Bankalara kötü haber!

Bankalara kötü haber!

Dosya masrafını belgeyemeyen banka, paraları geri ödeyecek.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren bir karara imza atarak, konut kredisi kullandırdığı müşteriden 4147 lira masraf alan bir bankayı haksız buldu.
 
Karar emsal teşkil edeceği için kullandırılan her türlü krediden dosya masrafı adıyla ücret alan ve bu ücreti nereye harcadığını ispat edemeyen banka zor durumda kalacak.
 
Ramazan Akpınar isimli vatandaş, 2006’da özel bir bankadan 85 bin lira konut kredisi kullandı. Banka, kredi için 4147 liralık dosya masrafı çıkardı. Akpınar, dosya masrafını kabul etti ve sözleşme imzalandı.
 
İspatlamak zorunda
Akpınar kredi ödemelerine devam ederken, dosya masraflarıyla ilgili yargı kararları ve Tüketici Sözleşmelerindeki Haksız Şartlar Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesine göre bankanın kendisinden aldığı dosya masrafının haksız olduğunu öğrendi ve iadesini istedi. Banka bu talebini yanıtsız bıraktı.
 
Akpınar, avukatı Fırat Epözdemir aracılığıyla İstanbul 5. Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı. Davalı banka, dosya masrafının sözleşmeye uygun olduğunu savunarak, davanın reddini istedi. Mahkeme, dosyayı bilirkişiye verdi. Emekli banka müdürü Osman Sezer tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, “Dosya masrafı adı altında para alındı. Ancak paraların nereye harcandığı belli değil. Banka belge sunamadı. Bankanın talep edebileceği iki masraf kalemi var. Biri ortalama 400 lira ekspertiz ücreti, diğeri kırtasiye masrafları. Ancak banka bu iki kalem için de para talep etmedi” dedi.
 
Yargıtay onadı
Mahkeme, 4.147 liralık dosya masrafını faiziyle birlikte geri ödenmesine karar verdi. Davayı kaybeden banka kararı temyiz etti. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, 18 Eylül 2013’te temyiz istemini reddedip, yerel mahkeme kararını oybirliğiyle onadı.
 
‘Emsal’ oluşturacak...
Yargıtay’ın kararıyla, bankaların dosya masrafı adı altında tüketicilerle görüşmeden tek taraflı hazırladıkları sözleşmelere dayanarak aldıkları ücretin hukuksuz olduğu yargı kararıyla ortaya çıkmış oldu. Avukat Fırat Epözdemir, basında yer alan açıklamasında, kararın sadece konut kredilerinde dosya masrafı adı altında ücret alınan tüketicileri ilgilendirmediğini, konut kredisi dışında taşıt ve her türlü tüketici kredisi kullanan milyonlarca tüketiciyi de ilgilendirdiğini söyledi. Epözdemir, Yargıtay’ın bu kararı uyarınca bankalara, tüketicilerden dosya masrafı adı altında aldıkları ücretleri nereye kullandığını ispat yükümlülüğü getirildiğini, bu ispatı yapamayan bankaların tüketicilerden aldıkları ücretleri iade etmek zorunda kalacaklarını kaydetti. (Milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler