Bayramdan bayrama

Bayramdan bayrama

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı. bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

23 Nisan Çocuk Esirgeme ve Çocuk Bayramı bugün çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Sayısı her geçen gün artan sokakta yaşayan-çalıştırılan ve suça itilen çocuklar ise kendilerine adanan bayramı “buruk” karşılayacak. Türkiye’de büyük bölümü istismara uğrayan çocukların 20 bini sokakta, 1500’ü suçu nedeniyle kurum gözetiminde, 400’ü annesiyle birlikte cezaevinde, 38 bini madde bağımlısı olarak bayramını kutlayacak.

Cumhuriyet'ten Sevil Arınan'ın haberine göre, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, sokakta yaşayan çocukların 20 bine yaklaştığı kayıpların 1100 olduğunu açıkladı. Türkiye genelinde en fazla çocuk kaybı Ege Bölgesi’nde yaşanırken, bunun 145’i kızlardan oluşuyor.

bayramdan-bayrama-resim-04.jpg

Vakfın veri analizinde 2002-2009 yılları arasında yaklaşık 400 bin çocuk hırsızlık, 9 bin 500 çocuğun adam öldürme suçlarından hâkim karşısına çıktığı kaydedilirken diğer suçlardan yargılanan çocuklar bu rakama dahil edilmedi. Türkiye’de 1500 civarında çocuk da suçu nedeniyle, kapalı kurumlarda gözetim altında tutuluyor. Türkiye’deki 5 kadın cezaevinde bulunan yaklaşık 3 bin 500 tutuklu kadından 400’ünün 0-6 yaş arasındaki çocuğu kendisiyle birlikte yaşıyor. Analizde madde bağımlılarına da yer veriliyor. Türkiye, 38 bin madde bağımlısı çocukla dünyada 4. sırada yer alıyor. Ayrıca çocuğa yönelik cinsel istismar olaylarının yüzde 90’ının adli makamlara yansımadığı da belirtiliyor. Vakıf, 1989-2009 yılları arasında 415 çocuğun güvenlik güçleri müdahalesi ile yaşamlarını yitirdiğini de ifade edildi. 

cankirili-cocuklar-resim-06.jpg

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, 3. Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Uluslararası Sempozyumunda sunduğu bildirgede ise sokakta kalan çocukların “ihmal, istismar, sömürü ve kötü davranışa maruz kaldığı” açıklandı.

Son fotoğraf 15 Eylül 2007 tarihinde Çankırı Büyük Cami önünde çekilmiştir (İbrahim Zencirci arşivi)

İŞTE GÜNÜN FOTOĞRAFI

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını Sivas'ta bazı çocuklar aileleriyle kutlarken, küçük bir kız çocuğu bayramda annesi ile birlikte konteynerlerden çöp topladı.

gunun-fotosu-resim-06.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler