BDPliler Sinoptan panzerlerle ayrıldılar!

BDP'liler Sinop'tan panzerlerle ayrıldılar!

Sinop’ta BDP’li milletvekillerinin bulunduğu öğretmenevinin çevresini 500 Sinoplu sardı, vekiller 9 saat mahsur kaldı.

BDP’li 4 milletvekilinin de aralarında bulunduğu heyet Sinop’ta Madımak benzeri bir faciadan döndü. Öğretmenevine sığınan heyeti ablukaya alan gruptakilerin sayısı, polis dağıtmayınca bir anda arttı. Yüzlerce kişi, taş ve sloganlarla heyeti taciz etti. Öğlen başlayan olaylar gece yarısına doğru sona erdi

Karadeniz kentleriyle “barış buluşması” gerçekleştirmek için yola çıkan, aralarında BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti dün sabah çiçeklerle karşılandığı Çorum’dan günlerdir “bölücülerin geleceği” propagandasının yapıldığı Sinop’a geldi. Derinboğanağzı Sokağı’ndaki çay bahçesine giden heyet, karşılarında, kapatılmış ve Türk bayrağı asılmış bahçeyi buldu.
 
Karşılama için buraya gelenlerin, çay bahçesinin sahibi ve çevresindekilerce çıkartıldığı, ardından da işyerinin sahibinin Türk bayrağını asıp gittiği öğrenildi. Sakarya Caddesindeki birçok işyerine de Türk bayrağı asıldığı görüldü.
 
Öğretmenevine gittiler
Sinop’ta basın toplantısı düzenlemek için öğretmenevine giden HDK heyeti, burada ablukaya alındı. Yaklaşık 200 kişilik grup ellerinde Türk bayraklarıyla öğretmenevinin önüne gelip, slogan attı.
 
Polisin binaya girmek isteyen grubu dağıtmaması, kalabalığın artmasına yol açtı. Öğretmenevinin ön kapısında olaylar yaşanırken, yaklaşık 10 kişilik bir grup arka taraftan bahçeye gelerek binanın arka kapısından içeriye girmeye çalıştı.  Ancak burada önlem alan çevik kuvvet polisleri grubu engelledi. Dışarıda olaylar yaşanırken, BDP’li vekiller öğretmenevinin toplantı salonundaki konuşmalarına devam etti.
 
2 katlı olan ve iki giriş kapısı bulunan öğretmenevini saran kalabalık, dağıtılmadıkları için, saatler ilerledikçe kalabalıklaştı. Öğle saatlerinde toplanan grup, ilerleyen saatlerde iddiaya göre 2 bin kişiye ulaştı. İçeriye girmeye çalışan gruba, polis sadece engelleyici müdahalede bulundu ancak dağıtmadı. Biber gazı, sadece içeri girmeye çalışanları engellemek için kullanıldı.
 
Arka kapıdan içeriye giren bir kişi saat 14.30 sıralarında çatıya çıkıp binanın arka kısmına dev bir Türk bayrağı ve Atatürk posteri asarak indi. Binaya uzaktan taş, yumurta ve su şişeleri atan göstericileri, İl Jandarma Komutanlığı Aşayiş Şube Müdürü Binbaşı Eyüp Aktaş, ikna etmeye ve sakinleştirmeye çalıştı. İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin de olay yerine geldi ancak grubun dağıtılması için talimat verilmedi.
 
Öğretmenevinin bulunduğu binanın bahçe demir korkuluklarına da “Sinop’u terk edin, susturacak üç şey vardır, ezan sesi, saygı duruşu, İstiklal Marşı. Sinop Gençlik Platformu” yazılı pankart bırakıldı.
 
Geçen yıl ekim ayında Hakkari Çukurca’da şehit düşen Sinoplu piyade er Bülent Yalçın’ın fotoğrafı da öğretmenevi bahçe duvarına asıldı. İlerleyen saatlerde kalabalığın sayısı azaldı ancak 500 kişilik bir grup binayı ablukaya alarak beklemeyi sürdürdü. Bazı grup üyeleri, kapıdan ve duvardan atlayarak öğretmenevi bahçesine girdi.
 
Şehit fotoğrafı astılar
Duruma müdahale eden polis, grup üyelerini bahçe dışına çıkardı. Dışarıdakiler bunun üzerine HDK heyetinin araçlarına saldırdı. HDK’nın iki aracı kullanılamaz hale geldi. HDK heyetinin araçlardaki eşyaları da yağmalandı.
 
Dışarıdakiler daha sonra binaya taş ve yanıcı maddeleri atmaya başladı. Binanın alt kat camları tamamen kırılırken, HDK heyeti ve BDP’liler polisin müdahale etmemesi nedeniyle içeride barikat kurmaya, cam ve kapıları kuvvetlendirmeye başladı. Olaylar sürerken, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, milletvekillerinin telefonla yardım istemeleri üzerine İçişleri Bakanı Muammer Güler’le görüştü. BDP’li Pervin Buldan ve Gültan Kışanak, Güler’in makamına gitti. Güler, buradan valiyi aradı ve önlem alınmasını istedi. Kalabalığa bunun üzerine müdahale edildiği öğrenildi.
 
Bütün girişimlere rağmen dağıtılamayan kalabalık, ara sokaklarda toplanan gençlerin gelmesiyle yeniden binaya girmeye çalıştı. Bu sırada Sinop Emniyeti, Ankara’dan gelen talimatla 18.20’de kalabalığa müdahale edildi. Ancak müdahalenin yetersizliği nedeniyle dağılan kalabalığın bir bölümü yeniden öğretmenevi önünde toplanmaya başladı. Bu sırada, Sinop sokaklarında da öğretmenevine gidilmek üzere çağrı yapıldığı yönünde bilgiler sosyal medyaya yansıdı.
 
9 saat sonra panzerle çıktılar
Sinop’ta bulunan BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel, Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü saat 12.15’te girdikleri Öğretmenevi’nden saat 21.25’te polis panzerleriyle Samsun’a doğru yola çıktı.
 
Çelik kınadı
Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, twitter hesabından BDP’lilere yönelik Sinop’taki olaylara tepki gösterdi. Çelik, “BDP’lilerin Sinop ziyareti esnasında ortaya konan provokasyonu kınıyorum. Her siyasi parti çok rahatlıkla 81 ilde faaliyet yapabilmelidir” dedi. CHP’lileri de eleştiren Çelik, “CHP’liler, Silivri’de gövde zoruyla yargıyı etkilemeye çalışıyor” dedi.
 
‘Gladio iş başında’
Cep telefonlarının şarjları bitmeye başlayan vekiller, twitter üzerinden yardım istedi. Tuncel, Sinop’ta düzenledikleri toplantıya yönelik saldırıların Sinoplular tarafından değil bir grup ‘savaş rantçısı’ tarafından yapıldığını söyledi.
 
Sırrı Süreyya Önder de, Avrupa’dan yayın yapan Kürt kanalı Nuçe TV Ana Haber Bülteni’ne telefonla katılarak Sinop’taki saldırı konusunda ayrıntılı bilgi verdi. Günler öncesinden plan yapıldığını ve saldırıların organize olduğunu söyleyen Önder, “Gladio iş başında” dedi. Komşu ilçelerden araçlarla insanların taşındığını, bir generalin kitleyi kışkırttığına dair duyum aldıklarını söyleyen Önder, “Arka mutfak kapısından polisin 2 göstericiyi içeriye soktuğunu gördük” dedi.
 
Kürkçü, “Bizi kuşatanlar köylerden minibüsle getirilmiş. ‘Türk bayrağı soluk, değiştirilsin’ dediler, gidip değiştirdiler, bekliyoruz”, “Kalabalık arasında sivil giyimli polisler de vardı. Yakın yerleşimlerden bedava dolmuş kaldırmışlar” mesajlarını gönderdi.
 
SEBAHAT TUNCEL: SORUMLU SİNOP HALKI DEĞİL
 
BDP'li Sebahat Tuncel dün Sinop'ta düzenledikleri toplantıya yönelik saldırıların Sinoplular tarafından yapılmadığını söyledi.
 
BDP'li Sebahat Tuncel yaşanan olayları Twitter'dan değerlendirdi. Yaşananlar için bunlar savaş rantçılarıydı dedi.
 
İşte BDP'li Sebahat Tuncel'in o tweetleri..
 
Sebahat Tuncel ‏@tuncelsebahat
Bugun burada Sinop Halki degil bir grup gencin arkasına sığınan zavallı Savas rancilariydi. #HDK
 
Sebahat Tuncel ‏@tuncelsebahat
Herseye ragmen Sinop'ta halk toplantımızı gerçekleştirdik. 
 
SİNOP VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA
 
Sinop Valiliği, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti üyelerinin Sinop ziyaretindeki protesto eylemine yaklaşık 800 kişinin katıldığını, eylemler sırasında yaralanan 16 kişinin ise ayakta tedavi edildiğini bildirdi. 
 
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Bazı BDP milletvekillerinin ilimizi ziyaretleri sırasında ani gelişen protesto eylemlerine takriben 800 kişi katılmış, eylemler sırasında yaralanan 16 kişinin tedavileri ayakta yapılarak bu kişiler taburcu edilmiştir. Eylemler sonrasında 14 kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştır. Süreçte güvenlik güçleri telafisi imkansız olayların olmaması için özen içerisinde görevlerini icra etmeye dikkat etmişlerdir. Bu saat itibarıyla ilimizde herhangi bir olumsuzluk olmayıp hayat normale dönmüştür." 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler