Barışı başından vurdular!

Barış'ı başından vurdular!

Polisin attığı gaz bombası başına isabet eden Ankara Üniversitesi Hukuk 2. sınıf öğrencisi Barış Barışık beyin kanaması geçirdi.

Göktürk-2 uydusunun uzaya gönderilmesi nedeniyle ODTÜ’ye gelen Başbakan Erdoğan’ı protesto etmek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Polis ekiplerinin biber gazlı müdahalesinin ardından öğrenciler barikat kurdu. Polisin sıktığı gaz rüzgarın da etkisiyle Başbakan’ın konvoyunun bulunduğu bölüme kadar ilerledi. 

Başbakan Erdoğan ise sakin tavırlarıyla dikkat çekti. Başbakan’ı protesto eden 26 öğrenci gözaltına alınırken gazdan etkilenen 5 öğrenci de yaralandı. Polisin attığı gaz bombası başına isabet eden Ankara Üniversitesi Hukuk 2. sınıf öğrencisi Barış Barışık beyin kanaması geçirdi. Barışık’ın bilincinin kapalı olduğu ve yoğun bakımda tutulduğu öğrenildi. 
 
HAYATİ TEHLİKESİ SÜRÜYOR
 
Göktürk uydusunun uzaya gönderilişini canlı izlemek için ODTÜ'ye gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, ODTÜ'lü tarafından protesto edildi. Erdoğan'ın geleceği TÜBİTAK'a yürüyen üniversitelilere polis müdahale etti. Bir öğrencinin ağır yaralandığı, onlarca üniversitelinin hafif yara aldığı eylemde, ODTÜ'de ağır yaralanan Barış Barışık gaz bombasıyla yaralandı. Barış Barışık’ın hayati tehlikesinin sürdüğü ve Ankara Hastanesi’nde müşade altında tutulduğu ifade edildi.
 
3 BİN POLİS MÜDAHALE ETTİ
 
Göktürk-2 Uydusu'nun fırlatma töreni için ODTÜ'ye giden Başbakan Erdoğan'ı protesto eden öğrencilerden 26'sı gözaltına alındı. Gözaltılardan sonra rektörlük önünde bir araya gelen 50 akademisyen adına açıklama yapan ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği Başkanı Ali Gökmen, gençlerin şiddet içermeyen protesto eylemlerinin polis şiddeti ile dağıtılmasını, demokratik haklarını kullanarak eylem yapan öğrencilerin gözaltına alınmasını eleştirdi. Gökmen, "Polis güçleri tarafından üniversitenin savaş alanına çevrilerek gaz bombalarıyla basın mensuplarının, akademisyenlerin ve öğrencilerin yaralanmasını kınıyoruz. Erdoğan'ın gelişi öncesi ODTÜ ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) çevresinde 3 binin üstünde çevik kuvvet ekibi ve sekiz Toplumsal Müdahale Aracı (TOMA) yerleştirildi. Çocuklara gaz bombalarıyla ve TOMA’larla müdahale edildi" dedi.
 
KAMUOYU'NA
Öte yandan ODTÜ'de yaşanılan olaylar üzerine başta ODTÜ Mezunları Dernekleri Konseyi olmak üzere Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği ve Eğitim-Sen Ankara Üniversiteler Şubesi ortak yazılı açıklama yaparak polisin üniversite kampus alanına girmesini eleştirdiler. "Kamuoyuna" başlıklı açıklama şöyle:
 
"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 18 Aralık 2012’de Göktürk -2 Uydusu’nun uzaya gönderilmesi törenine katılmak amacıyla ODTÜ Kampusuna gelmiştir. Ancak ilginçtir ki Başbakan Kampusa gelmeden 2,5 saat önce 3000 civarında polis ve 8 Toma aracı Kampusa gelmiş ve Hükümetin politikalarını ve üniversite öğrencileri üzerindeki baskılarını protesto etmek amacıyla toplanan öğrencilerimiz ve olayları sakinleştirmek amacıyla araya giren ODTÜ personeline gaz ve ses bombaları ile hedef gözeterek saldırmıştır. Bombalarla yapılan saldırılar sadece dersliklerin değil, öğretim üyelerinin çalışma ofislerini, personel ailelerinin yaşadığı lojmanları ve personel çocuklarının bulunduğu Kreşi de etkilemiş ve eğitimi engellemiştir. Özel olarak öğrencilerimize, genel olarak üniversitemize yapılan bu saldırılar, Başbakanın Kampustan ayrılmasından sonra da 3 saat boyunca sürdürülmüştür. Siyasileri protesto eylemlerinin temel insan hakkı olarak görülüp hoş karşılanması gerekirken, ülkemizde polisin orantısız güç kullanımı yaşam hakkını tehdit etmektedir. Bu durum ülkemizin anti-demokratik bir yapıda hızla ilerlediğinin bir göstergesidir. Hükümetin ve ona bağlı emniyet kuvvetlerinin, tam 7 saat süren şiddetini ve biri ağır onlarca öğrencimizin yaralanmasını, ODTÜ personelinin uyarılarına rağmen dersliklerin, laboratuarların ve öğretim elemanlarının odalarının yer aldığı bölüm binalarına gaz ve ses bombalarıyla saldırılmasını kınıyoruz. Bu saldırıyı gerçekleştiren emniyet güçleri hakkında yasal işlem yapmak üzere ilgilileri göreve çağırıyoruz.
 
ODTÜ Mezunları Dernekleri Konseyi
Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği
EĞİTİM-SEN Ankara Üniversiteler Şubesi"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler