Başbakandan önemli açıklamalar!

Başbakan'dan önemli açıklamalar!

Başbakan Recep Tayyip Erdğan Pakistan Başbakanı Şerif ile bir basın toplantısı düzenliyor.

Başbakan Erdoğan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Şerif ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 
Düşürülen Suriye helikopterine yönelik bir soruyu yanıtlayan Erdoğan, Suriye'den gelebilecek tehditlere karşı angajman kurallarının değiştirildiğini hatırlatttı ve "TSK tarafından gereği yapılmıştır" dedi.
 
Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:
 
Biz silahlı kuvvetlerimize belli alanlarda belli yerlerde yetki veririz. Suriye konusunda angajman kurallarına yönelik bir yetkilendirme yaptık. Benim bu konuyla ilgili açıklamalarım vardı: 'Eğer sınır ihlalleri olursa ve angajman kuralları işletilir. Bu olayda da 2 km kadar bir sınır ihlali sözkonusu. Bu sınır ihlali sebebiyle de 14:25'te uyarılara kulak asmayınca bu defa kurallar işletilmiştir ve TSK tarafından orada gereği yapılmıştır. Olay budur."
 
Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
Sadece kimyasal silahlar üzerinden hareket ediyoruz. Niçin? Kimyasal silahı kullanmakta suçtur, konvansiyonel silahları kullanmakta suçtur. Bin 700 kişi kimyasal silahla, 110 bin kişi konvansiyonel silahlarla öldürüldü. Ortada adeta bir soykırım sözkonusu. 200 bin kadar da tespitli olmayan var. Ayrıca 7 milyon insan sığınmacı konumundadır."
 
"AFGANİSTAN'A LOJİSTİK DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısından sonra ikili gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
 
NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi ve sonrasındaki güvenliğe ilişkin bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, "Bizler mümkün olduğunca Afganistan'ın güvenliği için NATO ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde burada kalmaya devam edeceğiz. Gelişmelere göre de nihai kararımızı vereceğiz. Şu anda farklı ülkelerden çekilmeler oluyor olacak. Lojistik desteklerimizi vermeye devam ediyoruz edeceğiz" şeklinde konuştu.Afganistan barışına ilişkin Başbakan Erdoğan, Pakistan ile Türkiye arasında barışa yönelik bir sürecin devam ettiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, bu sürecin Afganistan barışına da olumlu yansıyacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, "Afganistan'da bir an önce  çok daha güçlü bir yapı oluşsun. Barış zemini oluşsun Pakistan'a olumsuz yansımalar olmasın. Terör örgütleri Pakistan'a, Afganistan'a gidiyor. Güçlü bir dayanışma içerisinde olursak, üstesinden gelebiliriz" diye konuştu.
 
"BARIŞA HİZMET ETMEK BİZİM GÖREVİMİZDİR"
Amerika ve Rusya arasında yapılan kimyasal silah tasviye planına ilişkin Başbakan Erdoğan şunları söyledi:
 
"Çok ciddi bir dezenfermasyonla karşı karşıyayız. sadace kimyasal silahlar üzeirnden hareket ediyoruz. Kimyasal silahları kullanmak da, konvansiyonel silahları da kullanmak suçtur. Bir tanesinde bin 700 kişi şu ana kadar bize gelen listede ölüm söz konusu. Öbüründe de 110 bine  yakın insan öldürüldü. Fakat 110 bine yakın insanın ölümü göz ardı ediliyor konuşulmuyor. Sürekli olarak bu bin 700 konuşuluyor. Adete bir soykırım söz konusu. Kaldı ki bunlar tespitli olanlar. 200 bin kadar da tespitli olmayan var. Şu anda 7 milyon insan sığınmacı konumundadır. Türkiye olarak biz burada açık kapı politikası ile buaradaki kardeşlerimize kapılarımız açtık ev sahipliği yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Ama hala dünya bunları görmüyor. ABD, Rusya ne yapar diye soruyorsunuz. Biz de diyoruz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ne yapar? Sayın Obama, Sentesburg'ta, şu ifadeyi kullandı 'Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi felç olmuştur' dedi. Bu tablo öyledir. Felç tablosudur. Felç olan bu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni de düzeltmek herhalde oradaki birinci dereceden daimi üyelerin sorumluluğundadır. Ondan sonra da tabii tüm Birleşmiş Milletler, üyelerinin sorumluluğundadır. Bu adımı atmak insanlığın susadığı bu barışa hizmet etmek bizim görevimizdir." 
 
"AY SONUNA KADAR BASINA AÇIKLAYACAĞIM"
Demokratikleşme paketine ilişkin Başbakan Erdoğan, "Bugün çalışmamızın ilk etabını tamamladık. Şu anda görevlendirmeleri yapmak suretiyle arkadaşlarımız redaksiyonlarını yapacaklar ve ay sonuna kadar bende sadece demokratikleşme paketine yönelik bir basın toplantısıyla bunu basına açıklayacağım" dedi.
 
Pakistan ile Türkiye arasındaki işbirliğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan,imzalanan protokollerin bu işbirliğini arrtıracağını ifade etti.
 
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ise, Türkiye ile imzalanan anlaşmaların hayata geçirmenin önemli olduğunu bu kapsamda yürürlüğe girmesi için kendisinin bizzat anlaşmaları takip edeceğini ifade etti. 
 
Basın açıklamasından önce,Türkiye ve Pakistan arasında enerji, sanayi, ekonomi, ulaştırma ve stratejik işbirliği gibi bir çok alanda protokol imzalandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler