Batık Yimpaş’a vergi kıyağı

Batık Yimpaş’a vergi kıyağı

Gurbetçilerden topladığı paraların üzerine yatan YİMPAŞ’ın vergi borcu, biri fay hattı diğeri Hazine arazisine kurulu bitmemiş iki AVM ile ödendi...

AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde muhalif şirketlere yönelik yaptığı vergi incelemeleri ile eleştirilerin hedefi hâline gelen Maliye Bakanlığı’nın, Hükümet’e yakın şirketlere ise her türlü kolaylığı sağlaması tartışmalara neden oldu. Cengiz İnşaat, Albayrak Grubu ve Kanal A Grubu’nun vergi borcunu, merkezî uzlaşma sistemi ile adeta “sıfırlayan” Maliye’nin, Yimpaş Grubu’nun vergi borcunu da, “hazine arazisi üzerine kurulu” bulunan, yarım AVM inşaatları ile ödenmesini sağladığı belirlendi. Yani, bir anlamda Yimpaş’ın vergi borcunu Hazine arazisi ile ödediği belirlendi. Yimpaş ile yapılan ilginç mahsuplaşmanın hikâyesi şöyle:

YANDAŞ ŞİRKETLERE  ÖZEL KANUN
AKP Hükümeti yaklaşık üç yıl önce, başta belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumunun vergi ve prim borçlarının rekor düzeye ulaştığını öne sürerek, söz konusu kamu kurumlarına vergi ve prim borçlarını taşınmazlarla ödeme imkânı getirdi. Düzenlemeden, hükümete yakın şirketlerin de yararlandığı, vergi ve prim alacaklarını taşınmazlarla ödediği belirlendi. Bu şirketlerin arasında, “yeşil sermayenin” simgesi olarak görülen ve gurbetçilerden topladığı paraları geri ödemediği için birçok dava ile karşı karşıya kalan Yimpaş Grubu da bulunuyor.

İKİ AVM İNŞAATI İLE  BORÇ ÖDEDİLER
Taraf’ın, Maliye Bakanlığı üst düzey bürokratlarından edindiği bilgiye göre, grubun 46 milyon liralık vergi borcu bulunuyordu. İki yıl önce grup ile Maliye bürokratları, mahsuplaşma için masaya oturdu. Grup yasadan yararlanarak, vergi borcunu Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan ve yarım kalan AVM inşaatları ile ödemek istediğini bildirdi. Maliye de bu teklifi kabul etti. Ve, Yimpaş’ın Aydın’da bulunan bir yarım AVM inşaatı ile Malatya’da bulunan ve yine yarım kalan AVM inşaatı vergi borcuna karşılık alındı. Aydın’daki AVM inşaatı 10.2 milyon lira, Malatya’daki inşaat ise 23.3 milyon lira değer üzerinden mahsup işlemine konu edildi. Yani iki yarım inşaat devlete, 34 milyon lira karşılığında devredildi. Geri kalan vergi borcu da  çeşitli indirimlerle taksitle  ödendi. (TARAF)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler