Başbakan, Çankırı vekilleriyle kahvaltıda

Başbakan, Çankırı vekilleriyle kahvaltıda

Erdoğan partinin yaptırdığı yerel seçimlere yönelik anket sonuçlarını açıkladı.

Kırıkkale'de yüzde 11'lik oy erdoğan'ı kızdırdı. "Bu oran fecaat" diyerek belediye başkanı ve il teşkilatını azarladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kahvaltıda biraraya geldiği partisinin İçanadolu bölgesi milletvekillerine çözüm sürecini kararlılıkla sürdürdüklerini belirtirken, "CHP ve MHP milliyetçiliği körükleyerek süreci istismar ediyor. BDP de onlara bakarak bu işi istismar ediyor" dedi. 
 
Erdoğan bölgelere göre milletvekilleriyle görüşmeye devam ediyor. Güneydoğu, Doğuanadolu ve Karadeniz bölgesi milletvekillerinin ardından Erdoğan çarşamba günü de partisinin genel merkezinde İçanadolu bölgesinden 10 ilin milletvekilleriyle kahvaltıda buluştu. Aksaray, Ankara, Çankırı, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas ve Yozgat illerinin milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanları kadın ve gençlik kolları başkanları ile il koordinatör milletvekilleri ve parti yöneticilerinin katıldığı toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. 
 
HALK DESTEĞİ YÜZDE 65'İN ÜZERİNDE 
 
Edinilen bilgiye göre Erdoğan toplantıda, 10 ilin son yerel seçimlerde aldıkları oy oranı ile genel ve yerel seçimlere yönelik son yaptırılan anketlerde görülen oy oranlarını tek tek okudu. Partinin genel oylarının anketlere göre yükselişte olduğunu ifade eden Erdoğan, "Bu bölge bizim için önemli bir bölge. Bu bölge en fazla şehit verdiğimiz bölgelerden biri. Anadolunun kahrını çekiyor. Buna rağmen en fazla oyumuzu bularada attırdık. Bu, çözüm sürecine desteğin göstergesidir. Sadece bu bölgede değil Türkiye genelinde halk çözümü destekliyor. Biz de umutluyuz, inşallah çözümü sağlayacağız. Halk desteği şu anda yüzde 65'in üzerinde" dedi.
 
Erdoğan konuşmasında CHP ve MHP'nin çözüm sürecine yönelik tutumunu eleştirirken, "CHP ve MHP milliyetçiliği körüklüyorlar. Biz ırkçılık yapmayacağız" görüşünü dile getirdi. Erdoğan, bir milletvekilinin "milliyetçilikle" ilgili söylemlerinin muhalefet tarafından eleştirildiğini anımsatarak "Bunu halka anlatmanız lazım" demesi üzerine ise "Bunları siz anlatacaksınız" karşılığını verdi. Erdoğan şöyle devam etti: "Biz ırkçılığın her türlüsüne karşıyız. Kürt ırkçılığına da, Türk ırkçılığına da karşıyız. Bunlar (CHP ve MHP) ise bu işi istismar ediyorlar. BDP de onlara bakarak bu işi istismar ediyor. Ama biz bunlara bakmayacağız, kararlılıkla samimiyetle çözüm için çalışacağız. Çünkü bizim için önemli olan milletimizin refahıdır, huzurudur."
 
"Bizim ümmet anlayışımız da farklı" diyen Erdoğan, "CHP 'Vatandaş sen benim sana verdiğim kadarla yaşarsın' diyor. Biz ise peygamber ümmeti diyoruz, talepleri dikkate alıyoruz. Çünkü bizde insan ayrımı yok" görüşünü dile getirdi.
 
Erdoğan'ın sunuş konuşmasının ardından katılımcılara söz verildi. 14 kişinin söz aldığı toplantıda hükümetin başta açılım süreci olmak üzere genel politikalarına ilişkin herhangi bir eleştirinin dillendirilmediği öğrenilirken, milletvekilleri sanılanın aksine şehit ve gazi yakınlarının sürece yoğun bir tepkisinin olmadığını ifade ettiler. Milletvekilleri, "Analar eskiden 'şehitler ölmesin' derdi. Şimdi 'Kimse ölmesin' diyorlar. Bu da en hassas bu kesimin dahi çözüm istediğini gösteriyor" değerlendirmesini yaptılar. 
 
KIRIKKALE HEYETİNE FIRÇA 
 
Erdoğan 10 ile ilişkin anket sonuçları ve bunların son seçimlerle kıyaslamasını da yaptı. Yerel seçimlere daha 1 yıl olduğunu, bu 1 yılın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Tüm şehirlerde anketler yaptırıyoruz. Durum nedir? diye, kendinize çeki düzen verin diye" şeklinde konuştu. Erdoğan "Ardından da şu anda durum bu" diyerek anket sonuçlarını her il için tek tek açıkladı. Buna göre parti ve belediye başkanları açısından oy oranı sıralamasında 1. sırada Kayseri çıkarken, en düşük oy oranı ise Kırıkkale aldı. 
 
Erdoğan anket sonuçlarına göre Kayseride genel oy oranlarının yüzde 65 olduğunu, kararsızlar da dahil edildiğinde bu rakamın yüzde 68'e çıktığını, yerel seçimlerde ise belediye başkanına oy vereceğini söyleyenlerin oranının yüzde 72 olduğunu söyledi. Yerel seçime yönelik anket sonuçlarına göre başarı sıralamasında Kayseri'yi Nevşehir izlerken, yaptırılan ankete göre Ankara'da Büyükşehir Belediye seçimlerinde Melih Gökçek'e oy vermem diyenlerin oranının yüzde 48, oy vereceğini söyleyenlerin oranının ise yüzde 46 olduğu ifade edildi. 
 
Kırıkkale'de AK Parti'nin oy oranının yüzde 60 civarında çıktığını ancak yerel seçim anketi sonuçlarında bu oranın yüzde 11'e düştüğünü belirten Erdoğan "Bu oran fecaat" diyerek Kırıkkale Belediye Başkanı'na fırça attı. 
 
Toplantıda Alevi seçmenlerin bulunduğu illerin milletvekilleri ve teşkilat yöneticileri Erdoğan'a, Alevi açılımının akıbetini sordu. Bakan Faruk Çelik'in aylarca Alevi dernek, federasyon ve temsilcileriyle görüştüğünü, çalıştaylar yaptığını anımsatan Erdoğan, "Ama onlar kendi aralarında konsensüs sağlayamadılar" dedi.
 
Erdoğan anketlerden bazı şehirlerde muhalefet partilerine mensup belediye başkanlarının başarılı göründüğünü bunu araştırdıklarında insan ilişkilerinin iyi olduğunu tespit ettiklerini ifade ederken de, belediye başkanları ve teşkilat yöneticilerine "Siz de insan ilişkilerinizi geliştirin, iyileştirin" talimatı verdi. 
 
"CEMEVLERİ KÜLTÜREL MEKANLARDIR"
 
Ankara Milletvekili Haluk Özdalga Alevilerin sorunları olduğunu özellikle köyden kente geçen Alevilerin dinsizleştirilmesine yönelik çalışmalar yapan gruplar bulunduğunu belirten Özdalga, devletin Cemevlerini ibadet yeri olarak tanımasını istedi. Özdalga, "Bunu yaparsak Alevilerin İslam dışına çıkmasına engel oluruz" dedi. Erdoğan ise bu talebe "Cemevleri kültürel mekanlardır. İslamda ibadet yeri mescittir, camidir Hristiyanlıkta kilise dışında ibadet yeri duydunuz mu? Alevi kardeşlerimiz de bizim gibi müslümandır. İslamın farklı bir yorumunu yapmaktadır" karşılığını verdi. 
 
Kaynak: Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler