Berdel düğününe polis baskını

"Berdel" düğününe polis baskını

Adana'da polis, hayırlı bir iş için düğün bastı... 15 yaşlarındaki iki kız çocuğunun, zorla berdel usulü evlendirilmeleri engellendi.

Adana’da 15 yaşlarındaki iki kız çocuğunun birbirlerinin ağabeyleriyle ‘berdel’ yöntemiyle evlendirilmesini polis engellendi.

Dedekorkut Mahallesinde ‘berdel’ düğünü yapıldığı ve evlendirilen kızların yaşının küçük olduğu ihbarı üzerine polis harekete geçti. Sokak arasında yapılan düğünü basan polis, 15 yaşlarındaki kız çocukları Y.D. ile S.K.’yı, üzerlerindeki gelinlikle Çocuk Şube Müdürlüğü’ne götürdü.
 
Y.D.’nin diğer gelin S.K.’nın 17 yaşındaki ağabeyi M.K. ile S.K.’nın da Y.D.’nin aynı yaştaki ağabeyi F.D. ile evlendirildiğini ancak bu evliliğe çocuk gelinlerin rızası olmadığı anlaşıldı. Zorla berdel usulü evlendirilmeleri engellenen küçük kızlar, koruma altına alındı. Kızlarla evlenmek isteyen damatlar ve aileleri hakkında soruşturma başlatıldı.
 
'BERDEL' NEDİR?
Berdel (kız değiştirme) Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da başlık parası denkleştiremeyenlerin başvurdukları bir yöntemdir. Aileler, kız çocuklarını aralarında değişerek erkek çocuklarıyla evlendirirler. 
 
Berdel, varlıklarına geçici olarak göz yumulan birey anlamına gelir. 
 
Bir kız, baba, amca ya da amcasının oğlu için de berdel usulü evlendirilebilmekte ve çıkan kan davalarında kızların 'kan berdeli' ya da 'kanın rüşveti' olarak karşı tarafla 'verildikleri' gözlemleniyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler