı ve teknik gezileri katılmalarının engellenerek yasak getirmesini ''halkın haber alma özgürlüğüne engelleme'' olarak değerlendirdi. Balıkesir Belediyesi yönetimi, ayrımcılıktan vazgeçmeye çağırıldı.

BELEDİYE YETKİLİLERİ OTOBÜSTEN İNDİRDİ
BGC'den yapılan yazılı açıklamada, Belediye Başkanı MHP'sinden seçilen İsmail Ok'un, belediyenin yapımı devam eden çalışmaları yerinde incelemek üzere düzenlediği 'teknik gezi'ye davet edilen gazetelerin temsilcileri arasında yer alan Gazete Balıkesir haber müdürü Mustafa Sütçüoğlu'nun, gazetecilerin bulunduğu belediye otobüsünden belediye görevlilerince indirilmesinin ''doğru bir davranış biçimi olmadığı'' belirtildi.
 
Benzeri bir olayın ise, Ayna gazetesi spor muhabirinin, Balıkesirspor'un deplasman maçları öncesi gazetecilere tahsis ettiği belediye minibüsünden indirilmesiyle yaşandığına dikkat çeken BGC yönetimi, kamuya ait olan belediyeleri yöneten isimlerin, kamu adına görev yapan gazetecilere karşı takındığı tavrı, hoşgörüyle karşılamalarının beklenmemesi gerektiğini kaydetti.
 
BGC yönetim kurulunun ''kamuoyuna'' adı altında yayınladığı mesajda şu görüşlere yer verildi:
"Gazeteciler kamuoyunun doğru bilgilenmesi adına görev yürütüyor.
 
Belediye'nin çalışmaları Balıkesir'de yaşayan herkesi yakından ilgilendirmekte, dolayısıyla kamuyla vatandaş arasında bir anlamda köprü görevi üstlenen gazetecilerin de bunları yakından takip ederek halkı bilgilendirme gibi bir görevleri bulunmaktadır.
 
Üstelik, gazetecilere 'yasak' getirilerek izlenmesi engellenen toplantı gizli bir toplantı da değildir.
Meslektaşlarımızın kamuya ait araçlardan indirilmesi, aynı zamanda 'rencide edici' davranış biçimidir.
 
Balıkesir Belediyesi, yayın politikalarından hoşlanmadığı gazetelerin çalışanlarına getirdiği yasak ve engellemeyle halkın bilgilenme hakkını da yok saymaktadır.
 
Unutulmamalıdır ki gazeteciler, izleyicileri ya da okuyucuları adına olayları takip etmektedir.
 
Gazetecilerin halkı bilgilendirme amacı güden çalışmalarına engel olmak, doğru bir yaklaşım olmadığı gibi hoşgörüyle karşılanılması beklenememelidir.
 
Halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanmamalıdır.
 
Medyada ayrıştırma, sadece belirli kurumların değil, halkın Anayasa ile güvence altına alınan haber alma hakkının da engellenmesi anlamına gelmektedir.
 
Balıkesir Belediye yönetimininin bu uygulaması, özgürlükçü ve demokratik olmadığı gibi ifade özgürlüğüyle bağdaşmamaktadır. Belediye yönetimini uyguladığı ayrımcılıktan vazgeçmeye çağırıyoruz.''

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler