Başsavcıdan DHKP-C operasyonu açıklaması

Başsavcı'dan DHKP-C operasyonu açıklaması

Çolakkadı, tutukluların aralarında avukatların da olduğu DHKP-C operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Başsavcı Vekilleri Fikret Seçen ve Ateş Hasan Sözen ile birlikte 9'u avukat 38 kişinin tutuklandığı DHKP-C operasyonuna ilişkin basın açıklaması yaptı. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın konferans salonunda kameraların karşısına geçen Çolakkadı, medyada ve özelikle yurtdışında bazı yanlış anlatımlar olduğuna dikkat çekti.

''KAPSAMLI DELİLLERE ULAŞILDI"
Halkın Hukuk Bürosu avukatları hakkında da soruşturma açıldığını ifade eden Turan Çolakkadı, “Bu soruşturmada kapsamlı delillere ulaşıldı. Tanık beyanları, teknik takipler ve toplanan bilgiler yeterli görüldü ve bir kısım kişiler yakalandı" dedi.
 
''ÖRGÜT SON 6 AYDA 3 POLİSİ ŞEHİT ETTİ"
Son 1 yıl özellikle de 6 ay içinde örgütün çok eyleminin var olduğunadikkat çeken Çolakkadı, bunlar arasında karakol baskını ve suikast girişimlerinin de olduğunu vurguladı. Çolakkadı, son dönemde 3 polisin şehit edildiğini ve bunlarla ilgili soruşturmaların devam ettiğini kaydetti.
 
''İKİ SAVCI EŞLİĞİNDE ARAMALAR YAPILDI"
Şüpheli avukatların bürolarının savcı gelmeden arandığı yönündeki iddiayı hatırlatan Başsavcı Çolakkadı, ''Hayır, öyle değil. Polis erken gitti. Ama güvenlik tedbiri almak için. Arama iki Cumhuriyet Savcısı, İstanbul Barosu temsilcisi, şüpheliler ve şüpheli avukatlarının huzurunda yapıldı. Yasadışı bir işlem olmadı" ifadelerini kullandı.
 
''KÖTÜ MUAMELE İLE İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI"
Şüphelilere gözaltındayken kötü muamele yapıldığı iddiasına da değinen Çolakkadı, “Bu konuda soruşturma başlatıldı. Var ise gereği yapılacaktır" diye konuştu. Turan Çolakkadı, “3 ayrı soruşturmaydı bu. Biri genel, biri örgütün ileri gelenleri, diğeri de örgütle ilgisi olan avukatlar hakkındaydı. Yasalar neyi gerektiriyorsa o yapılacaktır. Tutuklama kararına karşı itiraz edilebilir" ifadelerini kullandı.
 
YAZILI AÇIKLAMA YAPILDI
Çolakkadı’nın yaklaşık 10 dakikalık konuşmasının ardından basın mensuplarına 1,5 sayfalık bir basın açıklaması dağıtıldı. Yazılı açıklamada da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın adli yardım talepleri çerçevesinde önceki yıllarda Belçika ve Hollanda adli makamlarından DHKP-C örgütü ile ilgili çok sayıda bilgi ve belge elde edildiği belirtildi.
 
''BAZI AVUKATLARIN ÖRGÜTE VERDİĞİ ÖZGEÇMİŞ RAPORLARI VAR"
Terör örgütü mensupları hakkında suç oluşturacak önemli bilgilerin elde edildiğini belirtildiği yazılı açıklamada, “Bu bilgiler içerisinde haklarında soruşturma yapılan bazı avukatların DHKP-C örgütüne verdikleri özgeçmiş raporları da elde edilmiştir" denildi.
 
''SUİKAST TEŞEBBÜSLERİ ENGELLENDİ''
Örgütün son dönemdeki eylemlerinin sıralandığı açıklamada, DHKP- C örgütünün bir kısmı üst düzey devlet görevlilerine olmak üzere çok sayıda suikast teşebbüsü ve örgütsel eylemlerinin önceden haber alınmak suretiyle engellendiği vurgulandı.
 
''10 AVUKATTAN 9’U TUTUKLANDI"
Toplanan bilgi ve belgeler çerçevesinde örgüt ile ilgili 3 ayrı soruşturma başlatıldığının ifade edildiği açıklamada, bu soruşturmalardan birisinin de 3 ay önce Halkın Hukuk Bürosu mensubu bir kısım avukatlar hakkında olduğu kaydedildi. 18 Ocak 2013’te haklarında yeterli delil bulunan kişilerin mahkemeden alınan yakalama emri çerçevesinde yakalanarak gözaltına alındığının vurgulandığı açıklamada, mahkemeye sevk edilen 10 avukattan 9’unun tutuklandığı hatırlatıldı. Arama işlemlerinin mahkeme kararıyla, gözaltına alma ve uzatma işlemlerinin savcı emriyle gerçekleştiğinin ifade edildiği açıklamada, ''Gözaltına alma ve uzatma işlemine, tutuklama işlemine karşı taraflar mahkemeye itiraz edebilirler" denildi.
 
''KAPI AÇILMADI, ZOR KULLANILARAK AÇILDI"
Arama yapılan avukatlık bürolarına, güvenlik tedbiri amacıyla kolluk görevlileri önceden gittiğinin belirtildiği yazılı açıklamada, “Cumhuriyet Savcıları ve baro temsilcisi gelene kadar hiçbir şekilde arama yapmamışlardır. Arama yapılan yer 2 katlı dubleks bir yer olup birinci katı 5 avukat tarafından büro şeklinde kullanılmakta ikinci katı ise aynı kişiler tarafından barınma yeri olarak kullanılmakta bu kişiler burada yatıp kalkmaktadırlar. Bu binaya görevliler geldiğinde, bütün ikazlara rağmen uzun süre içeridekiler kapıyı açmamış ve kapı zor kullanılarak açılmak suretiyle içeri girilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
 
''SİNYAL KESİCİ SİSTEMLER BULUNDU"
Halkın Hukuk bürosunda ve aynı saatlerde diğer iki yerde yapılan aramalarda yurtdışı ile gizlice haberleşmeyi sağlayan ve geride bilgi bırakmayan haberleşme düzenekleri bulunduğunun ifade edildiği açıklamada, “Ayrıca sinyal kesici ve sinyal bulucu sistemler, ayrıca üst düzey devlet görevlileri ve aile fertleri ile ilgili istihbari bilgiler elde edilmiştir" denildi.
 
''SORUŞTURMA AVUKATLIK İLE İLGİLİ DEĞİL"
Soruşturmanın hiçbir şekilde avukatlık mesleği ile ilgili olmadığının vurgulandığı yazılı açıklamada, “İstanbul Barosu'na kayıtlı 25 bin civarında avukat bulunmakta olup, izah edildiği gibi sadece az sayıda hakkında soruşturma yapılmıştır. Bu soruşturmada hiçbir şekilde bu şekilde avukatlık ile ilgili değildir. DHKP-C isimli terör örgütü ile ilgili bilgi ve belgeler sebebiyle soruşturma başlatılmış ve yürütülmüştür. Arama ve yakalama evresinde bütün işlemler kameraya kayıt edilmiştir" ifadeleri kullanıldı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler